Papucii te pot îmbolnăvi. La ce să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
papucii te pot imbolnavi - FOTO: Freepick
papucii te pot imbolnavi - FOTO: Freepick

Papucii sunt un accesoriu de îmbrăcăminte absolut necesar. Dar știai că te pot  îmbolnăvi?

Papucii sunt o sursă de bacterii. Noi cercetări făcute la Universitatea din Houston arată că papucii tăi pot fi plini de bacterii care cauzează diaree, iar acest lucru reprezintă un risc ridicat de contaminare.

Cercetătorii au testat tălpile a mii de pantofi și au descoperit că aproape 40 la sută din probe conțineau Clostridium difficile, o bacterie intestinală care provoacă diaree.

Atingerea acestor pantofi sau a unei suprafețe infectate de bacterii ar putea duce probleme digestive și disconfort. În forma sa cea mai extremă, infecția cu Clostridium difficile poate provoca inflamație care pune probleme colonului.

Vezi și: Diabetul zaharat și căldura. Medic: Epuizarea termică apare după mult timp petrecut în soare. Poate duce la leșin

Sute de mii bacterii se află pe tălpile papucilor

În afară de Clostridium difficile, alte studii au descoperit că pantofii pot deveni rapid contaminați cu tot felul de bacterii periculoase. Un microbiolog și profesor de la Universitatea din Arizona a descoperit că în doar două săptămâni de la purtarea unui pantof nou, acesta a fost contaminat cu 440.000 de unități de bacterii, arată Best Care.

27% din bacterii au fost E-coli. În plus, cercetătorul a descoperit și viruși pneumococi și alte bacteria care pot duce la infecția tractului respirator.

De unde provin bacteriile

Pământul pe care mergeți este acoperit cu murdărie și materii fecale de la animale. Odată ce sporii contaminați ating pământul, ei pot trăi luni de zile, riscând să vă îmbolnăvească.

În timp ce curățarea frecventă a casei poate ajuta, sporii de Clostridium difficile sunt rezistenți la multe produse de curățare de uz casnic, ceea ce face ca potențialul de contaminare a gospodăriilor comunitare să fie ridicat.

Vezi și: Varza murată, kimchi-ul românesc, beneficii pentru sănătate. Bilic: Ce-ar fi să creștem și noi consumul pe parcursul iernii, fără motive medicale, ci doar de dragul prevenției și al sănătății

Infecțiile pot fi mortale

De aceea, sepsisul, care este reacția copleșitoare și adesea mortală a organismului la o infecție, este cea mai frecventă la persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi diabeticii și pacienții cu cancer, precum și la sugari și vârstnici.

Atunci când este lăsat netratat, sepsisul poate duce la leziuni tisulare, insuficiență de organe și chiar moarte în scenarii extreme. Verificați-vă picioarele în mod regulat, în special pentru calusuri. Tăieturile de pe picioare se pot manifesta în moduri mai puțin evidente, arată medicii. Calusurile sau zonele de piele îngroșată care se formează ca răspuns la frecarea repetată pot provoca uscarea și crăparea pielii, ceea ce poate duce la ruperea pielii.

Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este să utilizați o piatră ponce pentru a elimina pielea întărită. Bacteriilor le place, de asemenea, să crească în locuri umede, așa că cel mai bine este să vă păstrați picioarele cât mai uscate posibil înainte de a încălța papucii. Utilizați tifon sau un bandaj pentru a acoperi tăieturile.

Vezi și: Mătasea de porumb, CINCI beneficii pentru organism. Cum să o consumi

Bătăturile, de la apariție la tratarea lor. Ce probleme de sănătate pot cauza acestea

Bătăturile, sau îngroșarea pielii, sunt o manifestare dureroasă ce apare la nivelul mâinilor sau al picioarelor, ca urmare a unei acțiuni repetitive. Deși nu reprezintă o problemă de sănătate, fiind mai mult inestetice și dureroase, bătăturile pot accentua anumite probleme, cum ar fi un mers anormal ce pune presiune pe sistemul osos sau muscular, potrivit NHS.

Cea mai frecventă perioadă de apariție a bătăturilor la nivelul picioarelor este la trecerea de la un sezon la altul, atunci când se schimbă încălțările, de la ghete la pantofi, ori de la sandale la pantofi și invers.

Cum se manifestă bătăturile

O mișcare repetitivă, cum este cazul sportivilor sau al celor care lucrează în șantiere, poate duce la bătături care se manifestă prin:

- Întărirea zonei cu îngroșarea pielii

- Piele înroșită, iritată

- Piele aplatizată, de culoare roșie, în primă fază, ca apoi să fie mai închisă la culoare decât pielea din zona afectată

- Sensibilitate la atingerea zonei

- Vezicule roșii sau albe purulente la început

- Durere în mers sau atunci când sunt realizate diverse activități

- Pielea se descuamează

Netratate, bătăturile se pot îngroșa tot mai mult, punând probleme în desfășurarea activităților, mai mult, acestea se pot infecta dacă nu sunt curățate și îngrijite corespunzător.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel