Cele mai sănătoase paste sunt cele integrale. Acestea sunt de obicei bogate în fibre, mangan, seleniu, cupru și fosfor. Însă îngrașă?
"Dacă sunt consumate în cantitate mare și foarte frecvent, pastele pot să îngrașe. Sunt o sursă de calorii cu multe glucide și, dacă nu suntem atenți la porție și frecvență, ne pot îngrășa. Mai mult de 150 g de paste la o masă, deja înseamnă exces. Este ideal dacă le consumăm la masa de prânz, și nu să avem o porție mare de paste la cină.
Contează mult și tipul de paste. Dacă sunt paste din făină albă, rafinată și fierte îndelung, sunt un pericol mai mare decât pastele integrale fierte al dente. Important este să avem o porție mică de paste, alături de multe legume și o sursă modestă de proteine. Asta ar fi rețeta ideală. Mare atenție și la sos pentru că acesta poate amplifica dezastrul, dacă este un sos alb, cu unt și brânză. Este mai bine să alegeți un sos simplu, pe bază de sos de roșii. De 2-3 ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste, în special la masa de prânz.", precizează medicul nutriționist Ruxandra Pleșea.
Iată un exemplu de rețetă cu paste integrale, sănătoasă și ușoară
Ai nevoie de
227 gr de paste integrale Pambac
425 gr fasole neagră conservă, clătită și scursă de apă
340 gr boabe de porumb dulce organic
2 roșii, curățate de sâmburi și scurse
60 gr ceapă verde tocată cubulețe
80 gr măsline negre feliate
30 gr coriandru proaspăt tocat
Pentru dressing
255 gr iaurt fără grăsime, simplu
1 ardei iute chipote în sos adobo (sosul ăsta e o supă din legume și ierburi aromate, plus oțet și alte condimente)
2 linguri de miere de albine
1-2 linguri de zeamă de lime
1 linguriță de praf de ardei
½ linguriță de chimion
½ linguriță de organo uscat
1/8 linguriță paprika
1/8 linguriță de praf de ceapă
1/8 linguriță de praf de usturoi
Sare și piper după gust
Mod de preparare
Când pastele sunt al dente, se scurg în sită, se clătesc cu apă rece apoi se transferă într-un bol mare. Se adaugă fasolea neagră, boabele de porumb, roșiile, ceapa verde, măslinele negre și coriandrul – se amestecă cu grijă până se combină toate ingredientele. În blender se pun ingredientele pentru dressing: iaurtul grecesc, ardeiul chipotle, mierea, zeama de lime, pudra de ardei, chimionul, organo, paprika, praful de ceapă și cel de usturoi. Se blendează până se obține un sos gros și se asezoneasă cu sare și piper, după preferințe. Pentru un gust mai iute, se poate adăuga încă un ardei chipotle. Dressingul se adaugă peste paste și se amestecă bine. Cel mai bine este să le serviți reci, așa că după ce le-am preparat, le-am lăsat o oră la frigider, scrie Ela Crăciun pe blogul ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.