Acești oameni suferă de o afecțiune numită parusesis, mai cunoscută sub denumirea de "sindromul vizicii urinare timide". Cei care suferă de boala aceasta nu sunt capabili să urineze dacă există alte persoane în apropiere. Și chiar dacă nu este nimeni, ei sunt orbiți de ideea că vine cineva în orice moment. Din acest motiv, ajung să nu poată urina. Oamenii din categoria respectivă iau măsuri astfel încât să nu urineze când sunt plecați de acasă.
De exemplu, evită să bea lichide înainte de a pleca undeva, încearcă să urineze de mai multe ori acasă, chiar dacă nu simt nevoia, încearcă să nu petreacă mai mult de 20 de minute pe stradă sau evită călătoriile. Pentru alții, devine o problemă și să primescă vizitatori acasă deoarece nu pot merge la baie în timp ce aceștia se află acolo.
Consecințe pentru viața de zi cu zi
"Sindromul vă poate afecta munca, relațiile și viața intimă. Vă poate controla toate activitățile", explică psihologul Astrid Perez-Lyons, citat de Bbc. Potrivit specialiștilor, aproximativ 7% din populația lumii suferă de acest sindrom.
Anxietate emoțională
Potrivit lui Perez-Lyons, sindromul vezicii timide generează în persoana respectivă o anxietate atunci când observă că alții pot auzi sau își dau seama că urinează. Cauzele acestui sindrom sunt foarte variate și depind de la individ la individ. Poate fi vorba despre traumele copilăriei sau trăsăturile de personalitate până la preocupările legate de sexualitate sau chiar de condiția fizică.
În orice caz, potrivit lui Perez-Lyons, este important să cereți ajutor cât mai curând deoarece, cu un tratament adecvat, persoana în cauză poate depăși acest sindrom. "Oamenii ar trebui să știe că ajutorul este foarte eficient", a spus Perez-Lyons, care a menționat că există terapii care ajută să nu ne mai fie rușine că urinăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.