Patru cadre medicale de la spitalele Victor Babeș, Gerota și Colentina din Capitală, care au fost infectate cu noul coronavirus, dar s-au vindecat și au dezvoltat anticorpi pentru noul coronavirus, vor dona marți plasmă la noul aparat al Centrului de Transfuzii Sanguine București.
„Marți dimineață, primele patru persoane vor dona plasmă. (...) Noi am programat mâine patru persoane. Este prima dată când lucrăm cu un asemenea aparat", a declarat pentru Agerpres directorul instituției, Doina Goșa.
„De la fiecare din cele patru persoane s-ar colecta câte 600 de mililitri de plasmă. (...) Aplicăm și cealaltă procedură, să luăm sânge, în cazul în care nu au vene potrivite pentru plasmafereză atunci fac o donare obișnuită și noi scoatem plasma. Dar este o cantitate mai mică de 200 de mililitri. Cele patru persoane sunt cadre medicale - medici și asistente medicale de la spitalele Victor Babeș, Gerota și Colentina", a spus Goșa.
Ea a precizat că donarea de plasmă se face cu programare întrucât timpul necesar unei astfel de donări este mai mare decât în cazul sângelui.
„Donarea se face cu programare pentru că în cazul plasmaferezei procedura durează mai mult și nu putem să recoltăm de la multe persoane într-o zi", a spus medicul.
Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de infecția cu noul coronavirus și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI a fost finalizată, a anunțat, săptămâna trecută, Ministerul Sănătății.
În prezent, există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Iași și Timișoara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.