România a alocat resurse foarte importante dedicate sistemului sanitar în ultimii doi ani, dar că, într-adevăr trebuie pus accent mai mare pe măsurile de prevenție a îmbolnăvirilor. În cadrul dezbaterii cu tema ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, consilierul prezidențial Diana Păun a făcut câteva afirmații care ar trebui să dea de gândit multora.
”Pentru că vorbim de pandemii, să nu uităm că există și pandemii tăcute, diabetul este una dintre ele, la fel cancerul, bolile cardiovasculare.
Ori statisticile pe care le cunoaștem cu toții aduc în lumină o realitate tristă pentru România. Principalii indicatori ai mortalității și morbidității, prin boli netransmisibile plasează țara noastră pe primele poziții în Uniunea Europeană”, a afirmat Diana Loreta Păun, în cadrul dezbaterii.
Care sunt factorii de risc ce duc la ”pandemiile tăcute”
”Este o povară care crește rapid și reflectă inclusiv îmbătrânirea populației, dar și schimbările în prevalența și distribuția factorilor de risc. Pentru că de la ei trebuie să pornim. Și printre factorii de risc aș menționa: comportamentele alimentare cu risc pentru sănătate, sedentarismul, consumul dăunător de alcool, fumatul, chiar consumul de droguri ilegale sau consumul neadecvat de medicamente, o altă problemă importantă, comportamentele necorespunzătoare de igienă personală, comportamentele violente și, nu în ultimul rând, utilizarea necorespunzătoare a serviciilor medicale preventive”, a explicat Diana Loreta Păun.
Aproape jumătate dintre decese puteau fi prevenite
De asemenea, oficialul susține că această situație este una dramatică pentru România, dar vine și cu soluții în acest sens.
”Pentru România situația este cu atât mai dramatică, pentru că mai mult de 40% din decesele prin aceste boli netransmisibile pot fi evitate. Cum? Prin promovarea unor politici susținute de prevenție și educație de sănătate pentru populație.
Așa cum știți, programul prezidențial a asumat prevenția și educația pentru sănătate ca prioritate zero, încă din primul mandat al domnului președinte. La fel, se vorbește mult despre paradigma pacientului în centrul sistemului de sănătate.
Și cred că provocările generate de contextul actual, de pandemia prin care tocmai am trecut, indică necesitatea reconstrucției sistemului de sănătate care să plaseze în centru prevenția”, a mai spus consilierul Diana Păun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.