„Planul național de combatere a cancerului va fi pus în transparență. Îl vom discuta, nu este un plan perfect, cu siguranță, dar are măsuri, are indicatori, totul este măsurabil, totul este cuantificabil. Nu este o compunere, nu este un eseu. (...) Sunt convins că în acest moment putem să îl implementăm. O lege a cancerului este necesară să susțină Planul de cancer, dar și el să devină parte a strategiei naționale de sănătate pentru perioada care urmează", a arătat deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății (în perioada noiembrie 2015 - mai 2016), la lansarea unui nou Plan național de combatere a cancerului, care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Trebuie amintit că la finalul mandatului său de ministru al Sănătății, chiar cu o săptămână înainte să demisioneze și să se întoarcă la Cluj-Napoca, unde conducea Institutul de Oncologie, Patriciu Achimaș-Cadariu lansase și el un plan național de cancer, dar acela nu a mai fost pus în practică de miniștrii care i-au urmat.
Acum, șase ani mai târziu, acest nou plan pus pe masă, chiar dacă nu este perfect pentru că nu are, spre exemplu, „termene excepționale”, totuși este unul realizabil, a explicat demnitarul.
„Nu ne-am fixat termene excepționale - 15% scăderea mortalității poate să pară foarte puțin. Credeți-mă, va fi un efort enorm să coborâm cu 15% mortalitatea", a spus Cadariu, care a subliniat și că fără un plan național de combatere a cancerului, nu se va putea acționa în contextul planului european care aduce finanțare.
„Astrele s-au potrivit, toți actorii au răspuns prezent. Este dificil, într-un grup cu orgolii, cum sunt cele ale breslei noastre, să funcționezi, dar aici cred că pacienții noștri, asociațiile de pacienți, industria ne-au impulsionat și astfel am ajuns la acest rezultat fericit", a arătat oncologul Patriciu Achimaș-Cadariu.
„În România, avem cea mai mare mortalitate evitabilă din Uniunea Europeană. (...) Haideți să ne uităm, cu toții, la pacienții noștri ca la niște oameni! Să îi vedem în ceea tot ce înseamnă ei cu adevărat, în suferința lor, nu să îi tratăm ca pe niște numere, ca pe niște intervenții chirurgicale sau în regim de chimioterapie, sau în regim de radioterapie. Să îi privim ca pe cei de lângă noi, alături de care trebuie să empatizăm”, a continuat el.
Principalele obiective ale Planului național de combatere a cancerului, lansat miercuri la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, sunt: introducerea de noi terapii inovative, realizarea unei strategii naționale de promovare a conceptelor de prevenție, realizarea unui registru național de cancer care să fie și funcțional, asigurarea serviciilor de paliație pentru pacienții oncologici, realizarea traseului pacientului oncologic și, nu în ultimul rând, actualizarea periodică a ghidurilor și protocoalelor terapeutice.
„Am găzduit, astăzi, la Palatul Cotroceni, lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului, care definește un traseu standardizat al pacientului și fixează obiective cu termene clare de punere în aplicare. Vorbim de programe naționale de screening funcționale de anul viitor, de realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer, de finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală. Cancerul poate fi prevenit, iar povara sa redusă semnificativ. Domeniul sănătății trebuie să rămână dincolo de orice miză politicianistă și îi îndemn pe toți actorii cu responsabilități, din sfera publică și privată, să contribuie la punerea în aplicare a acestui Plan”, a arătat președintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.