Recent, invitat în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii", ministrul Sănătății, Alexandru Rafila explicat cât de pregătit este sistemul sanitar pentru noul sezon epidemic și cum gestionăm suprapunerea infecțiilor respiratorii precum: viroze, gripa și COVID-19.
Alexandru Rafila ne-a declarată că Ministerul Sănătății va încheia achiziția unui antiviral contra COVID-19 și că de anul acesta, infecțiile cu SARS-CoV-2 vor avea un nou inamic, antiviralul Paxlovid.
"În mod evident, lucrurile astea țin de fiecare unitate sanitară să se pregătească. Noi o să încheiem acum achiziția unui antiviral, care poate fi folosit în infecția cu noul coronavirus, Paxlovid. Și, în mod evident, cazurile care necesită această medicație, nu pentru toată lumea, pentru că totuși, medicația antivirală presupune anumite limitări, nu este o medicație de uz extins, va fi la dispoziția pacienților care vor avea nevoie de așa ceva", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Paxlovid este un medicament utilizat în tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19. Acesta este un antiviral dezvoltat de compania farmaceutică Pfizer și conține două substanțe active principale: nirmatrelvir și ritonavir, care funcționează împreună pentru a inhiba replicarea virusului în organism.
Paxlovid este o pilulă antivirală orală care poate fi luată pentru a ajuta pacienții cu risc crescut să nu se îmbolnăvească atât de grav încât să necesite spitalizarea.
În noiembrie 2021, Paxlovid a primit aprobarea de urgență din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite, în contextul pandemiei de COVID-19.
Când va fi disponibil Paxlovid în România. Alexandru Rafila, răspuns pentru DC Medical
În plus, ministrul Sănătății a adăugat că de această nouă medicație, Paxlovid, vor beneficia pacienții care au nevoie și nu va fi o medicație de uz extins.
Luni, 9 octombrie, prezent la Spitalul Municipal Codlea, județul Brașov, ministrul Sănătății ne-a spus că antiviralul Paxlovid va fi disponibil în curând în România.
"Acest antiviral va fi disponibil la recomandarea medicului care tratează pacientul, în funcție de gravitatea formei de boală pe care o are și de eventualele complicații pe care le are pacientul", a declarat ministrul Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC Medical.
Întrebat când va fi disponibil acest medicament antiviral în România, ministrul Alexandru Rafila ne-a răspus că "foarte curând, pentru că deja s-a semnat contractul".
Cum funcționează Paxlovid? Ce fac nirmatrelvir și ritonavir
Substanțele active din Paxlovid, nirmatrelvir și ritonavir, funcționează prin blocarea unei enzime virale numită protează, ceea ce împiedică replicarea virusului în celulele gazdă.
Paxlovid este o terapie antivirală care constă din două medicamente separate ambalate împreună printre care - nirmatrelvir, care inhibă o enzimă cheie de care virusul COVID are nevoie pentru a produce particule virale funcționale. După tratamentul cu nirmatrelvir, virusul COVID eliberat din celule nu mai poate intra în celulele neinfectate din corp, ceea ce oprește infecția.
Celălalt medicament este ritonavir, un medicament care era folosit în trecut pentru tratarea HIV/SIDA, dar acum este folosit pentru a stimula nivelurile de medicamente antivirale.
Ca tratament COVID-19, ritonavir închide practic metabolismul nirmatrelvir în ficat, astfel încât acesta să nu fie eliminat din corp atât de rapid, ceea ce înseamnă că poate acționa mai mult timp - oferindu-i un impuls pentru a lupta împotriva infecției.
Paxlovid este indicat pentru tratamentul infecției cu SARS-CoV-2 la adulți și copii cu vârsta de cel puțin 12 ani și cu un risc ridicat de a dezvolta forme severe de COVID-19.
Studiile clinice au arătat că Paxlovid poate reduce semnificativ riscul de spitalizare sau deces la pacienții cu COVID-19. Cu toate acestea, eficacitatea sa poate varia în funcție de stadiul infecției și de varianta virusului circulant.
Paxlovid este disponibil sub formă de comprimate și trebuie administrat sub supraveghere medicală. Doza și durata tratamentului pot varia în funcție de recomandările medicului.
Medicamentul dezvoltat de Pfizer are multe aspecte pozitive, inclusiv faptul că a avut o reducere de 89% a riscului de spitalizare și deces în cazul persoanelor nevaccinate în studiul clinic care a susținut EUA, un număr suficient de mare pentru a determina Instituturile Naționale de Sănătate (NIH) să-l prioritizeze în fața altor tratamente COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.