Pantofii cu toc sunt la modă și te fac să te simți mai înaltă și sexy, dar cu ce preț? Pantofii cu toc înalt pot provoca o multitudine de probleme la nivelul picioarelor, afectând în același timp stabilitatea și crescând riscul de rănire. Durerile de picioare și de spate sunt cele mai frecvente. Utilizarea pe termen lung poate provoca chiar modificări structurale ale picioarelor, ceea ce poate duce la anumite afecțiuni ortopedice.
Pe lângă rănire, tocurile înalte provoacă un stres excesiv asupra spatelui și extremităților inferioare, care pot afecta profund postura, mersul și echilibrul, arată Very Well Health.
Cum afectează postura
Un toc înalt plasează piciorul într-o poziție extinsă, crescând astfel presiunea asupra piciorului din față. Acest lucru te obligă să ajustezi restul corpului pentru a compensa schimbarea echilibrului.
Pe măsură ce corpul inferior se apleacă înainte pentru a menține un centru de echilibru, partea superioară a corpului trebuie să se aplece înapoi ca o contragreutate. Ca urmare, alinierea corpului este dificilă, creând o postură rigidă, nefirească, mai degrabă decât una relaxată, neutră.
Efectul asupra posturii tale este amplificat cu cât călcâiele sunt mai mari. Pentru fiecare centimetru de înălțime al tocului, creșteți presiunea asupra picioarelor anterioare cu încă 25%. Ca urmare, un toc de 7 cm adaugă cu 75% mai multă presiune decât în mod normal. Chiar și în rândul purtătorilor cu experiență, stileto-urile extra-înalte vor forța corpul să coboare centrul de greutate la șolduri, provocând o curbură nefirească în partea inferioară a spatelui.
Pantofii cu toc și mersul
Atunci când mergeți în tocuri înalte, poziția piciorului vă împiedică să împingeți de la sol în mod eficient. Această schimbare nefirească în poziția piciorului determină mușchii șoldului să lucreze mai greu pentru a propulsa corpul înainte.
Genunchii vor trebui, de asemenea, să rămână mai flexați, determinând mușchii acestuia să lucreze mai mult decât în mod normal.
Echilibrul, afectat de pantofii cu toc
Mersul pe jos în pantofi cu toc înalt poate fi ca mersul pe bârnă. Este nevoie de mult echilibru și precizie pentru a naviga pe diferite suprafețe, elevații și înclinații. Dacă vă deplasați rapid, va trebui să plasați o greutate și mai mare pe picioare pentru a vă menține constant echilibrul.
Stileto-urile sunt deosebit de provocatoare, deoarece tocurile îți oferă puțin sprijin sau stabilitate. Acestea îți forțează în mod inerent piciorul și gleznă, crescând riscul de căderi și vă puteți suci gleznele, mai arată Very Well Health.
Vezi și: Durerea de cap digitală, simptome și cauze. Urmează regula 20-20-20 pentru a o preveni
Afectează spatele
Forma normală a curbei C a spatelui este menită să acționeze ca un amortizor, reducând stresul purtător de greutate asupra vertebrelor și pelvisului. Tocurile înalte determină aplatizarea coloanei vertebrale lombare, forțând în același timp coloana toracică a spatelui într-o poziție hiper-curbată.
Pentru a compensa acest lucru, în special dacă ați purtat tocuri toată ziua, va trebui să vă aplecați înainte pentru a elibera o parte din presiunea de pe spate.
Pantofii cu toc, efecte asupra șoldurilor
Mușchii șoldului sunt situați pe partea superioară a coapselor. Purtarea tocurilor îi forțează într-o poziție flexată persistentă. Utilizarea cronică a acestor mușchi îi poate afecta pe termen lung.
Vezi și: Frisoanele, cauze și semnale de alarmă. Când e cazul să te prezinți la medic
Uzează genunchii
Osteoartrita genunchiului ("artrita uzurii") este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. O mare parte din această vină poate fi pusă în mod direct pe utilizarea tocurilor înalte. Tocurile înalte măresc distanța de la podea la genunchi.
În tocurile înalte, poziția persistentă flexată a genunchiului va determina tibia (osul tibiei) să se întoarcă spre interior, în parte pentru echilibru. Această poziție modificată determină compresia genunchiului medial (interior), un loc comun al osteoartritei.
Dacă aveți deja osteoartrită, cel mai bine ar fi să evitați purtarea tocurilor înalte.
Pantofii cu tox, efect asupra gleznelor
Tocurile înalte limitează mişcarea şi puterea articulaţiei gleznei. Atunci când purtați tocuri înalte, mușchii sunt scurtați din cauza înălțimii excesive, determinându-i să-și piardă puterea atunci când încearcă să propulseze piciorul înainte.
Poziția modificată a gleznei poate provoca, de asemenea, contracția tendonului lui Ahile unde se atașează de osul călcâiului (calcaneus). În timp, o consecință comună a acestui lucru este o afecțiune inflamatorie cunoscută sub numele de tendinita lui Ahile inserțională.
Vezi și: Angina pectorală, senzația de gheară în piept, cauze și tratament. Poate indica un atac de cord
Artroza de gleznă, cauze și tratament. Medic: 80-90% din cazuri apar după traumatisme incorect tratate
Durerea la mers, în special la nivelul gleznei, poate indica o problemă ce nu trebuie neglijată și anume artroza de gleznă. Dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie, a vorbit la Digi 24 despre cauzele, frecvența apariției acestei afecțiuni, dar și despre modul în care poate fi tratată sau prevenită.
”Artroza, în general, și în particular, în cazul nostru, al gleznei, reprezintă o afecțiune de uzură a articulației. Uzura se referă, cu precădere la uzura cartilajului articular, care este un strat moale, foarte neted și lucios, care îmbracă extremitățile oaselor, acolo unde acestea alunecă una pe cealaltă. Atunci când acest cartilaj se uzează și mișcare în articulație nu se mai face în mod normal, încep să apară simptomele artrozei, și anume durerile, umflăturile articulare, mersul șchiopătat, limitarea mișcărilor”, a declarat dr. Codrin Huszar.
Cât privește frecvența cu care apare artroza gleznei, medicul a afirmat că este mai rar întâlnită, comparativ cu afecțiunile celorlalte articulații mari ale membrelor inferioare, fiind pe locul trei după genunchi și șold.
”Însă atunci când apare este cel puțin la fel de debilitantă pentru pacient. În cifre, potrivit unui studiu statistic global, din totalul diagnosticelor de artroză, cam 2-3% afectează glezna”, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.