Paracetamolul în combinație cu alte medicamente, riscuri uriașe. Poate duce la sângerări

Monika Baciu |
Data publicării:
paracetamol - FOTO: Freepik
paracetamol - FOTO: Freepik

Aceste medicamente comune pot duce la sângerări gastrointestinale și chiar la deces. Medicii avertizează asupra riscurilor semnificative.

Vezi și: Cum să îmbătrânim sănătos. Univ. dr. Luiza Spiru: Mie nu îmi place cuvântul "bătrân", îl evit cât pot. Vorbim de populația care este activă până la adânci bătrâneți

Combinarea necontrolată a medicamentelor, fără sfatul unui specialist, poate avea efecte periculoase asupra sănătății. Utilizarea simultană a unor medicamente care conțin aceleași substanțe active sau interacționează între ele poate crește riscul de efecte adverse grave, inclusiv supradoze și sângerări necontrolate.

Avertisment NHS

NHS avertizează cu privire la utilizarea paracetamolului cu alte medicamente. Paracetamolul este un analgezic utilizat pe scară largă, popular pentru ameliorarea durerilor de cap, a durerilor de spate și a răcelilor. Cu toate acestea, NHS a emis un avertisment cu privire la riscurile potențiale ale combinării paracetamolului cu alte medicamente, în special pentru anumite grupuri de persoane.

Riscul de sângerare

NHS a subliniat o preocupare specifică pentru persoanele care iau warfarină, un medicament prescris pentru prevenirea cheagurilor de sânge. Potrivit autorităților de sănătate, paracetamolul poate crește riscul de sângerare dacă este luat regulat împreună cu warfarina. Este esențial ca persoanele care iau warfarină să consulte medicul înainte de a utiliza paracetamolul.

Pentru cei care trebuie să ia paracetamol în timp ce sunt pe warfarină, NHS sfătuiește utilizarea celei mai mici doze eficiente.

"Luarea a mai mult de patru tablete de 500 mg pe parcursul a 24 de ore timp de mai multe zile poate face sângele să se coaguleze mai lent. Acest lucru vă expune riscului de sângerare", avertizează NHS.

Vezi și: Decalaj între vârstnicii României și cei din Occident. Flaviana Rotaru: Povestea cu "cănuța cu apă" aproape că nu există

Paracetamolul în combinație cu alte medicamente, riscuri uriașe - FOTO: Freepik

Riscul de supradozaj

NHS avertizează de asemenea împotriva combinării paracetamolului cu alte medicamente care conțin același ingredient activ, sau anumite pastile pentru răceală și gripă. Acest lucru poate duce la o supradoză, care prezintă riscuri semnificative pentru sănătate.

Cu toate acestea, este în general sigur să luați paracetamol împreună cu alte analgezice precum ibuprofenul, aspirina sau codeina, deoarece acestea nu conțin paracetamol și, prin urmare, nu prezintă riscul de supradoză.

Vezi și: Poluarea și fumatul, lucrurile care ne îmbătrânesc prematur. Conf. univ. dr. Radu Crișan Dabija: Risc major. Deteriorează ADN-ul

Semnal de alarmă

Persoanele care urmează un tratament pentru epilepsie sau tuberculoză (TBC) ar trebui, de asemenea, să fie precaute. NHS recomandă consultarea unui profesionist în domeniul sănătății înainte de a folosi paracetamolul dacă sunteți pe medicamente pentru aceste afecțiuini, deoarece pot apărea interacțiuni.

În unele cazuri, combinațiile de medicamente pot reduce eficacitatea tratamentului. De exemplu, un medicament care inhibă metabolismul altuia poate face ca tratamentul să fie mai puțin eficient, ceea ce poate duce la agravarea simptomelor și la necesitatea unui tratament suplimentar.

În general, în timp ce paracetamolul este eficient pentru ameliorarea durerii, este important să fiți conștienți de posibilele interacțiuni cu alte medicamente pentru a asigura utilizarea în siguranță și a evita efectele adverse.

Medicamentele combinate pot produce reacții adverse care nu sunt prevăzute în prospectul fiecărui medicament în parte. Aceste reacții pot varia de la erupții cutanate și probleme digestive până la efecte grave, precum crize convulsive sau insuficiență renală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel