Parkinson, semne care anunță boala cu zeci de ani înainte

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dacă începe să-ți tremure mâna, primul impediment e că nu poți scrie
Dacă începe să-ți tremure mâna, primul impediment e că nu poți scrie

Simptomele Parkinson - ului tind să fie ușoare la început și uneori pot fi trecute cu vederea. Primele semne pot să apară cu zeci de ani înainte de declanșarea bolii. Iată care sunt acestea.

Boala Parkinson este o tulburare a creierului care determină o pierdere treptată a controlului muscular. A fost definită inițial ca o „paralizie tremurătoare", dar nu toți pacienții au tremor. Semnele distinctive ale bolii includ tremor, rigiditate, mișcări corporale încetinite și echilibru slab.

Progresia Parkinson

În timp ce Parkinson poate fi un diagnostic înfricoșător, speranța de viață este aproximativ aceeași ca și pentru persoanele care nu fac boala. Pentru unii oameni, însă, simptomele evoluează încet după vârsta de 20 de ani. Tratamentul precoce poate oferi ani în care practic nu au simptome. Aproximativ 5% până la 10% dintre cazuri apar înainte de vârsta de 50 de ani, arată specialiștii WebMD.com.

Doi pacienți faimoși cu Parkinson, care au dezvoltat boala mai devreme, au fost regratatul boxer Muhammad Ali care a fost diagnosticat la vârsta de de 42 de ani, și actor Michael J. Fox care a primit verdictul cumplit la vârsta de 30 de ani și care trăiește, acum având 57 de ani.

Semnele timpurii ale Parkinson

Semnele timpurii ale Parkinsonului pot fi subtile și pot fi confundate cu alte condiții, arată specialiștii de la WebMD.com.

Ele includ:

- Tremuratul ușor al unui deget, a mâinii, a piciorului sau a buzei;

- Rigiditate sau dificultate la mers;

- Dificultate să te ridica din scaun;

- Scrisul de mână mic, aglomerat;

- Postură înclinată;

- O față ca și cum ai avea o mască, înghețată într-o expresie serioasă.

Simptome: Tremor

Tremorul este un simptom precoce pentru aproximativ 70% dintre persoanele cu Parkinson. De obicei, pornește cu degetul sau mâna, atunci când sunt în repaus, dar nu și atunci când mâna este în uz. Se va agita ritmic, de obicei de patru până la șase batai pe secundă. Tremuratul poate fi, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni, prin urmare, prin el însuși nu înseamnă că cineva are Parkinson.

Simptom: Bradikinezia

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, încetinesc în mod natural. Dar dacă au bradikinezie, un semn al bolii Parkinson, mișcarea lentă poate afecta viața de zi cu zi. Când doresc să se miște, corpul poate să nu răspundă imediat, sau pot să se oprească brusc sau să „înghețe". Mersul încetinit și fața înghețată asemănătoare cu cea a unei măști pot fi cauzate de bradikinezie.

Simptom: Postura defectuoasă

Persoanele cu Parkinson au tendința de a dezvolta o postură proastă, cu umeri căzuți și cu capul înclinat înainte. Împreună cu alte afectări de mișcare, acestea pot duce la probleme cu echilibrul, ceea ce crește riscul de cădere.

Simptom: Rigiditate

Rigiditatea se întâmplă atunci când mușchii rămân contractați și nu se relaxează. De exemplu, brațele nu pot să se miște când o persoană merge. Este posibil să existe crampe sau dureri musculare. Majoritatea persoanelor cu Parkinson au o anumită rigiditate.

Simptomele dincolo de problemele de mișcare

Sunt și alte simptome frecvente, dar nu toată lumea cu Parkinson le va avea pe toate. Acestea pot include:

- Somn neliniștit sau oboseală în timpul zilei;

- O voce moale sau un discurs neclar;

- Dificultate la înghițire;

- Probleme de memorie, confuzie sau demență;

- Piele moale și mătreață;

- Constipație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel