Sunt medicamente noi pentru multe dintre boli, iar mulți medici în sănătate, printre care și medicul Adrian Covic, vorbesc despre revoluție în terapie după descoperirea unor clase noi de medicamente care pot stopa progresia bolii, astfel încât să nu fie nevoie de dializă sau de transplant în cazul bolii renale.
"Dacă ne referim la programul național de dializă, putem spune că a fost un succes din ceea ce privește satisfacția pacientului. Pot apărea probleme din cauza scumpirilor din ultima vreme?", l-a întrebat jurnalistul Val Vâlcu pe medicul Adrian Covic, în cadrul dezbaterii "Boala cronică de rinichi" organizată de DC Media Group.
"Trebuie să explicăm tuturor puțin de ce. România, cu sprijin logistic de la Banca Mondială, de la Fondul Monetar Internațional, specialiști de marcă, a fost pionier și a fost prima care a implementat în lume un program care acum este copiat de către foarte mulți. Este, de fapt, copiat și sub numele de Obamacare, și anume acoperirea unui serviciu complet.
Deci statul, după îndelungi analize, stabilește un preț X lei pentru o ședință de dializă. Și asta înseamnă că statul plătește celor care fac dializa o sumă fixă, verifică calitatea foarte riguros, verifică îndeplinirea tuturor standardelor și în România rezultatele sunt dintre cele mai bune din Europa și din lume și într-adevăr, Ministerul, CNAS au făcut lucruri foarte bune în urmărirea acestui program.
El este riguros urmărit pe de-o parte, iar pe de altă parte, această sumă trebuie să acopere absolut toate cheltuielile, în primul rând pentru materialele de dializă, pentru toate medicamentele cele mai moderne, pentru salarii, pentru utilități, pentru mâncarea bolnavului, pentru transportul bolnavului.
Paradoxul pe care îl vedem în momentul de față este că prețurile la medicamente și la echipamente medicale au crescut. Acestea au fost într-adevăr oarecum acoperite și statul a știut să urmărească aceste creșteri, poate nu atât cât ar fi trebuit, dar în mare, statul și-a făcut datoria în această privință. În schimb au luat-o absolut razna prețuri și acest lucru a fost datorat situației economice și politice din lumea întreagă - prețurile la utilități, la gaz, la electricitate, prețurile la apă, prețurile la mâncare, prețurile la transport - și atunci se ajunge la situația absolut incredibilă și ridicolă pentru stat, pentru pacient, pentru cei care asigură dializa, în care în loc să dai ponderea cea mai mare pe tratamentul medical, pe îngrijirea medicală, să trebuiască să aloci o proporție din ce în ce mai mare pe benzina pentru transport, gazul cu care încălzește clădirea, electricitatea folosită din belșug la aparatele de dializă, ș.a.m.d.
Aceste creșteri pe care statul poate nu a știut să le țină sub control, nu au fost la fel de bine incluse în creșterile de preț. Noi, specialiștii, am propus două variante. Una care ele să fie indexate conform a ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi sau doi, măcar unele dintre ele scoase în afara prețului de dializă, să-i spunem, pentru că este ridicol să plătească în prețul dializei cineva, mâncarea sau transportul pacientului la dializă. Sau dacă acesta este în seama unui organizator de sănătate, evident, el trebuie să țină cont de creșterile acestea fabuloase în ultimul timp.
Acesta este lucru pe care îl menționați și presiunea este imens de mare acum. Echilibrul există încă, dar el este fragil și s-ar putea prăbuși oricând acest echilibru", a declarat Adrian Covic, medic primar de Medicină Internă și Nefrologie la Spitalul "Dr. C.I. Parhon", în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Boala cronică de rinichi, riscul ignorării".
"Cu 2 lei putem evita morți renale și cheltuieli de zeci de mii de euro cu transplant, cu dializă, cu spitalizări"
"Aș mai vrea să subliniez un lucru legat de depistarea precoce, la timp, a bolii renale, aceea care nu doare, anomaliilor renale.
Depistarea se poate face extrem de simplu, doar două analize care se pot face absolut oriunde în țara aceasta, din Delta Dunării până în creierul munților.
Din nefericire, în România, aceste două analize nu sunt amândouă decontate în programul de monitorizare al Casei de Sănătate. Programul cadru, acela care este agreat cu medicii de familie și nici nu este standardizat. Createinina face parte din programul obligatoriu, dar încă nu toate laboratoarele raportează și sunt obligate să raporteze rata filtrării glomerulare, o ecuație simplă.
Iar doi, sumarul de urină și depistarea proteiluriei nu sunt acoperite și este surprinzător când vezi că sunt în programul cablu, la medicul de familie decontate o serie întreagă de alte investigații, care sunt mai scumpe și sunt mai puțin productive pentru ceea ce este important pentru pacient.
Aici, cu 2 lei putem evita morți renale și cheltuieli de zeci de mii de euro cu transplant, cu dializă, cu spitalizări, deci doar cu investigații absolut minore, pe când alte analize costă mult mai mult, dar nu la sunt la fel de productive prin impactul asupra pacientului.
În Europa, în momentul de față, aceste investigații chiar și-n jurul nostru, de exemplu Cehia sau alte țări din acestea din fostul lagăr socialist, nu mai vorbesc de țări din țările dezvoltate Israel, de exemplu, în Franța, aceste analize sunt imediat decontate pentru că este extrem de benefic pentru pacient și pentru stat.
Și acesta este mesajul meu: Statul ar trebui să își protejeze resursele pentru că o cheltuială mică va permite evitarea unor cheltuieli foarte mari", a conchis medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.