Păstârnacul (Pastinaca sativa) este o legumă rădăcinoasă folosită pe scară largă în lume. Este rudă apropiată cu morcovul și pătrunjelul, despre care se crede că ar avea calități de afrodisiac.
Potrivit Departamentului american de Agrcultură (USDA, link direct sursa informației), păstârnacul conține niveluri ridicate de minerale precum calciu, potasiu, mangan, magneziu, fosfor, zinc și fier, pe lângă o gamă impresionantă de vitamine, inclusiv acid folic, tiamină, acid pantotenic, vitamina B6, C, E și K. În plus, are niveluri ridicate de fibre, apă, proteine și antioxidanți poliacetilenici, cum ar fi falcarinol, falcarindiol, panaxadiol și metil-falcarindiol și un conținut scăzut de carbohidrați, sodiu și calorii.
Dar iată ce beneficii pentru sănătate aduce păstârnacul:
1) Îmbunătățește sănătatea inimii
Păstârnacul conține un nivel ridicat de potasiu, care poate acționa ca un vasodilatator, precum și poate reduce tensiunea arterială și stresul asupra inimii. Totodată, nivelurile ridicate de acid folic din această legumă rădăcinoasă pot reduce, de asemenea, nivelurile de homocisteină din sânge, care sunt în general asociate cu riscuri mai mari de boli de inimă. Fibrele solubile din păstârnac accelerează digestia, ajută la dietă și slăbire (inhibă eliberarea de grelină, care este un hormon al „foamei”), ceea ce chiar ajută la reducerea nivelului de colesterol (link direct studiu). Astfel, aceste legume rădăcinoase pot ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral, aterosclerozei și a altor probleme coronariene.
2) Poate ajuta la reducerea defectelor congenitale
Păstârnacul este bogat în folați (vitamina B9 sau acid folic). Conform CDC, folații sunt adesea asociați cu reducerea riscului de apariție a malformațiilor congenitale ale tubului neural, inclusiv despicătură de palat, spina bifida și leziuni cerebrale la sugari (link direct sursa informației). Folații ajută, totodată, la optimizarea proceselor metabolice legate de producerea de energie și sistemul nervos, și le ajută pe proaspetele mămici să facă față depresiei postpartum.
3) Stimulează sistemul imunitar
Păstârnacul conține o mulțime de antioxidanți, vitamine și compuși organici care pot îmbunătăți imunitatea prin protejarea organismului de invadatorii străini, precum și de subprodușii toxici din propriul nostru metabolism celular. Vitaminele C (link direct studiu) și E din păstârnac pot acționa ca antioxidanți în organism și pot elimina sau neutraliza radicalii liberi nocivi, oferind ameliorarea stresului oxidativ.
4) Poate îmbunătăți vederea
Un studiu (link direct studiu) publicat în jurnalul de cercetare Scientific Reports sugerează că acidul ascorbic, care se găsește și în păstârnac, este renumit pentru a preveni diverse probleme oculare, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă, care cauzează vedere încețoșată la persoanele în vârstă. Antioxidanții din legume pot proteja, de asemenea, ochii împotriva daunelor cauzate de soare. În general, pare a fi o legumă foarte capabilă să îmbunătățească sănătatea ochilor și vederea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.