Paracetamol: pentru ce se ia și care e doza maximă pe ZI. Ciuhodaru: Atenție! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Paracetamol - Foto: Freepick @Racool_studio
Paracetamol - Foto: Freepick @Racool_studio

Paracetamol, tot ce trebuie să știi. La ce să ai mare grijă. Care e doza maximă recomandată pe zi și ce tratează, de fapt, Paracetamolul.

"Atenție părinți și bunici. 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice", atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru.

"Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în parlament.

Până când acestea vor fi adoptate trebuie să știți:

1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

VEZI ȘI: Cele mai sănătoase două supe. Le-ai mâncat, dar habar nu aveai. De ce să nu mai pui niciodată smântână în supă sau ciorbă

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

a) febrei și al

b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor).

9. De aceea recomandăm ca la cei cu vârsta sub 6 ani să fie administrate formele farmaceutice adecvate vârstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare).

10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

!!! Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):

1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.

2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!

VEZI ȘI: Boala pe care o au mulți fără să știe. Fii atent la asta când îți iei pulsul. Semnul simplu care-ți arată dacă ai o problemă: Mulți vin direct cu AVC

3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.

4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

5. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale", a scris medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Paracetamol - doze și mod de administrare uzuale

"a) Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani: Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie. Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani: Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

Și puțintică istorie:

VEZI ȘI: Sechela ciudată și inexplicabilă post-COVID, descoperită într-un nou studiu. 80% dintre pacienți au pățit asta. Legătura cu Parkinson și demența

1. Paracetamolul a fost sintetizat în 1873.

2. La data descoperirii sale eventualele efecte terapeutice au fost ignorate.

3. Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară.

Așteaptă doar să fie adoptate.Sper să susțineți acest demers", a completat medicul Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel