Multe medicamente utilizate astăzi - inclusiv chinina de aspirină, penicilină și cele pentru combaterea malariei - au provenit din natură. Oamenii de știință de la Sanford Burnham Prebys și UC San Diego s-au întors la plantele medicinale antice, pentru a afla ce efect au asupra sănătății intestinului, în speranța de a descoperi noi tratamente pentru cancerul de colon, afecțiuni autoimune și alte boli grave.
Într-un studiu recent publicat în Evidence-Based Complementary și Alternative Medicine, cercetătorii au analizat modul în care patru ierburi - turmeric, ghimbir, piper lung și piper negru - schimbă microorganismul intestinal.
Aceste plante au fost folosite de mai mult de 5.000 de ani pentru a ajuta digestia în vindecarea ayurvedică, sistemul tradițional de medicină al Indiei. Cercetătorii au descoperit că plantele medicinale au favorizat schimbări puternice în bacteriile intestinale, care sunt cunoscute pentru că reglementează metabolismul, oferind o idee despre felul în care ne-ar putea ajuta să ne protejăm sănătatea.
Efectele benefice, demonstrate științific
Oamenii de știință au știut de mult că aceste patru plante facilitează digestia și creșterea bioabsorbției nutrienților alimentari. „Cu toate acestea, efectele asupra microbiomului intestinal nu au fost studiate”, spune Scott Peterson, autor principal al lucrării și profesor la Sanford Burnham Prebys. "Studiul nostru demonstrează pentru prima dată că aceste plante modifică, într-adevăr, microbiomul și produc schimburi distincte în populațiile microbiene. Această constatare este un punct de pornire de la care putem începe să descifrăm cum microbiota poate schimba biochimia intestinală pentru a favoriza și proteja sănătatea noastră”, a spus el.
Tulburările digestive, inclusiv boala Crohn, boala celiacă și sindromul intestinului iritabil (IBS), sunt din ce în ce mai răspândite în populațiile occidentale. Peste 60 de milioane de persoane sunt afectate numai în Statele Unite. Tratamentele pentru aceste tulburări sunt limitate.
În cadrul studiului, oamenii de știință au colectat probe de scaun de la 12 bărbați și femei, toți sănătoși, cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, care au consumat o dietă vegetariană sau vegană. Probele au fost cultivate in medium (alimente pentru bacterii) suplimentat cu turmeric, ghimbir, piper negru sau piper lung. Secvențierea genomică a fost apoi utilizată pentru a identifica modul în care abundența speciilor din cadrul comunității a fost modificată de suplimentul pe bază de plante.
Ierburile modifică microbiomul
Oamenii de știință au descoperit că toate eșantioanele cu plante medicinale au avut proporții unice de familii bacteriene, în comparație cu culturile de control - indicând faptul că ierburile au modificat microbiomul intestinal.
"Explorăm modul în care plantele diferite produc semne microbiene distincte în intestin", spune Peterson. "Este clar din acest studiu că fiecare plante medicinale funcționează diferit. Acum, sarcina este de a face legăturile dintre profilurile de plante medicinale și sănătatea intestinului", spune el.
În continuare, cercetătorii intenționează să testeze potențialul terapeutic al plantelor, într-un studiu clinic uman, controlat. În paralel, vor lucra în laborator pentru disecția componentelor moleculare ale ierburilor și vor studia modul în care aceste componente influențează microbiomul intestinal și favorizează sănătatea digestivă.
„Prin explorarea mai profunda a moleculelor benefice prezente în aceste plante medicinale și a modului în care microbii pot schimba acei constituenți, am putea fi în măsura să îmbunătățim beneficiile lor potențiale și să ajutăm oamenii care suferă de tulburari digestive grave”, explică Peterson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.