Părul, indicator al sănătății. 5 probleme medicale pe care le-ai putea avea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
parul - FOTO: Freepik@mihaimaria
parul - FOTO: Freepik@mihaimaria
parul - FOTO: Freepik@mihaimaria
parul - FOTO: Freepik@mihaimaria
  • parul - FOTO: Freepik@mihaimaria
  • parul - FOTO: Freepik@mihaimaria

Dacă observi ASTA la părul tău, mergi la medic. 5 probleme medicale pe care le-ai putea avea.

Părul tău "vorbește" cu tine de dimineața până seara. Dar asculți ceea ce îți spune? Mulți oameni nu își dau seama că părul lor le poate oferi o mulțime de informații. De fapt, totul, de la textura și culoarea părului până la densitatea și rezistența acestuia, poate oferi perspective fascinante, și uneori critice, despre starea ta generală de sănătate și bunăstare.

După cum este menționat într-un articol din 2023, potrivit StatPearls, părul are valoare dintr-o perspectivă clinică. Autorii explică faptul că procesul de creștere a părului necesită implicarea mai multor zone ale corpului pentru a crea șuvițele de păr, compuse din cheratină, pe care le vedem. Și se pare că aceste șuvițe pot fi adesea predictori ai unor probleme clinice, inclusiv infecții, reacții și deficiențe de vitamine.

Data viitoare când te uiți în oglindă, ia-ți puțin timp să examinezi părul mai atent. S-ar putea să descoperi că îți oferă indicii subtile (sau poate nu chiar atât de subtile) despre starea ta de sănătate.

Vezi și: Suprafețele din lemn reduc transmiterea COVID. Au proprietăți antivirale naturale

Șuvițele pot dezvălui stresul

Toată lumea trece prin stres din când în când. Cu toate acestea, expunerea repetată la condiții stresante sau traume poate duce la o problemă a părului numită telogen effluvium (TE). Conform unui articol publicat în 2024, TE este o reacție la stres care determină căderea părului mai repede decât ar trebui în mod normal.

De exemplu, American Academy of Dermatology Association (AAD) spune că, în condiții normale, o persoană va pierde între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Dar cineva cu TE pierde mult mai mult păr, atât de mult încât pierderea este destul de vizibilă.

Există însă vești bune. AAD menționează că TE tinde să fie un fenomen temporar. Odată ce treci peste situația stresantă, părul tău va reveni probabil la grosimea obișnuită, deoarece încetează să mai cadă.

Cu toate acestea, dacă îți gestionezi anxietatea și totuși experimentezi TE, s-ar putea să fie nevoie să vezi dacă TE-ul tău a fost declanșat de altceva. Probleme precum fluctuațiile hormonale sau o boală gravă pot fi, de asemenea, cauze de bază ale TE.

Vezi și: EPA, compusul din Omega-3 combate bolile cardiovasculare. Rolul acidului gras asupra sănătății inimii

Părul, indicator al sănătății - FOTO: Freepik

Expunerea la soare poate provoca ruperea părului

Când părul este expus în mod repetat la razele ultraviolete (UV), începe să se degradeze. Deși părul tău nu poate suferi tehnic o arsură solară ca pielea ta, el își poate pierde strălucirea din cauza daunelor progresive și cumulative. Dermatologul Dr. Wilma Bergfeld explică de ce lumina directă a soarelui nu este prietenoasă cu părul, potrivit Cleveland Clinic.

"Dacă părul tău este expus prelungit la soare, razele UVA și UVB pot deteriora cuticula", explică dr. WilmaBergfeld.

Medicul dermatolog adaugă că, fără intervenție, părul poate deveni iremediabil decolorat sau gri. Experții recomandă să porți ceva pe cap, să folosești o umbrelă sau să eviți soarele în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.

De asemenea, aceștia sugerează măsuri pentru a preveni arsurile scalpului, cum ar fi utilizarea unei pudre de protecție solară pentru a evita îngrășarea părului și pentru a-ți proteja bine vârful capului.

Deficiența de vitamina D poate contribui la pierderea strălucirii părului

Cercetătorii au studiat potențiala legătură între vitamina D și creșterea (sau pierderea) părului de ani de zile. Într-o analiză din 2017 publicată în Dermatology Practical and Conceptual, șoarecii care au fost privați sistematic de vitamina D au început să-și piardă părul. Cercetătorii au determinat că motivul pentru care părul lor se subția era o dietă deficitară în vitamina D.

Un studiu din 2021a concluzionat că atât versiunile ingerate, cât și cele topice de vitamina D au arătat promisiuni ca tratamente pentru căderea părului.

Și un articol din 2021 publicat în Journal of Nutritional Science and Vitaminology a constatat că persoanele feminine care s-au confruntat cu căderea părului și cărora li s-au administrat doze regulate de vitamina D3, au avut o regenerare semnificativă a părului.

Vezi și: Expunerea la lumină pe timpul nopții, asociată cu diabetul. Perturbă ritmul circadian

Păr care se smulge ușor poate indica probleme dentare

Deși majoritatea firelor de păr individuale pot fi smulse destul de ușor, ele nu ar trebui să "cedeze" fără rezistență. Prin urmare, dacă părul tău se smulge ușor din rădăcini, nu ar trebui să ignori fenomenul, deoarece ar putea însemna că dinții tăi sunt expuși riscului de a dezvolta carii.

Deși la prima vedere smalțul dentar și cheratina nu par să aibă elemente comune, ele au: ambele necesită proteine pentru a se dezvolta. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Washington, proteinele sunt necesare pentru a crea smalțul dentar, potrivit Science Daily. Și, după cum explică Healthline, deoarece foliculii de păr sunt alcătuiți din proteine, nu pot funcționa cum ar trebui dacă sunt privați de proteine.

Similar, un studiu dintr-un număr din 2014 al Journal of Clinical Investigation a remarcat că există o corelație între persoanele cu smalț dentar slab și nivelurile insuficiente de cheratină în păr. Cu alte cuvinte, când poți să-ți smulgi părul fără probleme, ar trebui să-ți programezi o vizită la dentist.

Vezi și: Colangita biliară, în creștere. Medicii avertisment: Provocare globală

Excesul de păr poate avea origini hormonale

Nu toate îngrijorările legate de păr au legătură cu ruperea, subțierea sau fragilitatea. Hirsutismul, sau părul care crește în locuri neașteptate, poate fi alarmant, în special pentru femei. Mayo Clinic identifică această afecțiune ca fiind una care determină creșterea părului în stil masculin la femei. De exemplu, o femeie diagnosticată cu hirsutism ar putea crește o cantitate considerabilă de păr în jurul gurii sau pe bărbie, abdomen sau piept.

Deși hirsutismul poate apărea din mai multe motive, este un simptom al unei afecțiuni hormonale care afectează femeile, numită sindromul ovarelor polichistice (PCOS). Femeile diagnosticate cu PCOS au ovare hiperactive. Ovarele intră în suprasolicitare, inundând corpul cu un amestec dezechilibrat de hormoni, potrivit Cleveland Clinic. Ca răspuns la avalanșa de hormoni, corpul începe să crească păr în locuri neobișnuite. Deși hirsutismul nu însoțește întotdeauna PCOS, este un simptom cunoscut la aproximativ 7 din fiecare 10 pacienți cu PCOS.

Acest lucru nu înseamnă că ești predestinat să fii diagnosticat cu PCOS dacă ai hirsutism. Cleveland Clinic notează că unele cazuri de hirsutism pot fi cauzate de genetică. Și hirsutismul non-PCOS poate fi tratat în mai multe moduri, inclusiv prin pierdere în greutate, utilizarea de pilule contraceptive și terapie cu laser pentru îndepărtarea părului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel