Un studiu arată că există și patru carbohidrați care ne prelungesc viața. Printre aceștia se numără cerealele integrale. Fibrele din cerealele integrale reduc riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, respiratorii şi infecţioase.
La micul dejun putem mânca terci de ovăz. Fibrele din ovăz sunt din cele solubile şi contribuie la păstrarea sănătăţii inimii şi, în plus, dau dau o senzaţie durabilă de saţietate.
Pentru comoditate, putem prepara o oală mare din orz, ca să ne ajungă toată săptămâna. Putem folosi orzul ca bază şi adăuga orice legume sau verdeţuri avem la îndemână. Putem adaugă puţin ulei de măsline şi suc de lămâie. De asemenea, putem presăra deasupra bucăţi de migdale şi alte fructe.
Leguma care încetinește îmbătrânirea dacă e consumată zilnic
La cină putem mânca paste din cereale integrale și, în acest fel, vom avea asigurat un aport de şase grame de fibre la fiecare porţie. Pastele din cereale integrale pot fi combinate cu legume, dar şi cu o sursă de proteine, cum ar fi carnea de pui. Pentru gustări, putem alege floricelele de porumb.
De ce să mănânci pâine prăjită când ai stomacul sensibil. Pleșea: 4 din 10 dintre noi suferim, la un moment dat
Stomacul sensibil este un lucru frecvent în rândul populației și poate fi declanșat și de alimentele pe care le consumăm. Ce trebuie eliminat din dietă.
Stomacul sensibil și alte probleme la nivelul acestuia sunt situații destul de frecvente, iar cele mai multe sunt cauzate de alimentație, nu doar de o condiție medicală.
Dr. Ruxandra Pleșea a explicat de ce este important să ținem o dietă, de cel puțin două săptămâni, în cazul în care trecem printr-un astfel de moment și care sunt alimentele care pot declanșa sensibilitatea stomacului.
”4 din 10 dintre noi suferim, la un moment dat, de reflux gastric, de epigastralgii, adică de dureri de stomac, de senzații neplăcute, care uneori pot să fie atât de chinuitoare, încât rezolvarea lor dacă nu este la gastroenterolog este chiar chirurgicală.
Totul ar trebui să înceapă de la medicul gastroenterolog, care să pună un diagnostic: De ce te doare stomacul, de ce ai acest reflux acid, de ce dimineața nu poți să te trezești bine dispus din cauza acestei dureri?
Pentru că este posibil să fie o gastrită, o infecție cu Helicobacter Pylori, lucruri care se tratează, însă este posibil să ai acea boală de reflux gastroesofagian, care este ceva foarte misterios și ții se spune că trebuie să ții dietă”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Alimentele care duc la stomac sensibil și reflux gastro-esofagian
Potrivit dr. Pleșea există o serie de alimente care au capacitatea de a slăbi sfincterul esofagian, cel care face legătura dintre esofag și stomac, iar în momentul în care acid gastric trece din stomac în esofag este declanșat disconfortul.
”Și gândurile contează aici, și stresul, care este un declanșator pentru simptomatologia. Fiecare pacient somatizează stresul pe undeva. Nu toată lumea la stres are reflux acid gastric. Însă unii dintre noi care suntem predispuși ne vom confrunta cu acest lucru”, a explicat medicul.
Astfel, lista alimentelor declanșatoare include:
Citricele sunt pe primul loc în rândul alimentelor care duc la refluxul gastric. ”Citrice înseamnă și lămâi, și pomelo, și clementine, și grapefruit, și portocale. Toate sunt cu potențial declanșator”, spune medicul, subliniind că iubitorii de limonadă trebuie să țină cel puțin două săptămâni de dietă, în care să elimine toate alimentele arzătoare pentru a se calma lucrurile.
Cafeaua, în special cea foarte tare, este iritantă gastric. ”De câte ori nu ați simțit că după o cafea se schimbă lucrurile?”, a întrebat nutriționistul.
Piperul și boiaua sunt condimente iui, care ”dau foc stomacului”. Mai mult decât atât, susține medicul, ”piperul este și un medicament, el poate să ajute absorbția de nutrienți și transportul lor prin organism, mai bine, însă nu în perioada în care avem simptomatologie. Și nu în doze foarte mari, pentru că doza face diferența”.
Ceapa și usturoiul, deși au multiple beneficii, în cazul celor cu stomacul sensibil sunt foarte periculoase.
Băuturile carbogazoase. Acidul din acestea este cel care face foarte mult rău. ”Este declanșator pentru simptomatologie. Dacă ai mers în club și peste băutura carbogazoasă ai pus și o băutură tare, rafinată, organismul se resimte, chiar și câteva zile”, a mai spus nutriționistul.
Dulciurile concentrate. ”Zahărul concentrat slăbește acel sfincter și iarăși ne face rău. La fel ca și grăsimea concentrată”, a continuat dr. Pleșea.
Pâinea albă proaspătă se află și ea pe lista alimentelor care nu fac bine în cazul celor cu stomac sensibil. ”Toată drojdia din pâine, care a dus la fermentarea și umflarea ei, ne fac rău și la stomac. Și atunci, preferăm pâinea veche de o zi, pâinea prăjită este mult mai bine tolerată”, a adăugat medicul.
Roșia, oricât de sănătoasă este pentru conținutul bogat de vitamine și nutrienți, este un ”dușman” al celor cu stomacul sensibil. ”Și dacă este crudă, și dacă este gătită. și dacă este bulion sau pastă, va declanșa aciditatea gastrică, deci nu mai gătim cu roșii”, a mai spus medicul. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.