Condimentele uscate, în special pătrunjel, oregano, salvie etc., sunt nelipsite din bucătărie. Fie că asezonăm o salată, fie că ne punem în oala cu ciorbă, condimentele uscate dau savoare și aromă.
Vestea bună este că nu au o dată de expirare și, deși sunt consumate de-a lungul mai multor ani, condimentele uscate nu ne pun sănătatea în pericol.
Potrivit OCU, cea mai veche organizație de consumatori din Spania, data de expirare este indicată pe produsele care sunt perisabile și prezintă un risc microbiologic, cum ar fi carnea sau peștele. Dacă sunt consumate după data de expirare, pot fi periculoase pentru organismul nostru din cauza prezenței bacteriilor patogene.
În schimb, produsele uscate, cum sunt condimentele, nu expiră. Dacă le consumăm după o anumită dată, își vor pierde unele dintre proprietăți, cum ar fi culoarea, aroma sau textura. Cu toate acestea, nu prezintă niciun risc microbiologic.
VEZI De ce frunzele de coriandru se consumă doar proaspete
Dcaă observi că oregano și busuiocul, spre exemplu, și-au pierdut din culoarea verde sau au un miros ciudat, este momentul să le arunci, pentru că s-ar putea să-și fi pierdut din proprietăți.
Care este cea mai bună formă de conservare?
Pentru ca proprietățile condimentelor noastre uscate să fie benefice cât mai mult timp, cel mai bun mod de conservare este depozitarea lor în borcane cu capac, în locuri răcoroase și întunecate. Umezeala și lumina sunt dăunătoare condimentelor și își vor pierde rapid aroma și culoarea, dacă intră în contact cu aceste elemente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.