Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost invitat în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii" și a vorbit despre deciziile Ministerului, privind vaccinarea în România.
Întrebat cum este pregătit sistemul sanitar pentru noul sistem epidemic și dacă se vor suprapune infecțiile respiratorii, virozele, gripa și COVID-19, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns că fiecare unitate sanitară are responsabilitatea de a se pregăti în această privință. Infecția cu coronavirus va avea un nou inamic, antiviralul Paxlovid, medicație pe care o vor primi pacienții care au nevoie, nu va fi o medicație de uz extins.
”În mod evident, lucrurile astea țin de fiecare unitate sanitară să se pregătească. Noi o să încheiem acum achiziția unui antiviral, care poate fi folosit în infecția cu noul coronavirus, Paxlovid. Și, în mod evident, cazurile care necesită această medicație, nu pentru toată lumea, pentru că totuși, medicația antivirală presupune anumite limitări, nu este o medicație de uz extins, va fi la dispoziția pacienților care vor avea nevoie de așa ceva”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în exclusivitate, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii".
Întrebat cum va funcționa noul sistem propus în ceea ce priveste vaccinarea în România, Ministrul Sănătății a răspuns că de la data de 1 octombrie, aceste reglementări vor fi puse în vigoare. Primul va fi vaccinul gripal, deoarece este un vaccin sezonier, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie introdus vaccinul HPV, disponibil în mod gratuit pentru băieții cu vârstele până în 18 ani, inclusiv. De asemenea, și femeile cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani se vor putea vaccina cu o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va crește accesul la vaccinare. Ministrul consideră că noua metodologie se va demara mai lent la început, urmând apoi un progres considerabil.
”Data de 1 octombrie va fi cea de la care va intra in vigoare această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal, în mod evident, e normal, este vaccinul sezonier. Și dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident, pe bază de prescripție, persoanele din grupele la risc por procura, rambursat integral. Este un pas înainte și acest lucru poate să scurteze foarte mult birocrația și problemel care existau înainte. Până la sfârșitul anului vom introduce și vaccinul HPV, la același sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieții până la vârsta de 18 ani, inclusiv, vor avea și ei accesul la vaccin gratuit. Iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau cu o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va crește, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există și ne bucurăm că împreună cu profesioniștii, cu mass media, în sfârșit am ajuns în acest punct și sperăm să avem succes. Probabil că la început o să demareze puțin mai lent, dar pe măsură ce oamenii se vor obișnui cu noul sistem, sunt convins că acoperirea vaccinală încet-încet se va îmbunătăți”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în exclusivitate, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii".
În viitor, celelalte programe de vaccinare nu se vor schimba. Programul de vaccinare pentru copii rămâne așa cum exista până în momentul de față, cu excepția vaccinului HPV, care va intra în derulare cu noul program.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.