Parkinson, terapie complet nouă. Cum poate fi „răcorit” creierul inflamat

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala Parkinson
Boala Parkinson

O nouă terapie promițătoare pentru stoparea bolii Parkinson a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea din Queensland, care au descoperit că o moleculă mică, MCC950, a oprit dezvoltarea bolii în mai multe modele animale. Echipa speră să înceapă studiile clinice la om în 2020.

O nouă terapie promițătoare care oprește progresia bolii Parkinson a fost testată pe mai multe modele animale de cercetătorii de la Universitatea din Queensland. Cercetătorul Trent Woodruff, profesor asociat la Facultatea de Medicină, a declarat că echipa sa a constatat că o moleculă mică, numită MCC950, oprește dezvoltarea bolii.

Studiile clinice vor începe în 2020

„Am folosit această descoperire pentru a dezvolta medicamente îmbunătățite și sperăm să începem studiile clinice umane în 2020", a spus dr. Woodruff.

Boala Parkinson este cea de-a doua cea mai comună afecțiune neurodegenerativă la nivel mondial, cu 10 milioane de suferinzi, al căror control asupra mișcărilor corporale este afectat. (...) Boala se caracterizează prin pierderea celulelor creierului care produc dopamină, care este o substanță chimică ce coordonează controlul motor, și este însoțită de inflamația cronică în creier".

„Am găsit o țintă cheie în sistemul imunitar, numit NLRP3 inflammasome, care se „aprinde" în pacienții Parkinsons, cu semnale găsite în creier și chiar în sânge. (...)MCC950, administrat oral o dată pe zi, a blocat activarea NLRP3 în creier și a prevenit pierderea celulelor creierului, ceea ce a dus la o îmbunătățire semnificativă a funcției motorii", a explicat cercetătorul într-un material dat publictății de Universitatea australiană Queensland (UQ).

În acest moment, nu există medicamente pe piață care să prevină pierderea celulelor cerebrale la pacienții cu Parkinson, tratamentele actuale concentrându-se pe gestionarea simptomelor, mai degrabă decât pe stoparea bolii.

Cercetătorul și profesorul Matt Cooper, de la Institutul de Biologie Moleculară al UQ a spus că în general, companiile farmaceutice au încercat să trateze tulburările neurodegenerative prin blocarea proteinelor neurotoxice care se acumulează în creier și provocă boli.

O abordare nouă

Avem o abordare alternativă prin concentrarea asupra celulelor imune în creier, numite microglii, care pot elimina aceste proteine toxice", a spus el.

Cu bolile ale bătrâneții percum Parkinsons, sistemul nostru imunitar poate deveni supra-activat, cu celulele microgliale care cauzează inflamație și daune la nivelul creierului. (...) MCC950 răcorește efectiv creierul, micșorând activitatea inflamatorie microglială și lăsând neuronii să funcționeze în mod normal".

Studiul, care a fost publicat recent în Science Translational Medicine, a fost realizat cu sprijinul Fundației cunoscutului actor Michael J. Fox (din „Mașina timpului") care susține cercetarea în Parkinson, el însuși având această afecțiune.

Studiul a fost efectuat la Școala de Științe Biomedicale și l-a implicat liderul grupului UQCCR în Neuroștiințe Clinice, Dr. Richard Gordon, un cercetător la Advance Queensland Research, dar și pe doctorandul Eduardo Albornoz.

Constatările ne dau o perspectivă extraordinară asupra modului în care răspândirea proteinelor toxice apare în boala Parkinson și subliniază rolul important al sistemului imunitar în acest proces", a spus dr. Gordon.

Studiul se găsește AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel