Paternitatea la vârstă înaintată, risc de schizofrenie la urmași

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Vârsta înaintată a paternității
Vârsta înaintată a paternității

Paternitatea la vârste înaintate, un risc pentru urmași? Un studiu publicat recent arată că vârsta la care un bărbat alege să devină tată influențează, la descendenți, riscul de schizofrenie cu debut precoce. 

Din ce în ce mai mulți bărbați ajung să fie tați la vârste înaintate. Dar, vârsta paternă avansată crește, la descendenți, riscul de schizofrenie cu debut precoce, o formă severă a tulburării, conform unui studiu publicat de în jurnalul Biological Psychiatry ( al trustului Elsevier). Practic, studiul arată că asocierea dintre vârsta paternă și riscul la copii a rămas după ce au fost contabilizate contribuțiile predispozițiilor genetice ale tatălui și ale mamei la schizofrenie, indicând faptul că vârsta avansată a copilului contribuie la risc, notează sciencedaily.com.

Deși vârsta paternă avansată a fost asociată cu un risc crescut de schizofrenie la urmași, a fost dificil să se distingă efectele vârstei față de factorii legați de vârstă. „Asocierea vârstei paterne ar putea fi falsă, dacă ar fi explicată prin selecția în paternitate târzie, ceea ce reflectă propria dispoziție a tatălui pentru schizofrenie", a declarat autorul principal al studiului, dr. Wei J. Chen, de la Universitatea Națională din Taiwan, Taipei.

Predispoziția maternă ar putea, de asemenea, să ducă, la parenting târziu, la un risc crescut la descendenți. Progresele recente în tehnologie au permis ca predispoziția schizofreniei să fie estimată prin genotipare - combinarea contribuției individuale a variațiilor genetice asociate cu schizofrenia la nivelul întregului genom oferă un scor de risc poligen, care ajută la prezicerea riscului de apariție a tulburării.

Risc crescut la tații mai în vârstă

Dr. Chen și colegii săi au stabilit scorurile poligene de risc pentru părinții a peste 1.600 de persoane cu schizofrenie, pentru a estima predispozițiile materne și paterne la tulburare. Bărbații care au avut primul copil în viață mai târziu au avut tendința de a avea un risc poligen crescut pentru schizofrenie.

„După controlarea scorurilor pentru riscul poligen al părinților, fiecare întârziere de 10 ani în vârstă paternă a crescut riscul apariției schizofreniei cu aproximativ 30%", a spus al doilea autor principal, dr. Shi-Heng Wang, de la Universitatea de Medicină a Chinei din Taichung.

Vârsta maternă nu a fost asociată cu riscul apariției precoce la descendeni. Această constatare susține că vârsta paternă în sine joacă un rol independent în creșterea riscului psihiatric la copii, mai degrabă decât să fie asociată cu un risc crescut prin alți factori legați de paternitatea târzie.

Cercetătorii au definit schizofrenia cu debut precoce ca apărând înainte de vârsta de 18 ani, care tinde să fie o formă mai severă a tulburării și este asociată cu mai multe anomalii genetice. Pacienții incluși în studiu au avut părinți sănătoși și nici un istoric familial aparent de schizofrenie. Aceste cazuri, denumite sporadice, se crede că apar mai ales din mutațiile genetice.

Acumularea de mutații la tați e de vină

"Probabil că vârsta avansată a paternității crește riscul pentru schizofrenia cu debut precoce, deoarece vârsta înaintată este asociată cu o acumulare de mutații. Aceste mutații legate de vârstă par a fi distincte de cele asociate mai frecvent cu riscul schizofreniei. Mecanismele distincte neuronale prin care vârsta paternă avansată a influențat vârsta de debut”, a spus dr. John Krystal, editor al revistei Biological Psychiatry.

Identificarea acestor mecanisme este o preocupare deosebită pentru vârsta tot mai înaintată a taților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel