Părul, protecție pentru sensibilitatea tactilă. Rolul în menținerea funcției senzoriale pe măsură ce îmbătrânim

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
parul - FOTO: Freepik@BillionPhotos
parul - FOTO: Freepik@BillionPhotos

De ce ne pierdem părul de pe corp pe măsură ce îmbătrânim și care este impactul semnificativ al acestui fenomen.

Un studiu recent din Frontiers in Aging Neuroscience a arătat că oamenii își pierd sensibilitatea la atingere doar pe pielea fără păr pe măsură ce înaintează în vârstă. În schimb, zonele cu păr rămân la fel de sensibile ca acum zeci de ani.

"Simțul tactil se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă la mâini, dar nu și pe brațele noastre și pe obraji. Obrazul este deosebit de sensibil la atingere", spune dr. Jean-Marc Aimonetti, un cercetător la Centrul de Cercetare în Psihologie și Neuroștiințe și unul dintre autorii corespondenți ai raportului, într-un comunicat de presă.

Studiu

Studiul a implicat 96 de femei stângace, cu vârste între 20 și 75 de ani, testate pentru sensibilitatea tactilă în trei zone: vârful degetului arătător drept (lipsit de păr), antebrațul drept și obrazul drept (acoperite în mod obișnuit cu un strat pufoas de păr). Fiecare femeie a stat într-o cameră liniștită, cu ochii închiși și purtând căști antifonice pentru a minimiza distracțiile.

În primul experiment, femeile au fost solicitate să miște vârful degetului arătător drept pe 11 plăci cu caneluri de diferite lățimi între 3,6 mm și 6 mm. Ele trebuiau să determine dacă canelurile erau mai late sau mai înguste decât o placă de referință care avea 4,8 mm lățime. Fiecare participant a fost testat de 132 de ori, iar cercetătorii au evaluat numărul de răspunsuri corecte obținute.

Vezi și: Gestionarea durerii în cazul persoanelor pe moarte. Tratamentul, dificil

Păr pe brațe - FOTO: [email protected]

În al doilea experiment, cercetătorii au plasat 13 tipuri de monofilamente pe pielea fiecărei femei într-un model randomizat, cu o forță variind între 0,08 și 75 milinewtoni.

Femeile au fost instruite să indice când simt atingerea, iar experimentul s-a încheiat când o persoană a greșit de două ori consecutiv - semn că nu mai putea detecta stimulii. Acest test este utilizat pentru a măsura sensibilitatea tactilă și este folosit în special în cazul persoanelor cu neuropatie din cauza diabetului.

Echipa de cercetare a observat că femeile mai în vârstă au avut degetele index mai puțin sensibile la atingere atunci când au glisat degetele pe plăcile cu caneluri diferite. Cu toate acestea, rezultatele au indicat că nu există o scădere a sensibilității tactilă odată cu înaintarea în vârstă când a fost testată pe obraji și pe antebrațe.

Vezi și: Medicamentele pentru hipertensiunea arterială, asociate cu un risc mai mic de epilepsie

Părul oferă sensibilitate la atingere

Pielea cu păr, cum ar fi pe obraji și pe antebrațe, rămâne sensibilă la atingere pe măsură ce îmbătrânim. Conform autorilor, acest rezultat a fost surprinzător deoarece pielea care nu are păr conține mai mulți mecanoreceptori - neuroni specializați în detectarea presiunii și a atingerii - decât pielea fără păr.

O explicație pentru faptul că pielea învelită în păr rămâne sensibilă ar putea fi că aceasta servește un scop important în anatomia umană. În plus față de rolul său în protejarea pielii, părul funcționează și ca o antenă pentru detectarea stimulilor din apropiere.

Vezi și: Prezentarea la serviciile de urgență, risc de mortalitate în cazul pacienților cu ciroză

"Părul este prietenul nostru. Ne protejează de bacterii și ne spune în ce direcție bate vântul. Nu e degeaba că avem păr în zonele cele mai sensibile", explică dr. Aimonetti.

Conform studiului recent din Frontiers in Aging Neuroscience, sensibilitatea tactilă pare să se diminueze odată cu înaintarea în vârstă în anumite zone ale corpului, cum ar fi degetele fără păr. În schimb, pielea acoperită cu păr, cum ar fi cea de pe obraji și antebrațe, rămâne la fel de sensibilă ca în tinerețe.

Această constatare sugerează că părul joacă un rol crucial în menținerea sensibilității tactile în anumite regiuni, oferind protecție și funcționând ca o antenă pentru detectarea stimulilor din mediul înconjurător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel