Patru motive pentru care buzele tale sunt mereu crăpate. Cum le poți repara

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
patru motive pentru care buzele tale sunt mereu crapate. FOTO: Freepik @artfully79
patru motive pentru care buzele tale sunt mereu crapate. FOTO: Freepik @artfully79

Ce deficiențe de vitamine și minerale duc la apariția cheilitei, sindromul buzelor crăpate, și cum le poți reface.

Fața este cea mai expusă parte din organism, fie vară, fie iarnă, fie soare, fie vânt. Spre deosebire de ten, buzele nu au glande sebacee care să le asigure necesarul de grăsime și să le mențină hidratate.

Astfel, pe lângă factorii de mediu, precum și prostul obicei de a linge buzele, acestea se vor crăpa și vor ustura și din cauze ce țin de starea de sănătate.

Cheilita - sindromul buzelor crăpate  este o afecțiune comună, frecventă la mare parte din populație, oricine poate trece printr-un astfel de episod, indiferent de vârstă.

Semnele unor buze crăpate includ:

-uscăciunea

-crăpături, exfoliere sau descuamare

-sângerare

-roșeață

-arsură, usturime sau furnicături.

Cheilita este adesea atribuită infecțiilor și bolilor inflamatorii, cum ar fi boala Crohn.

Candidoza bucală apare atunci când o ciupercă se înmulțește necontrolat în cavitatea bucală. Ciuperca responsabilă cu această infecție este Candida albicans. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar slab aceasta se poate extinde și în alte zone ale corpului. Printre afecțiunile asociate candidoze bucale se află și cheilita angulară, care reprezintă inflamația și crăparea colțurilor gurii.

Deshidratarea și malnutriția. Uscăciunea și crăparea buzelor poate fi cauzată de deshidratare sau malnutriție.

Deshidratarea cauzează simptome care includ:

-amețeală

-constipație

-scăderea producției de urină

-gură uscată

-dureri de cap.

În cazurile grave, o persoană care suferă de deshidratare poate avea tensiune arterială scăzută, febră, respirație rapidă sau bătăi rapide ale inimii.

Malnutriția se caracterizează prin multe dintre aceleași simptome ca și deshidratarea. Simptomele suplimentare pot include:

-slăbiciune musculară

-dinți cariabili

-stomac umflat

-fragilitate osoasă, arată Healthline.

Malnutriția poate fi cauzată de deficiențe de vitamine, astfel încât cei care au o dietă limitată (de exemplu, vegetarienii) trebuie să se asigure că primesc suficiente vitamine de care au nevoie.

Anemia feriprivă, deficiența de fier, poate provoca cheilită unghiulară, care se caracterizează prin inflamație și uscăciune pe una sau ambele colțuri ale gurii. O deficiență a acestui mineral poate provoca, de asemenea, piele palidă, unghii fragile și oboseală.

Deficiența de zinc duce și ea la crăparea buzelor și la iritații și inflamații ale gurii. Alte simptome ale deficienței de zinc includ diareea, scăderea imunității, ulcerele pielii și căderea părului, mai arată Healthline.

Buzele crăpate sunt un simptom comun al deficiențelor de vitamine din complexul B-urilor, în special al vitamine B9 (folat), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B6 (piridoxină) și vitamina B12 (cobalamină), aceasta din urmă regăsindu-se doar în produsele animale, motiv pentru care vegetarienii sau veganii au nevoie de suplimente.

Buze uscate, tratament și prevenție

Pentru tratarea buzelor uscate este nevoie de hidratare și o atenție deosebită acordată alimentației, care trebuie să cuprindă întregul spectru de vitamine, minerale și nutrienți, dar și hidratării. Totodată, este important să vă hidratați buzele cu balsamuri de buze sau diverse uleiuri - măsline, cocos, cătină, iar când ieșiți afară să folosiți un balsam cu factor de protecție solară. Toate acestea vă pot ajuta să aveți buzele moi, dar mai ales sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel