Păpădia e folosită în medicina tradițională, precum cea a nativilor american, cea chinezească și medicina tradițională arabă. Planta are o istorie lungă de utilizare pentru probleme ale ficatului, ale vezicii biliare și ale canalelor biliare. Astăzi, păpădia ca supliment alimentar este folosită ca un „tonic" pentru sânge, ca diuretic, pentru probleme digestive minore și în alte scopuri. Frunzele și rădăcinile păpădiei sau întreaga plantă sunt folosite proaspete sau uscate în capsule sau în extracte. Ca hrană, păpădia este folosită în salată și în supe, vin și ceaiuri.
Conține vitamine și antioxidanți
Știm foarte puțin despre efectele de păpădie ale sănătății. Există puține dovezi științifice despre această plantă, dar acestea arată totuși niște efecte benefice, arată experții de la Centrul Național American pentru Medicină Complementară și Integrativă, din subordinea Institutului American de Sănătate (NIH). Mai important, din aceste puține dovezi științifice o foarte mică parte sunt studii realizate pe oameni. Restul, doar studii în eprubete și pe animale de laborator. Dar să ne concentrăm pe ce știm cu siguranță:
În primul rând, știm că frunzele și tulpina de păpădie sunt comestibile și sunt o sursă bogată de vitamina A. Apoi, păpădia conține beta-caroten, care este un antioxidant care ajută la protejarea celulelor de deteriorare. Carotenoizii precum beta-carotenul, arată un studiu din revista Molecules din 2011, joacă un rol esențial în reducerea afectării celulare. Floarea de păpădie este, de asemenea, plină de polifenoli, care sunt un alt tip de antioxidanți, notează experții de la MedicalNewsToday.
Reduce colesterolul
Păpădia conține compuși bioactivi care pot ajuta la scăderea colesterolului unei persoane. Un studiu din 2010 publicat în Molecular Sciences a examinat efectele consumului de păpădie la iepuri. Rezultatele sale au arătat că rădăcina de păpădie și frunza ar putea ajuta la scăderea colesterolului la animalele care o dietă cu colesterol ridicat.
Un alt studiu din 2013, din jurnalul Food and Chemical Toxicology, realizat la șoareci a arătat că păpădia a redus colesterolul total și nivelul de grăsime din ficat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că păpădia ar putea ajuta într-o zi la tratarea bolilor hepatice grase nonalcoolice legate de obezitate. Dar în niciunul dintre cazuri, studiile nu au fost replicate și pe oameni!
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Există câteva dovezi care sugerează că păpădia conține compuși care pot ajuta la reglarea glicemiei. În 2016, din The Review of Diabetic Studies, câțiva cercetători au emis ideea că proprietățile antihiperglicemice, antioxidante și antiinflamatorii de păpădie pot ajuta la tratarea diabetului de tip 2. Cu toate acestea, este necesară o cercetare suplimentară pentru a face orice aceste afirmații definitive.
Reduce inflamația
Unele studii indică faptul că extractele și compușii de păpădie pot ajuta la reducerea inflamației în organism. Într-un studiu din 2014, din Food and Chemical Toxicology, cercetătorii au descoperit că substanțele chimice prezente în păpădie au avut efecte pozitive asupra reducerii răspunsurilor inflamatorii. Dar ei au efectuat studiul pe celule, în laborator, și nu pe subiecți umani, ceea ce înseamnă că sunt necesare alte studii pentru a trage concluzia că păpădia reduce inflamația în corpul uman.
Scade tensiunea arterială?
Există puține cercetări care să sprijine utilizarea păpădiei pentru scăderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, păpădia este o bună sursă de potasiu. Există dovezi clinice care arată că potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. De exemplu, un studiu a arătat că persoanele care au luat un supliment de potasiu au avut o reducere a tensiunii arteriale, mai ales dacă aveau deja hipertensiune. Dar e vorba de potasiu la modul general, nu de cel din păpădie la modul particular.
Ajută la slăbire
Unii cercetători au spus că păpădia ar putea ajuta oamenii să își atingă obiectivele de pierdere în greutate. Afirmațiile lor se bazează pe capacitatea plantei de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția de grăsimi. Un studiu mic realizat pe șoareci a descoperit că acidul clorogenic, un produs chimic prezent în păpădie, poate ajuta la reducerea creșterii în greutate și la retenția de lipide. Cu toate acestea, nu există dovezi puternice pentru a susține această afirmație.
Reduce riscul de cancer?
Unele cercetări limitate, dar pozitive, au indicat că păpădia poate contribui la reducerea creșterii anumitor tipuri de cancer. Dar aceste studii au analizat impactul păpădiei asupra creșterii cancerului în eprubetele, nu direct pe oameni! Cercetătorii au descoperit că poate ajuta la încetinirea creșterii celulelor cancerului de colon, ale cancerului de pancreas și ale celui de ficat. Spre exemplu, un studiu publicat în Frontiers in Pharmacology, care examinează creșterea celulelor canceroase în eprubetă a stabilit că extractul de păpădie poate ajuta la reducerea creșterii cancerului hepatic. Cu toate acestea, ca și în cazul altor beneficii potențiale, sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta cât de eficientă poate fi păpădia ca parte a tratamentului pentru cancer.
Benefică pentru sistemul imunitar
Există ceva mai multe dovezi care sugerează că păpădia poate contribui la stimularea sistemului imunitar. Cercetătorii au descoperit că păpădia prezintă atât proprietăți antivirale, cât și antibacteriene. De exemplu, un studiu din 2014 publicat în Molecular Medicine Reports, a descoperit că păpădia contribuie la limitarea creșterii hepatitei B atât la celulele umane, cât și la cele animale, dar din nou, studiul a fost făcut în eprubete, într-un laborator.
Ajutor pentru indigestie
Unele persoane folosesc păpădia ca remediu tradițional pentru constipație și alte probleme de digestie. Un studiu publicat în Neurogastroenterology and Motility, privind digestia animalelor, a indicat faptul că unele substanțe chimice prezente în păpădie au ajutat la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv. Studiul a constatat o reducere a rezistenței pe care o întâmpină alimentele care se deplasează către intestinele subțiri ale rozătoarelor. Nici în acest caz concluziile nu au fost testate pe oameni.
Reacțiile adverse există!
Folosirea păpădiei ca aliment este, în general, considerată a fi sigură. Cu toate acestea, unele persoane sunt alergice la păpădie; reacțiile alergice sunt deosebit de probabile la persoanele care sunt alergice la plante înrudite, cum ar fi ambrozia, crizantemele, gălbenelele și margaretele. Spre exemplu, poate provoca dermatita alergică, agentul alergen fiind acidul taraxinic pe care-l conține. Siguranța utilizării suplimentelor de păpădie în scopuri legate de sănătate este incertă, așa că trebuie să consultați medicul înainte de a le lua și să-i spuneți când vă prescrie medicamente dacă ați luat așa ceva. Pentru că produsele din păpădie pot interacționa cu unele medicamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.