Răceala comună este o infecție virală care afectează tractul respirator superior. Este o boală contagioasă, ceea ce înseamnă că se poate răspândi de la o persoană la alta.
Perioada de incubație pentru răceala comună este, de obicei, între 1 și 3 zile. Aceasta este perioada de timp dintre expunerea la virus și momentul în care începi să observi simptomele.
Odată ce dezvolți simptomele, recuperarea după o răceală necomplicată durează, de obicei, între 7 și 10 zile. Infecția continuă să fie contagioasă atâta timp cât ai simptome.
Poți transmite virusul răcelii altora în timpul perioadei de incubație, care este de câteva zile înainte de apariția simptomelor. Deoarece infecția este contagioasă de dinainte de începerea simptomelor și până la ameliorarea acestora, poți transmite virusul altor persoane timp de până la 2 săptămâni fără să îți dai seama.
Cum face o răceală contagioasă?
Virușii responsabili de răceala comună pot intra în organism prin nas, gură sau ochi.
Virușii răcelii se pot răspândi prin aer. Atunci când o persoană răcită tușește, strănută, vorbește sau râde, poate răspândi prin aer picături respiratorii care conțin virusul răcelii. Dacă inhalezi aceste particule respiratorii, poți răci.
Poate un tratament precoce să scurteze durata unei răceli?
Nu există un tratament standard pentru răceala obișnuită. În schimb, tratamentul se învârte în jurul ameliorării simptomelor. Măsurile de autoîngrijire pe care le poți lua acasă pentru a-ți ușura simptomele răcelii includ:
- Să bei multe lichide
- Odihnește-te cât simți nevoia
- Administrarea unor medicamente eliberate pe baza unei presciprții de la medicul tău
Unele remedii pretind că scurtează durata răcelii atunci când sunt luate imediat ce începi să observi simptomele.
Vitamina C
O analiză din 2013 a studiilor clinice a constatat că suplimentarea regulată cu vitamina C nu scade probabilitatea de a răci. Cu toate acestea, uneori poate reduce durata sau severitatea răcelii.
Trebuie remarcat, totuși, că în aceste studii, vitamina C nu a avut un efect prea mare atunci când a fost administrată după apariția simptomelor.
Nu rata: Rodia și beneficiile sale pentru sănătate. Ajută inima și previne inflamația cronică
Zinc oral
Cercetările sugerează că administrarea de zinc pe cale orală poate reduce durata unei răceli atunci când este luată în termen de 24 de ore de la prima constatare a simptomelor.
În timpul studiilor clinice au fost examinate o varietate de doze. Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă că dozele de zinc de peste 100 de miligrame pe zi au fost mai eficiente decât dozele mai mici.
Administrarea zincului pe cale orală poate avea efecte secundare, cum ar fi greața și alte simptome digestive. De asemenea, poate interacționa cu unele tipuri de medicamente. Din această cauză, cel mai bine este să discutați cu un medic înainte de a-l folosi ca opțiune de tratament.
Doza recomandată de zinc este diferită pentru adulți și copii. Asigură-te că citești cu atenție instrucțiunile de dozare înainte de a-i da zinc copilului tău.
Evită zincul intranazal pe care îl pui în nas. Acesta a fost asociat cu pierderea ireversibilă a simțului olfactiv.
Echinacea
Există dovezi mixte în ceea ce privește eficiența echinaceei pentru tratarea răcelii.
O analiză din 2014 a studiilor clinice a constatat că echinaceea a afectat doar durata răcelii în 1 din 7 studii analizate.
Cât durează o răceală obișnuită?
Poate dura aproximativ 7 până la 10 zile pentru a te recupera complet după o răceală. În medie, o tuse poate dura aproximativ 18 zile, potrivit Healthline.
