Pasta de dinți, termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o folosești după ce a expirat

Monika Baciu |
Data publicării:
pasta de dinti - FOTO: Freepick@atlascompany
pasta de dinti - FOTO: Freepick@atlascompany

Pasta de dinți are termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o folosești după ce a expirat.

Pasta de dinți expiră, dar utilizarea acesteia după data expirării nu este dăunătoare. Pur și simplu nu este benefic. Asta pentru că ingredientele active devin mai puțin eficiente în timp. Atât FDA cât și American Dental Association (ADA) solicită ca producătorilor să inscripționeze data expirării pe pasta de dinți. Fiecare tub individual de pastă de dinți ar trebui să aibă propria dată de expirare imprimată pe cutie și tub. De obicei, la aproximativ doi ani de la fabricarea pastei de dinți, arată Healthline.

Pasta de dinți, componentul principal fluorul. Data expirării, explicată

Data de expirare a pastei de dinți se datorează în principal ingredientului său activ, fluorul. Cercetările arată că fluorul se poate degrada și poate deveni mai puțin eficient în prevenirea cariilor în timp.

Fluorul este principalul ingredient care ajută la combaterea cariilor și la menținerea dinților sănătoși. Funcționează prin susținerea smalțului dinților sănătos. Smalțul este partea strălucitoare, albă, vizibilă a dintelui și este prima linie de apărare a dintelui împotriva cariilor.

Prevenirea pierderii smalțului este extrem de importantă, deoarece odată ce smalțul este uzat, prin degradare și alte daune, acesta nu se regenerează.

FDA recomandă o dată de expirare pe toate produsele alimentare și medicamente pentru a asigura siguranța și calitatea. Când pasta de dinți conține fluor pentru a lupta împotriva cariilor, fluorul este considerat un medicament, astfel încât FDA reglementează datele de expirare pe pasta de dinți cu fluor, mai nptează Healthline.

Vezi și: Crampele musculare, cauze și tratament. Durerea extremă și legătura cu deficitul de minerale

Pasta de dinți a copiilor nu expiră

Pasta de dinți pentru copii poate să nu conțină fluor și, prin urmare, este posibil să nu fie necesară o dată de expirare imprimată pe tub. Cu toate acestea, brandurile pot recomanda în continuare aruncarea unui tub vechi după câteva luni pentru a asigura cea mai înaltă calitate și eficacitate.

Pasta de dinți expirată este sigură de utilizat?

Nu este neapărat periculos să foloseşti pasta de dinţi expirată, dar nici nu este benefic. Ideea pastei de dinţi este de a folosi un produs de calitate care curăţă eficient dinții şi previne cariile. 

Pasta de dinți expirată poate:

- să fie uscată

- conține ingrediente separate

- are o textură necorespunzătoare

- conține bacterii sau ciuperci în creștere

- fluorul nu mai este de calitate

Vezi și: Kombucha, unul dintre probioticele ideale. Cui îi este contraindicat și de ce

De ce ar trebui să utilizați pasta de dinți

Pasta de dinți este o mare parte a practicilor globale de sănătate orală, dar nu este la fel de importantă ca simpla spălare a dinților. Periajul dentar este cea mai importantă modalitate de curățare a dinților, precum și de prevenire a cariilor.

Ce recomandă stomatologii

Acestea fiind spuse, stomatologii recomandă întotdeauna pasta de dinţi deoarece conţine ingrediente care aduc beneficii sănătăţii orale. Spălatul pe dinţi de două ori pe zi timp de aproximativ 2 minute cu pastă de dinţi cu fluor este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi menţine dinții şi gura sănătoasă.

Acest lucru se datorează faptului că periajul îndepărtează placa bacteriană. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, aceasta continuă să se acumuleze și ar putea duce la o serie de boli orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale.

În timp, acest lucru poate duce la pierderea dinților.

Vezi și: De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă

”Dinții trebuie spălați pe toate suprafețele: pe interior, pe exterior, pe suprafața cu care mestecăm, și în față, dar și în spate. E bine să ne spălăm de minim două ori pe zi, dimineața și seara, minim 2-3 minute;

periuța de dinți se înlocuiește la 2-3 luni (deci aruncăm la gunoi cel puțin 4-5 periuțe pe an);

pasta de dinți trebuie să conțină FLUOR! Restul detaliilor sunt pentru AVANSAȚI, un fel de next level. Pașii mici sunt cei mai siguri, cei mai simpli, dar și cei mai sănătoși.

Abia după ce asimilăm în obiceiurile noastre zilnice un periaj dentar de bază, deloc complicat, putem ulterior îmbunătăți și personaliza tehnică, putem trece și la igienizarea spațiilor interdentare cu ață specială sau periuțe, putem folosi apa de gură sau chiar dușul bucal”, a mai explicat medicul.

Fie că foloseşti o periuţă de dinţi manuala sau una electrică, este important să îţi faci timp pentru a acoperi suprafeţele dinţilor şi toate zonele gurii.

Citește mai departe AICI

Pasta de dinți conține de obicei:

- fluor pentru a sprijini sănătatea smalțului dinților pentru a lupta împotriva cariilor

- produse abrazive pentru a elimina acumularea plăcii

- agenți antisensibili care întăresc dinții

- agenți antimicrobieni pentru a preveni acumularea plăcii, care provoacă cavități

- savoare

- umectant, care menține pasta de dinți umedă

- agenți de îngroșare

- peroxid pentru a elimina petele de dinţi

Vezi și: "Veșnic nemulțumit", boala tăcută care te macină pe interior. Cele 3 motive principale și cum să-ți dai seama de propria valoare. Radu Leca: Este o persoană toxică

Ce pot face cu pasta de dinți expirată?

Dacă pasta de dinţi a expirat, nu o folosi pentru a te spăla pe dinţi. În schimb încearcă pasta de dinţi pentru:

- lustruirea metalului

- curățarea chiuvetei de baie

- îndepărtarea creionului de pe pereți

- îndepărtarea reziduurilor de pe talpa unui fier de călcat

- albirea unghiilor, mai arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel