Cercetările recente au descoperit potențialul unui fruct tropical adesea neapreciat, papaya, ca un aliat puternic în îmbunătățirea sănătății noastre. Studiile recente subliniază capacitatea acestui fruct de a scădea colesterolul și de a promova sănătatea ochilor, făcându-l o adăugire excelentă la dieta noastră. Iată cum funcționează acest fruct plin de nutrienți.
Papaya, protecție naturală pentru sănătatea oculară
Papaya este bogată în carotenoide, compuși care conferă fructelor roșii, portocalii și galbene culorile lor vibrante. Atunci când sunt consumate, aceste carotenoide sunt transformate în vitamina A în organism, un nutrient esențial pentru sănătatea ochilor.
Vitamina A ajută la protejarea corneei (suprafața ochiului) și îmbunătățește vederea pe timp de noapte. Este, de asemenea, esențială pentru reducerea riscului de degenerescență maculară și pierdere a vederii, conform Saxonburg Family Eye Care. Vitamina A ajută chiar și la calmarea inflamațiilor oculare și la reducerea riscului de infecții oculare.
Vezi și: Vitamina C în exces, efecte nocive asupra rinichilor. Care e doza recomandată
Licopenul, efect împotriva degenerescenței maculare
Pe lângă carotenoide, papaya este și o sursă de licopen, un pigment găsit în diverse fructe și legume. Licopenul este renumit pentru potențialul său de a reduce riscul apariției unor afecțiuni oculare legate de vârstă.
Studiile sugerează că proprietățile antioxidante și angiogenetice ale licopenului pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă. Unele cercetări indică, de asemenea, că licopenul poate proteja ochii împotriva dezvoltării cataractei, adăugându-se la beneficiile sale pentru sănătatea oculară pe termen lung.
Vezi și: COVID 19, asociat cu riscul neurodegenerativ. Duce la modificări ale biomarkerilor cerebrali
Papaya - FOTO: Freepik
Papaya, efect asupra colesterolului rău
Deși papaya este cunoscută în special pentru beneficiile sale pentru ochi, aceasta a demonstrat și un potențial în gestionarea nivelurilor de colesterol, datorită conținutului său ridicat de fibre. Fibrele alimentare, în special fibrele solubile, au fost dovedite ca având rol în scăderea colesterolului.
Harvard Health explică faptul că fibrele solubile formează o substanță asemănătoare gelului în intestine, încetinind digestia și prevenind absorbția grăsimilor. Acest proces ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului, reducând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Vezi și: COVID 19, asociat cu riscul neurodegenerativ. Duce la modificări ale biomarkerilor cerebrali
Efect antiinflamator
Dincolo de scăderea colesterolului, conținutul de fibre al papaya oferă beneficii anti-inflamatorii. Inflamația cronică în corp poate duce la diverse boli, iar consumul de alimente anti-inflamatorii, cum ar fi papaya, poate ajuta la reducerea riscurilor asociate acestei afecțiuni.
Adăugând papaya în dieta ta, vei avea o metodă naturală și delicioasă de a scădea colesterolul și de a proteja ochii. Bogată în nutrienți esențiali precum carotenoide, licopen și fibre, acest fruct tropical ar putea fi piesa lipsă din stilul tău de viață sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.