Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă în vestul Elveției. Mai multe cantoane din vestul Elveției, inclusiv Fribourg, Jura și Vaud, au emis avertismente urgente cu privire la periculosul "Paracetamol Challenge" care circulă pe platformele de socializare, cum ar fi TikTok. Provocarea încurajează tinerii să ia doze mari de paracetamol, adesea cu consecințe fatale.
Riscuri majore
Autoritățile sanitare sunt îngrijorate de numărul tot mai mare de persoane, în special tineri, care se angajează în acest comportament riscant. Provocarea presupune ingerarea unei cantități excesive de paracetamol într-o singură doză, ceea ce poate duce la consecințe grave și chiar letale. Drept urmare, farmaciile din aceste cantoane sunt încurajate să fie mult mai vigilente atunci când vând paracetamol tinerilor.
"Această provocare este deosebit de periculoasă, deoarece dincolo de doza zilnică recomandată (3 g pe zi pentru un adult), supradozajul cu paracetamol provoacă leziuni ireversibile ale ficatului.
"Aceasta (INTOXICAȚIA CU PARACETAMOL) este prima cauză transplant hepatic de origine medicamentoasă în Franța", comentează ANSM (Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate).
Semnele supradozajului cu paracetamol depind de doza ingerată și de condițiile de sănătate preexistente. Ele pot apărea până la 48 de ore după ingestie, pot fi minim simptomatice sau pot provoca greață, vărsături și dureri de stomac.
Când supradozajul este semnificativ, pielea poate căpăta o nuanță mai galbenă (icter), semn de afectare a ficatului. Dacă aveți cea mai mică îndoială dacă copilul dumneavoastră a participat la această provocare, vă recomandăm să sunați cât mai repede la 112", arată dr. Gabriel Tatu Chițoiu, pe pagina sa de Facebook.
Paracetamolul, de ce este periculos
Paracetamolul, cunoscut și sub denumirea de acetaminofen, este unul dintre cele mai utilizate analgezice din lume. Este ingredientul activ în multe medicamente eliberate fără prescripție medicală. Deși este eficient în calmarea durerii atunci când este administrat corect, toxicitatea acestuia devine o problemă serioasă atunci când este utilizat incorect.
Paracetamolul - FOTO: Freepik
Risc de insuficiență hepatică și decese
Consumul de doze mari de paracetamol poate duce la deteriorarea gravă a ficatului și la insuficiență hepatică. În cel mai grav caz, o supradoză poate fi fatală. Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale otrăvirii cu paracetamol este că simptomele nu apar imediat. De fapt, primele semne de intoxicare pot să nu fie vizibile decât la 24-48 de ore după ingestie, ceea ce face mai dificil pentru persoanele afectate să realizeze că au depășit doza toxică până când este prea târziu.
Semnele intoxicării cu paracetamol
Cei care au ingerat o doză toxică de paracetamol pot experimenta o serie de simptome. Acestea includ dureri abdominale, greață, dificultăți de coordonare și îngălbenirea pielii. Toate acestea sunt semne ale unei daune severe a ficatului și necesită asistență medicală de urgență.
Vezi și: Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
O tendință recurentă pe rețelele sociale
Aceasta nu este prima dată când apar provocări pe rețelele sociale care implică comportamente periculoase. "Paracetamol Challenge" este doar cea mai recentă dintr-o serie de tendințe nechibzuite care s-au răspândit pe platformele de socializare, în special în rândul tinerilor. Provocări similare au determinat avertismente din partea autorităților sanitare din mai multe țări europene încă din vara anului 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.