Papiloamele: cauze, simptome, tratament. Când prezintă motive de îngrijorare

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
papiloame foto:freepik@zarinalukash
papiloame foto:freepik@zarinalukash

Papiloamele - ce sunt și de ce se formează. Când este important să interveniți devreme.

Papiloamele reprezintă creșteri benigne, neagresive, care pot cauza probleme în anumite locații. Acestea nu se răspândesc și nu sunt agresive, iar tratamentul este necesar doar în unele cazuri.

Cu toate acestea, este important să consultați medicul specialist cu privire la orice umflătură sau leziune a pielii. Dacă o umflătură se dovedește a fi un tip mai sever, este important să interveniți devreme.

Vezi și: Sucul de mere, beneficii și riscuri. De la o hidratare optimă la deteriorarea dinților

Un alt motiv pentru a solicita atenție medicală este că papiloamele pot cauza complicații sau disconfort și, uneori, necesită tratament suplimentar, chiar dacă aceste probleme sunt susceptibile să nu fie canceroase sau amenințătoare.

Chiar dacă papiloamele nu sunt, în sine, canceroase, ele sunt asociate cu un risc crescut de cancer. Femeile care au primit tratament pentru papiloame la sân sunt monitorizate pentru cazul în care apare cancerul.

Ce este un papilom?

foto: Freepik

Papiloamele nu cauzează probleme de sănătate pe termen lung și sunt creșteri benigne. Aceasta înseamnă că ele nu cresc agresiv și nu se răspândesc în jurul corpului.

Creșterile se formează doar în anumite tipuri de țesut, deși aceste țesuturi apar în tot corpul. Ele se pot forma pe suprafața țesuturilor umede care căptușesc interiorul corpului, cum ar fi în tractul digestiv sau în căile respiratorii.

Suprafețele în care apar papiloamele sunt numite epiteliu. Epiteliul pielii este stratul superior de celule plate.

Un papilom formează o creștere în formă de sfârc. Negii de pe piele au o aparență familiară, deși apar sub diferite forme și dimensiuni.

Cauze

Pentru papiloamele pielii, unde se știe că HPV este cauza, leziunile pielii pot promova dezvoltarea unui papilom. Scărpinatul sau frecarea acestuia poate să ducă la infecții. Cu toate acestea, creșterea în sine nu se poate răspândi în altă parte. 

Deși există legături între HPV și cancer, în special cancerul de col uterin, cercetătorii cred că este nevoie de între 10 și 30 de ani pentru ca HPV să se dezvolte într-o afecțiune malignă. Mai puțin de 50% dintre leziunile precanceroase de col uterin din cauza HPV fac tranziția.

Simptome

Multe papiloame nu produc niciun simptom, în afara iritației.

Acestea pot afecta stima de sine la unele persoane, din cauza aspectului lor, însă doar câteva papiloame produc simptome medicale.

Papiloamele ductului mamar la femei pot cauza scurgerea apoasă sau sângeroasă, ca să iasă pe mamelon.

Un papilom care se formează în interiorul nasului sau sinusurilor poate cauza mai multe probleme, din cauza localizării sale.

Când un papilom sau un grup de papiloame cresc în laringe, acestea pot obstrua procesul de respirație. Acest lucru cauzează o condiție rară, cunoscută sub numele de papilomatoză respiratorie recurentă, care apare mai ales la copii. Simptomele includ răgușeală și obstrucție a căilor respiratorii, în cazuri grave.

Tratament

Dacă o umflătură sau leziune a pielii necesită tratament, acesta depinde de localizarea acesteia și dacă provoacă probleme acolo. Atunci când un papilom necesită tratament, acesta poate fi efectuat prin distrugere sau îndepărtare.

Tratamentul pentru papiloamele de pe piele

Doctorii pot trata papiloamele de pe piele, folosind următoarele metode:

- cauterizare, care implică arderea țesutului și apoi îndepărtarea acestuia prin curetaj

- excizie

- aplicarea azotului lichid pe papiloame sau injectarea lui în papilom

Ar trebui să te îngrijorezi în legătură cu un papilom?

Umflăturile și leziunile nu sunt motiv de îngrijorare, însă vor provoca inevitabil.

Vezi și: 7 obiceiuri pe care le ai și înrăutățesc vederea. Pot cauza leziuni grave, inclusiv deteriorarea corneei și a altor structuri oculare

Un diagnostic de papilom benign înseamnă că umflătura nu prezintă niciun motiv de îngrijorare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel