Paradoxul vaccinării: conspiraționiști cu vaccinurile generale, dar săritori la cele pentru vacanțe exotice: Pentru că și-au plătit bilet insistă, în ciuda reacțiilor ZDRAVENE de tip neurologic

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Paradoxul vaccinarii - Foto: Freepick @rawpixel @jannoon028
Paradoxul vaccinarii - Foto: Freepick @rawpixel @jannoon028

Românii, reticenți și conspiraționiști la vaccinarea uzuală, dar primii când vine vorba de vacanțe exotice. De dragul vacanței pentru care au plătit bilet se vaccinează cu orice e nevoie.

Vaccinarea împotriva HPV, împotriva gripei sau chiar COVID-19 este un subiect destul de complicat în România. Vaccinurile uzuale, cele care se făceau încă din copilăria noastră au fost uitate și sunt puse la îndoială de oameni. 

Cu toate acestea, probabil cei mai vocali oameni când vine vorba despre vaccinare, uită de reacțiile adverse atunci când pleacă într-o țară străină care cere vaccinare obligatorie.

Vaccinarea este recomandată în special pentru persoanele care intenţionează să călătorească într-o ţară tropicală. Aceste vaccinuri se pot administra în spitale sau în unităţi sanitare de specialitate.

Cum sunt puși pacienții cu gripă și COVID în saloane. Simon Florescu: Dacă pe hârtie vedeți locuri libere, nu înseamnă că sunt libere

Mai este Covid o urgență medicală? Suntem pregătiți pentru ce urmează? Microbiolog: Va fi îngrozitor și catastrofal pe termen lung. Singura întrebare este ce va fi și cât de grav

Ce se întâmplă în corp când spui rugăciunea Tatăl Nostru - eplicația pentru fiecare frază. Versul care-ți ajută inima. Ciurea: Intră în funcție ca o locomotivă

De exemplu, pacienți care solicită vaccinarea pentru că merg în Maldive, în Zanzibar sau alte țări exotice nu mai țin cont de reacțiile adverse, iar de dragul vacanței pentru care au plătit bilet se vaccinează cu orice e nevoie.

"Acolo nu te mai tem de reacții adverse, nu-și mai ridică probleme. Și e o destinație care se poate schimba dacă nu vrei să te vaccinezi. Ai de ales din atâtea locații în care nu se cere vaccinarea", susține Val Vâlcu.

"As incepe inainte de toate cu partea mai “controversata” dintre toate, anume vaccinarea. Este esential sa va informati cu privire la vaccinurile necesare înainte de a ajunge la destinatie, mai ales ca in anumite tari sunt si vaccinuri obligatorii, fara de care nu puteti patrunde pe teritoriul statului respectiv. 

De exemplu, pentru Tanzania nu e obligatoriu vaccinul pentru febra galbena, insa, daca aveti in plan si un circuit in Kenya, atunci vaccinul devine obligatoriu, deoarece calatoria implica tranzitarea a doua tari africane si implicit prezentarea carnetului galben de vaccinare, cu prezentarea dovezii ca sunteti vaccinati impotriva febrei galbene. Vaccinul impotriva febrei galbene este obligatoriu si pentru tari precum Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricană, Rwanda, Senegal, Togo, Coasta de Fildes, Zair sau Benin.  

Pentru Africa de Sud, de exemplu, vaccinurile recomandate erau pentru febra galbena, hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita si rabie.

Totodata, sugerez ca atunci cand planificati pe cont propriu vacante in destinatii exotice sa va luati mai mult timp la dispozitie pentru a pune toate detaliile la punct si verificati periodic reglementarile nou impuse. De exemplu, vaccinarea este recomandata cu 6-8 saptamani inainte de a pleca, in functie de boala impotriva careia va vaccinati si destinatia aleasa. Aici, din nou, sugerez sa discutati cu un medic care sa va indrume, in functie si de ce analize aditionale trebuie efectuate inainte de vaccinare", scrie Răzvan Pascu, consultant în turism, pe blogul său.

Pentru destinații precum:

- Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen - pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre aceste țări și care nu au fost vaccinate antipolio în ultimele 12 luni vaccinarea este foarte recomandată și se efectuează în funcție de riscul din zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate, potrivit OMS.

- Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Angola, Benin, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de fildeș, Republica Democrata Congo, Republica Congo, Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Iran, Liberia, Malaiezia, Mali, Niger, Nigeria, Siera Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Tajikistan și Togo - vaccinarea antipolio este recomandată.

- Benin, Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricană, Ruanda, Senegal, Togo, Coasta de Fildeş, Zair este obligatoriu vaccinul pentru Febră galbenă

- Armenia este obligatoriu vaccinul pentru Meningită meningococică

- Gabon este obligatoriu vaccinul pentru Difterie, tetanos, poliomielită

Există recomandări de vaccinare și pentru destinații precum:

- Europa de Nord - vaccin pentru Hepatită B, tetanos şi difterie, tic-suportate de encefalită

- Europa de Sud - vaccin pentru Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococică, rabie, tic-suportate de encefalită

- America de Nord - vaccin pentru Difterie, tetanos, hepatită B

- America Centrală  (climă temperat-continentală) - vaccin pentru Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă

- America de Sud (climă tropicală) - vaccin pentru Febră galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, infecţie meningococică

- America de Sud (climă moderată) - vaccin pentru Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă

- Africa de Sud - vaccin pentru Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită

- Africa de Nord - vaccin pentru Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, rabie

- Africa de Sud - Sahara - vaccin pentru Febră galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, rabie

- Asia de Est - vaccin pentru Hepatită A si B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielita, infecţie meningococica, rabie

- Asia de Sud-Est - vaccin pentru Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie

- Europa Sud-Centrală - vaccin pentru Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie

- Asia de Sud-Vest - vaccin pentru Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie.

În Maldive, în ceea ce privește vaccinarea, aceasta nu este obligatorie pentru a intra pe teritoriul Insulelor Maldive, însă oficialitățile recomandă turiștilor să se mențină la curent cu atenționările speciale privitoare la eventualele epidemii, care ar putea fi declanșate în anumite zone sau perioade.  

"Lumea, pentru că și-a plătit un bilet de vacanță, vine să se vaccineze în ciuda reacțiilor adverse care sunt mult mai zdravene. Deși avem chiar noi dubii în privința vaccinării la pacientul respectiv, insistă să se vaccineze"

VEZI ȘI: Cel mai stupefiant detaliu despre vaccinare. Simin Florescu: Este foarte dureros!

"Exact, este acest paradox al obligativității, pentru că există țări din Africa, din Asia mai puțin, America Centrală și de Sud, zone și țări în care intrarea în țară este condiționată de vaccinul pentru febra galbenă. Și lumea, pentru că și-a plătit un bilet de vacanță care include zonele respective, vine să se vaccineze în ciuda reacțiilor adverse care sunt mult mai zdravene la vaccinul antiamaril, care e un vaccin cu virus viu atenuat, contraindicat la vârste de peste 65 de ani din cauza reacțiilor adverse de tip neurologic.

Și cu toate astea, insistă, deși avem chiar noi dubii în privința vaccinării la pacientul respectiv, insistă să se vaccineze pentru că el și-a dat banii pe biletul de vacanță.

Ăsta e paradoxul și trebuie să le explicăm că-și asumă un risc real, mult mai mare la COVID sau gripă. Dar asta este...", a declarat Dr. Simin Florescu, manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, în cadrul dezbaterii DC Medical - "Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi".

Cum și când se fac aceste vaccinuri:

- vaccinarea trebuie să fie efectuată de preferinţă cu 6-8 săptămâni înainte de a pleca în călătorie şi cu cel puţin 4 săptămâni înainte de a călători

- trebuie să vă vaccinaţi mai ales dacă aveţi planificate excursii la ţară, în pădure sau în locuri în care aveţi contact direct cu natura

- în conformitate cu normele internaţionale, este obligatorie vaccinarea împotriva febrei galbene

- în cazul în care nu demonstraţi vaccinarea printr-un document la frontiera anumitor ţări, este foarte posibil să nu vi se permită intrarea

- dispoziţiile de vaccinare din diferite ţări se schimbă des, de aceea înainte de a pleca în străinătate trebuie să verificaţi informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandate.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel