Pentagon, război cu testele genetice la domiciliu. De ce militarii n-ar trebui să le facă

Dana Lascu |
Data publicării:
Pentagonul se teme ca informațiile genetice ale militarilor să nu ajungă pe mâna cui nu trebuie
Pentagonul se teme ca informațiile genetice ale militarilor să nu ajungă pe mâna cui nu trebuie

Oficiali de rang înalt de la Pentagon au distribuit subordonaților un memoriu prin care le spun că nu ar trebui să-și fac teste genetice la domiciliu pentru a-și afla descedența, întrucât astfel de kituri ADN sunt un risc de securitate. Companiile care produc testele au ripostat.

Pentagonul își avertizează pe membrii serviciului său militar că nu ar trebui să folosească kiturile populare de testare a ADN-ului la domiciliu, deoarece ar putea prezenta riscuri operaționale și s-ar putea să nu ofere rezultate corecte sau exacte de sănătate.

Însă cele două principale companii care produc aceste kituri ADN pentru consumatorii casnici respingând afirmațiile Pentagonului potrivit cărora informațiile lor nu sunt sigure sau că rezultatele ADN-ului testat prin kiturile lorr pot să nu fie fiabile sau exacte.

Expunere de informații sensibile

„Expunerea unor informații genetice sensibile pentru persoane din afară prezintă riscuri personale și operaționale pentru membrii serviciului", se arată într-un memoriu semnat de Joseph D. Kernan, sub secretarul de Apărare pentru informații și James N. Stewart, secretarul adjunct al Apărării pentru pentru forțele de muncă și de rezervă din administrația lui Donald Trump, îndeplinind îndatoririle sub-secretarului de apărare pentru personal și pregătire.

„Aceste teste genetice DTC (direct către consumator) sunt în mare măsură nereglementate și ar putea expune informații personale și genetice, și pot crea consecințe neintenționate de securitate și un risc crescut pentru forța și misiunea comună", au spus aceștia în memoriul distribuit vinerea trecută unor militari superiori și lideri de apărare, arată ABC News.

„Mai mult decât atât, în comunitatea științifică există o preocupare mai mare pentru faptul că terțe părți (din exterior) exploatează utilizarea datelor genetice în scopuri discutabile, inclusiv supravegherea în masă și capacitatea de a urmări indivizii fără autorizarea sau conștientizarea acestora", au scris ei.

Yahoo News a fost primul care a scris despre acest memori, pe care l-a și postat online.

„Vrem să ne asigurăm că toți membrii serviciului sunt conștienți de riscurile testării genetice directe pentru consumatori (DTC)", a declarat Cmdr. Sean Robertson, un purtător de cuvânt al Pentagonului, pentru ABC News. „Descoperirea neintenționată a markerilor care pot afecta pregătirea ar putea afecta cariera unui membru al serviciului, iar informațiile din testarea genetică DTC pot dezvălui aceste informații".

Citând îngrijorări cu privire la acuratețea și fiabilitatea rezultatelor furnizate de teste, Robertson a spus că până la o evaluare ulterioară „este recomandat ca membrii serviciului să primească aceste informații de la un profesionist autorizat, mai degrabă decât de la un produs de larg consum".

Testele sunt sigure și exacte, susțin producătorii

Trusele de testare genetică furnizate de companii precum Ancestry sau 23 and Me și altele au câștigat popularitate în ultimii ani, ajutând consumatorii să afle despre originile lor etnice și trăsăturile lor genetice.

Ancestry spune că peste 15 milioane de oameni și-au testat deja ADN, făcând această rețea de ADN al consumatorilor cea mai mare din lume și creând o bază de date bună pentru cei care folosesc ADN-ul pentru a-și stabili descendența.

Pe lângă informațiile despre trăsăturile genetice, 23 and Me spun că testarea lor poate furniza informații despre riscurile de predispoziție pentru sănătate bazate pe prezența markerilor genetici pentru anumite boli.

Purtătorii de cuvânt ai ambelor companii au contestat afirmațiile reprezentanților Pentagonului cu privire la riscurile de securitate pentru datele lor sau că rezultatele testelor lor nu ar fi exacte sau de încredere.

„Toți clienții noștri ar trebui să fie siguri că depunem toate eforturile pentru a le proteja confidențialitatea și că rezultatele pe care le oferim sunt extrem de precise", a declarat un purtător de cuvânt al 23 and Me, pentru ABC News.

„Rapoartele noastre de sănătate, autorizate de FDA, au arătat la teste o acuratețe de peste 99%", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei.
Adresându-se preocupărilor de securitate ale Pentagonului, purtătorul de cuvânt al companiei 23 and Me a mai spus că toate testările sunt efectuate în Statele Unite și că niciun fel de informații nu sunt partajate cu terțe părți fără „consimțământul separat și explicit al clienților noștri".

„Clienții controlează modul în care datele lor sunt partajate și modul în care datele lor sunt stocate", a spus purtătorul de cuvânt. „Ei pot alege să-și păstreze eșantionul în laboratorul nostru sau să-l distrugă. De asemenea, își pot descărca informațiile și își pot închide contul în orice moment".

Ancestry și-a apărat de asemenea practicile.

„Protejarea confidențialității clienților noștri și a fi un bun administrator al datelor lor este cea mai mare prioritate a lui Ancestry", a declarat Gina Spatafore, purtător de cuvânt.

„Ancestry nu împărtășește datele despre ADN-ul clienților cu asigurătorii, angajatorii sau cu terți marketeri", a adăugat ea. „Ancestry nu va da informațiile personale ale clienților nici forțelor de ordine, dacă nu sunt obligate prin proces legal valabil, cum ar fi un ordin judecătoresc sau un mandat de căutare".

La începutul acestei luni, noii proprietari ai GEDmatch, un site de genealogie genetică terță parte care i-a ajutat pe anchetatori să rezolve cazuri folosind ADN, au promis să protejeze confidențialitatea utilizatorilor și să lupte împotriva mandatelor de căutare a poliției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel