Un studiu pe 449 de vârstnici al Centrului German pentru Boli Neurodegenerative susține că percepția personală poate fi un indicator important pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer, iar diagnosticarea devreme și dezvoltarea terapiei ar putea beneficia de aceste constatări. Când memoria se deteriorează în funcție de propria percepție, dar performanța mentală este încă în limita normală, aceasta este denumită „declin cognitiv subiectiv” (SCD). "Persoanele cu SCD au un risc crescut de a dezvolta demență pe termen lung. Cu toate acestea, nu se știe prea multe despre mecanismele care stau la baza problemelor de memorie subiectivă", consideră profesorul Michael Wagner de la Spitalul Universitar din Bonn.
Participanții au fost evaluați prin varii teste ale abilităților mentale, performanțe de memorie, atenție și capacitatea de concentrare, limbaj, abilitatea de a recunoaște și denumi corect obiectele, dar și analizarea lichidul cefalorahidian al 180 de subiecți de studiu - 104 dintre ei cu SCD (lichid este prezent în creier și măduva spinării). S-au măsurat nivelurile de proteine specifice - „peptide amiloid beta” și „proteine tau”.
Concluziile cercetătorilor, conform unui comunicat al Centrului citat: ”Am descoperit că subiecții noștri de studiu au avut deficite cognitive ușoare în medie și că aceste deficite erau asociate cu proteine care indică boala Alzheimer timpurie. Prin urmare, presupunem că atât plângerile subiective, cât și deficiențele cognitive obiective minime sunt datorate proceselor Alzheimer. Acesta nu este un lucru care poate fi luat de la sine, pentru că există multe motive pentru probleme de memorie (...) Cu toate acestea, SCD poate oferi cu siguranță doar o parte din imaginea mai mare care este necesară pentru diagnostic. Unul va trebui, de asemenea, să ia în considerare biomarkerii”.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.