Vezi și: Disfuncția vaselor de sânge din lobii temporali, biomarker timpuriu al demenței
Cercetătorii îndeamnă adulții vârstnici să reconsidere utilizarea regulată a paracetamolului, după ce un studiu recent a evidențiat legătura acestuia cu complicații grave de sănătate, inclusiv sângerări interne, boli cardiace și afecțiuni cronice ale rinichilor.
Studiu arată riscuri dependente de doză
O analiză majoră realizată de experți de la Universitatea din Nottingham a urmărit sănătatea a peste jumătate de milion de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, pe o perioadă de două decenii.
Studiul a dezvăluit o relație "dependentă de doză" între utilizarea paracetamolului și diverse probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni digestive, cardiace și renale.
Persoanele care au primit paracetamol de două ori în decurs de șase luni au fost expuse unui risc semnificativ mai mare de complicații.
Comparativ cu un grup de control de vârstă similară, cei cu această frecvență a prescripțiilor au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta ulcere gastrice, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială și boli cronice ale rinichilor. În mod alarmant, riscul ca un ulcer gastric să sângereze a crescut odată cu dozele mai mari.
De ce sunt expuși riscurilor adulții vârstnici?
Paracetamolul este adesea prescris adulților vârstnici pentru a ajuta la gestionarea afecțiunilor cronice, cum ar fi artrita și osteoporoza. Aproape 90% dintre persoanele cu vârsta de peste 75 de ani utilizează regulat acest analgezic pentru a combate durerile articulare și osoase, dar și efectele căderilor.
Cu toate acestea, autorul studiului, profesorul Weiya Zhang, epidemiolog la Institutul Național pentru Cercetare și Asistență în Sănătate, a avertizat că pacienții ar trebui să "considere cu atenție" dacă ar trebui să utilizeze frecvent paracetamol, având în vedere că efectele sale analgezice pentru afecțiunile pe termen lung sunt minime.
Vezi și: Semnul banal al cancerului care apare pe picioare. E adesea ignorat
Schimbarea ghidurilor de tratament pentru osteoartrită
În lumina acestor descoperiri, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) a revizuit ghidurile sale în 2022. Medicii de familie sunt acum sfătuiți să ofere programe de exerciții fizice ca tratament principal pentru osteoartrită, evitând prescrierea rutinieră a paracetamolului.
Crema antiinflamatoare este recomandată alături de exerciții fizice, întrucât paracetamolul este considerat ineficient în a oferi o ameliorare suficientă pentru această afecțiune comună legată de vârstă.
Posibilele daune aduse stomacului și rinichilor
Deși paracetamolul a fost considerat de mult timp mai blând cu stomacul decât medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul, studiile recente sugerează că dozele mari pot provoca iritații ale tractului gastro-intestinal superior, ducând la simptome precum arsuri la stomac, greață și vărsături.
Experții sunt, de asemenea, îngrijorați de posibilele daune aduse rinichilor. Deși cauza exactă nu este încă clară, unele studii sugerează că paracetamolul ar putea interacționa cu substanțele chimice din organism pentru a forma toxine care afectează celulele rinichilor.
Paracetamolul și ficatul, legătură periculoasă
Paracetamolul este bine cunoscut pentru riscurile pe care le prezintă pentru ficat, în special atunci când este luat în exces. De fapt, acesta este cauza principală a insuficienței hepatice acute în lumea occidentală. O supradoză depășește capacitatea ficatului de a metaboliza în siguranță medicamentul, transformându-l într-o formă toxică care poate deteriora celulele ficatului, ducând la insuficiență hepatică.
Un studiu din 2017 a arătat că daunele aduse celulelor ficatului de paracetamol sunt similare cu cele provocate de alcool și hepatită.
Paracetamol - FOTO: Freepik
Riscul de hipertensiune arterială din cauza paracetamolului solubil
Studiile au legat, de asemenea, utilizarea pe termen lung a paracetamolului de creșterea tensiunii arteriale. Experții sugerează că acest lucru se datorează conținutului ridicat de sodiu din paracetamolul solubil, care poate duce la creșteri bruște ale tensiunii arteriale, ceea ce crește riscurile pentru sănătatea vârstnicilor.
Pericolele supradozajului cu paracetamol
Doza maximă de paracetamol considerată sigură pentru adulți este de două tablete sau capsule de 500 mg de patru ori pe zi, fără a depăși opt tablete într-o perioadă de 24 de ore. Cu toate acestea, experții avertizează că este foarte ușor să faci o supradoză accidentală cu paracetamol, mai ales atunci când persoanele iau diferite produse care conțin acest medicament, fără să țină cont de doza totală.
Aceasta se întâmplă adesea când oamenii combină medicamente pentru răceală și gripă cu analgezicele lor regulate.
Daunele cumulative provocate de utilizarea repetată
Dr. Kenneth Simpson, specialist în boli hepatice, a subliniat pericolul "supradozelor etapizate", atunci când persoanele iau paracetamol în cantități mai mari decât ar trebui pe parcursul mai multor zile.
Deși aceste doze nu sunt la fel de mari precum cele întâlnite în cazurile de tentative de suicid, daunele cumulative pot fi fatale. Dr. Simpson a subliniat că multe persoane nu sunt conștiente de cantitatea de paracetamol pe care o consumă în decurs de câteva zile, ceea ce poate duce la daune semnificative, potrivit Daily Mail.
Un apel la precauție și conștientizare
În lumina acestor descoperiri alarmante, profesioniștii din domeniul sănătății îndeamnă adulții vârstnici să evalueze cu atenție utilizarea paracetamolului, în special pentru gestionarea durerii pe termen lung.
Deși rămâne un instrument esențial în tratarea anumitor afecțiuni, riscurile sale – în special pentru populațiile vârstnice – nu trebuie ignorate. Pe măsură ce ghidurile medicale se modifică și apar noi cercetări, este clar că trebuie să fie mai multă precauție atunci când se utilizează acest analgezic comun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.