Parodontoza, boala cronică provocată inclusiv de stres. Semnele la care să fim atenți. Medic: Cauza principală este igiena orală precară

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
parodontoza - FOTO: Pexels@Andrea Piacquadio
parodontoza - FOTO: Pexels@Andrea Piacquadio

Parodontoza este o boală cronică, iar netratarea ei poate duce la căderea dinților.

Parodontoza este o afecțiune numită și boală gingivală, este o infecție gingivală gravă care dăunează țesutului moale. Parodontoza poate distruge osul care susține dinții. Parodontita poate determina slăbirea dinților sau poate duce la pierderea dinților.

Medicul stomatolog Brîndușa Poenar a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt simptomele și ce semne trebuie să ne trimită la stomatolog.

”Parodontoza este boala paradontală este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar.  Parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții. Cauza principală a parodontozei o reprezintă igiena orală precară”, a explicat pentru DC Medical, medicul stomatolog Brîndușa Poenar.

Vezi și: https://www.dcmedical.ro/ochii-uscati-si-problemele-pe-care-le-ascund-asociere-semnificativa-cu-anxietatea-si-depresia_639750.html

Stresul poate contribui la apariția parodontozei

Parodontita este comună, dar poate fi prevenită în mare măsură. De obicei, este rezultatul unei igiene orale precare.

Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnice și efectuarea de controale stomatologice regulate vă pot îmbunătăți considerabil șansele de tratament de succes pentru parodontită și vă pot reduce, de asemenea, șansele de a o dezvolta.

Medicul stomatolog arată care sunt principalii factori care duc la apariția parodontozei, fiind vorba despre: 

- Alimentația

- Fumatul

- Stresul cronic

- Dereglările hormonale

- Scrâșnitul dinților

- Anumite medicamente

Vezi și: Yes Man, "boala" de a spune NU. Problemele care duc la acest comportament și cum vă dăunează asta

Gingivita, prima afecțiune care duce la apariția parodontozei

Gingivita este o formă comună și ușoară de boală a gingiilor care provoacă iritații, roșeață și umflare a gingiei. Este important să luați gingivita în serios și să o tratați prompt. Gingivita poate duce la boli gingivale mult mai grave.

”Gingivita este cea mai ușoară formă a bolii parodontale. Ea determină gingiile să devină roșii, umflate, să sângereze ușor. Cauzele gingivitei sunt multiple, însă majoritatea pornesc de la igiena orală deficitară.

Când avem de-a face cu dinți înghesuiți, carii netratate, tartru, placă bacteriană, dinții sunt atacați de bacteria. În momentul în care bacteriile ajung la nivel subgingival, se declanșează inflamația. Gingivita este reversibilă, atunci când este tratată timpuriu.

Dacă este lăsată netratată se poate transforma în periodontită, care adesea este de vină pentru pierderea prematură a dinților”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Trei SEMNE importante ale unui AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral: Ne pot SALVA viața. Se acționează rapid, în primele 4 ore și jumătate

Care sunt semnele la care să fim atenți

Dacă observați semne și simptome de gingivită, programați o întâlnire la medicul dentist. Cu cât beneficiați mai devreme îngrijire, cu atât sunt mai mari șansele de a inversa daunele cauzate de gingivită și de a preveni progresia acesteia către parodontită.

”O consultație la medicul dentist îți poate confirma prezența sau absența problemelor parodontale. Sângerarea gingivală este unui din primele semne ale problemelor parodontale și ar trebui să îndrepte pacientul spre medicul dentist.

Boala parodontală poate fi tratată, mai ales atunci când tratamentul este început în stadia precoce și realizat de către medicul specialist parodontolog”, a mai spus medicul stomatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel