Cu toate acestea, indiferent dacă iubiți sau urâți Crăciunul, este destul de dificil de evitat - așa că experiența Crăciunului poate avea un impact asupra creierului într-un fel sau altul.
Crăciunul este un moment deosebit de important în calendar, în care se fac schimburi de cadouri, se iau legături cu rudele mai puțin vorbite și se consumă delicii cu poftă. Iată câteva dintre principalele aspecte ale experienței Crăciunului și cum pot afecta creierul.
Spiritul festiv
Bucuria înconjurătoare a Crăciunului poate influența unele dintre substanțele chimice din creierul dumneavoastră (dopamina și serotonina) care afectează nivelurile de fericire. Dopamina este cunoscută pentru a fi implicată în comportamentul orientat spre recompensă și căutarea plăcerii, iar serotonina se crede că crește sentimentele noastre de valoare și apartenență. Așa că atunci când oamenii vorbesc despre “veselia de Crăciun”, ar putea avea ceva adevăr, potrivit The Conversation.
De fapt, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au realizat un studiu imagistic pentru a încerca să găsească “centrul” spiritului Crăciunului în creierul uman. În cadrul acestui studiu, participanților li s-au arătat imagini cu tematică de Crăciun și, la acei participanți care sărbătoreau activ Crăciunul, s-a observat o creștere a activității cerebrale în cortexul motor senzorial, cortexul premotor și cortexul motor primar și în lobul parietal.
Aceste zone ale creierului au fost asociate anterior cu spiritualitatea, simțurile corporale și recunoașterea emoțiilor faciale. Deși aceste rezultate ar trebui interpretate cu prudență, este interesant de remarcat efectele fizice pe care starea de bine festivă le poate avea asupra creierului dumneavoastră.
Crăciunul, asociat cu stresul
Nu toată lumea găsește Crăciunul un moment complet vesel și festiv - multe persoane îl găsesc foarte stresant. De fapt, povara de a naviga printr-un centru comercial aglomerat pentru a găsi cadoul perfect pentru persoana iubită sau de a găti curcanul perfect pentru o casă plină de oameni flămânzi este suficientă pentru a agita chiar și cea mai calmă persoană. Stresul poate declanșa o reacție fizică în corpul dumneavoastră, cu eliberarea automată de adrenalină și cortizol. Mai mult, s-a arătat că cortizolul are un efect profund asupra hipocampului, ceea ce poate diminua memoria și capacitatea de a face mai multe lucruri în același timp.
Dăruirea de cadouri
Obiceiul de a oferi și primi cadouri este o tradiție veche de Crăciun și nu există senzație mai plăcută decât să vezi ochii persoanei iubite luminați când ai găsit cadoul perfect. Dar de ce ne face să ne simțim atât de bine să dăruim?
Generozitatea a fost legată de circuitul recompensei din creierul nostru, determinând eliberarea de dopamină și endorfine. Cercetătorii au descris o “ascensiune a dăruitorului”, care este experimentată după dăruire. Substanțele chimice care provoacă această senzație pot reduce stresul și crește dorința de a repeta aceste acte de bunătate.
Așadar, în timp ce vă puteți plânge că ați cheltuit bani pentru a cumpăra acei papuci pentru mătușa bună, creierul dumneavoastră cel puțin se asigură că sunteți compensat cu o recompensă chimică.
Întărirea relațiilor cu familia și prietenii: Experiența tradițională de Crăciun implică să stai în jurul mesei cu cei dragi. De fapt, este greu să-ți imaginezi perioada festivă fără să-ți gândești la familia și prietenii tăi. Legătura dintre tine și cei speciali pentru tine poate determina eliberarea unei hormoni numite oxitocină în creier.
Oxitocina - uneori numită “hormonul îmbrățișării” - stimulează comportamentul matern, încrederea și atașamentul social. Astfel, acest hormon poate ajuta la explicarea sentimentului cald și plăcut pe care îl resimți la Crăciun când ești înconjurat de cei pe care îi iubești și în care ai încredere.
Excesul de mâncare și băutură
A se lăsa pradă mâncării și băuturii preferate face parte din experiența Crăciunului - dar excesul de mâncare poate afecta creierul dumneavoastră. S-a demonstrat că consumul excesiv activează o cale care leagă hipotalamusul din creier de sistemul imunitar. Aceasta duce la o reacție imunitară și inflamație de grad scăzut, ceea ce ar putea explica de ce vă puteți simți rău după ce mâncați prea mult. Desigur, acest lucru nu face mult rău organismului după o masă de Crăciun extravagantă - dar, atunci când excesul de mâncare devine o problemă pe termen lung, această inflamație poate deveni cronică și contribui la diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.