Unele persoane prezintă un risc crescut de complicații legate de răceală, cum ar fi:
- Bronșită sau pneumonie
- Infecții ale sinusurilor
- Infecții ale urechii
- Infecții ale gâtului
Aceasta include persoanele cu afecțiuni precum:
- Astm
- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
- Un sistem imunitar slăbit
Când trebuie să te duci la medic
Asigură-te că te duci la medic dacă:
- Ai simptome care durează mai mult de 10 zile fără să se amelioreze, sunt foarte severe sau încep să se amelioreze, dar apoi revin
- Ai febră mai mare de 39,4°C (adult), peste 38,9°C (copil) sau peste 38°C (sugar mai mic de 3 luni)
- Ai o febră de 38°C sau mai mare care durează mai mult de 3 zile
- Întâmpini dificultăți de respirație
- Observi că starea generală de sănătate de bază s-a agravat
Modalități de a preveni răceala
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), răcelile sunt unul dintre principalele motive pentru care oamenii lipsesc de la școală sau de la serviciu. Adulții au în mod obișnuit o medie de 2 până la 3 răceli pe an, în timp ce copiii au chiar mai multe.
Există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni răcirea.
Spală-te pe mâini. Deoarece virușii răcelii pot fi prezenți pe mâini, încercă să speli mâinile în mod regulat timp de 20 de secunde cu săpun și apă caldă. Dacă nu ai la dispoziție apă și săpun, folosește un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Asigură-te că te speli pe mâini:
- Înainte de a atinge gura, nasul sau ochii
- După ce ai ieșit și te-ai deplasat în spații publice
- După ce ai folosit baia sau ai schimbat un scutec
- Înainte și după ce mănânci
- Înainte și după ce ai îngrijit o persoană bolnavă
Nu-ți atinge fața cu mâinile nespălate. Încercă să eviți să-ți atingi gura, nasul sau ochii dacă nu ai reușit să te speli pe mâini sau să folosești un dezinfectant pentru mâini, deoarece acest lucru poate permite virusului de pe mâini să pătrundă în organism.
Păstraează distanța, deoarece persoanele cu simptome de răceală pot transmite virusul altora.
Dacă ești răcit, există măsuri pe care le poți lua pentru a preveni transmiterea bolii altora, cum ar fi:
- Rămâi acasă. Dacă ai răceală, este recomandat să stai acasă până când te simțiți mai bine și nu mai ai simptomele specifice răcelii
- Spală-te pe mâini.
- Acoperă gura și nasul atunci când tușești sau strănuți. Evită să tușești sau să strănuți direct în mâini. În schimb, folosește un șervețel sau cotul.
- Păstrează distanța. Evită contactul apropiat cu alte persoane până când îți revii. Încercă să nu dai mâna, să nu îmbrățișezi și să nu stai prea aproape de alte persoane cât timp ai simptome de răceală.
- Dezinfectează suprafețele. Dezinfectează în mod regulat suprafețele de mare contact din jurul casei tale. Câteva exemple includ clanțe, blaturi, blaturi, aparate de bucătărie, telefoane și tastaturi de calculator.
Răceala comună este o infecție virală contagioasă cu o perioadă de incubație de 1 până la 3 zile. Acest lucru înseamnă că ar putea dura până la 3 zile până când vei observa simptome după ce ai fost expus la virus.
Răceala este contagioasă în timpul perioadei de incubație, ceea ce înseamnă că poți transmite virusul răcelii și altora fără să știi acest lucru. Vei rămâne contagios atâta timp cât ai simptome de răceală. Nu există un leac pentru răceală, dar administrarea de zinc oral la primul semn de răceală sau administrarea regulată a unui supliment de vitamina C poate ajuta la scurtarea duratei răcelii.
În cele mai multe cazuri, va trebui pur și simplu să lași corpul să se odihnească în timp ce luptă împotriva infecției și începe procesul de recuperare. Consumul de lichide din abundență și administrarea de medicamente prescrise pentru a atenua simptomele te pot ajuta să te simți mai bine în această perioadă până când sistemul imunitar al corpului îți face treaba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.