Vezi și: Cum se iau, de fapt, antibioticele. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Durata trebuie să fie optimă
Dr. Daciana Toma, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF), a declarat în exclusivitate pentru DC Medical și DC News că perioada actuală este una de pregătire pentru sezonul virozelor, care atinge un vârf în lunile noiembrie-decembrie și ianuarie-februarie.
"În această perioadă, cel puțin la mine la cabinet, nu sunt multe cazuri de infecții respiratorii acute și încercăm să ne pregătim pentru sezonul care urmează, pentru că avem un vârf de viroze în noiembrie - decembrie și apoi în ianuarie-februarie. Ne pregătim pentru acest sezon. Încercăm să vaccinăm anti-gripal cât mai mulți pacienți.
Vaccinarea reprezintă metoda cea mai sigură de protecție împotriva virusurilor gripale", a explicat dr. Daciana Toma, Vicepreședinte SNMF, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Cum știi că ai gripă
În sezonul rece, multe persoane se confruntă cu diverse afecțiuni respiratorii, însă nu toate sunt la fel. Deși simptomele pot părea similare la prima vedere, diferențele dintre o răceală obișnuită, gripă și alte infecții respiratorii, precum pneumonia, sunt esențiale pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Dr. Daciana Toma, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF), explică modul în care putem recunoaște aceste afecțiuni și subliniază importanța prevenției prin vaccinare.
"Este o temă pe care mereu o discut cu pacienții. Una este o infecție respiratorie banală și alta este gripa. Dacă într-o infecție respiratorie banală ai predominant semne și simptome respiratorii, adică îți curge nasul, strănuți, poți să ai și febră, în momentul în care ai gripă predominant și cele deranjante sunt semnele și simptomele generale, adică cele respiratorii cad pe locul 2.
La gripă faci febră, frisoane, transpirații abundente, te dor mușchii. În momentul în care faci gripă, nu prea poți să o confunzi cu altceva. Știm bine că nu e răceală obișnuită", a mai spus dr. Daciana Toma, Vicepreședinte SNMF.
Gripa - FOTO: Freepik
Cum știi că ai pneumonie
Un alt aspect important este diferența dintre infecțiile respiratorii banale și pneumonia. Dr. Toma atrage atenția că românii confundă adesea pneumonia cu o viroză mai severă.
"Românii au tendința să spună că au avut gripă sau pneumonie, dar, de fapt, ceea ce au avut au fost infecții respiratorii obișnuite, pentru că și pneumonia este însoțită de o stare generală alterată. Chiar ți-e foarte rău, ceea ce nu întâlnești într-o viroză banală. Avem mai multe viroze banale decât cazuri de gripă sau pneumonie. Nu ne dorim nici gripă și nici pneumonie pentru că sunt greu de dus chiar și pentru un adult puternic, sănătos, care nu are alte boli", a mai spus dr. Daciana Toma, Vicepreședinte SNMF, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.