Paracetamolul, fatal pentru ficat. Cine nu trebuie să îl folosească. Cu ce alte medicamente interacționează

Monika Baciu |
Data publicării:
paracetamolul - FOTO: Freepik@rcphotostock
paracetamolul - FOTO: Freepik@rcphotostock

Paracetamolul este cea mai folosită pastilă. Se eliberează fără rețetă medicală, fiind utilizat în cazul răcelilor, ameliorarea durerilor. Numai că paracetamolul poate fi fatal.

Paracetamolul este un medicament folosit pentru ameliorarea durerii ușoare până la moderate. Paracetamolul este produs de numeroase companii și este vândut sub diferite denumiri. Adesea este combinat cu alte medicamente și poate fi găsit în produse precum medicamentele pentru răceală și gripă sau pastilele pentru dureri de cap, ceea ce poate duce ușor la administrarea accidentală a unei doze prea mari.

Poate fi cumpărat fără rețetă și este folosit pentru:

- Febră (temperatură înaltă)

- Dureri mai puternice - utilizat în combinație cu alte medicamente pentru ameliorarea durerii,

Paracetamolul nu tratează cauza durerii, ci doar atenuează senzația de durere. Poate fi utilizat pentru diverse afecțiuni, cum ar fi durerile de spate, durerile de cap, migrenele, întinderile musculare, durerile menstruale, durerile de dinți și durerile cauzate de răceli și gripă.

Modul în care paracetamolul acționează pentru a reduce durerea și febra nu este pe deplin înțeles. Efectele sale încep să atenueze durerea și să reducă temperatura ridicată în aproximativ 30 de minute după administrare și de obicei persistă timp de aproximativ 4 până la 6 ore, potrivit Health Direct.

Vezi și: Ceaiul din coajă de portocală, 11 beneficii uluitoare. Previne cancerul, elimină kilogramele nedorite și curăță plămânii

Paracetamol cu eliberare lentă

Există și o variantă de paracetamol cu eliberare modificată, care conține o doză mai mare decât tabletele standard de paracetamol. Această variantă poate fi denumită și paracetamol cu eliberare controlată, paracetamol cu eliberare prelungită, paracetamol cu eliberare lentă sau paracetamol cu eliberare susținută.

Acest tip de paracetamol este adesea folosit pentru gestionarea durerilor asociate cu osteoartrita și se eliberează mai lent în organism decât produsele normale de paracetamol.

Paracetamolul, fatal pentru ficat

Doza sugerată de paracetamol pentru adulți și copiii cu vârsta peste 12 ani este de:

- Nu mai mult de 1g la fiecare 4 până la 6 ore. Cu o doză totală de 4g pe zi.

Este periculos să luați mai mult decât doza recomandată de paracetamol, deoarece acest lucru poate afecta ficatul și poate fi fatal. Este important să verificați întotdeauna eticheta produsului înainte de a lua orice medicament.

Pentru copiii cu vârsta între 1 lună și 12 ani, doza recomandată este de 15 mg pe kg de greutate corporală. Paracetamolul poate fi administrat la fiecare 4 până la 6 ore, cu nu mai mult de 4 doze în 24 de ore.

Vezi și: Cum îți dai seama dacă ai deficiență de magneziu. Care sunt principalele simptome și cum să le tratezi cât mai eficient

Cum se administrează paracetamolul

Dacă uitați să luați o doză de paracetamol, ar trebui să:

- Luați doza imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este la mai puțin de 4 ore până la următoarea doză, în acest caz trebuie să omiteți acea doză.Dozele de paracetamol ar trebui să fie administrate cu cel puțin 4 ore distanță.

- Nu luați mai mult decât doza recomandată pe parcursul unei perioade de 24 de ore și verificați instrucțiunile de pe ambalajul medicamentului  pentru mai multe detalii.

- Nu luați paracetamol dacă luați deja alte medicamente care conțin paracetamol, cum ar fi combinații de paracetamol/ibuprofen, preparate pentru migrenă sau unele remedii pentru tuse și răceală. Acest lucru este din cauza riscului de supradozare cu paracetamol, care poate afecta ficatul și poate fi fatal.

Paracetamolul nu interacționează cu multe alte medicamente dacă este luat doar pentru câteva zile pentru durere sau febră, și este sigur să-l luați în combinație cu antibioticele. Cu toate acestea, este important să verificați cu medicul sau farmacistul dacă puteți lua medicamentul dvs. împreună cu paracetamolul și să citiți prospectul care însoțește medicamentul.

Nu luați paracetamol dacă aveți alergie la paracetamol, ați luat deja doza recomandată într-o perioadă de 24 de ore sau aveți probleme de ficat, rinichi, consumați mai mult alcool decât este recomandat sau sunteți foarte subponderal. În aceste cazuri, consultați un medic sau un farmacist înainte de a lua paracetamol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel