PANDEMIE iminentă de Parkinson? Dovezi științifice

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacientă
Pacientă

Pentru cea mai mare parte a istoriei umanității, Boala Parkinson a fost considerată o afecțiune rară. Cu toate acestea, demografia și subprodusele industrializării contribuie acum la o iminentă pandemie a de Parkinson, susțin experții care au publicat o ediție specială în Journal of Parkinson's Disease. 

Până nu demult considerată o afecțiune rară, Parkinson e pe cale să provoace o pandemie. Demografia și subprodusele industrializării contribuie acum la „o pandemie iminentă de Parkinson”, potrivit experților care scriu într-un supliment la Journal of Parkinson's Disease, apărut recent pe piață.

Cât de mult a crescut numărul de cazuri

Ei spun că această pandemie poate fi abordată de către comunitatea Parkinson care să formeze un „PACT" pentru a preveni boala, a promova politici și resurse care să vizeze încetinirea răspândirii afecțiunii, îngrijirea tuturor celor afectați și tratarea lor cu terapii noi și eficiente.

Tulburările neurologice sunt acum principala cauză a dizabilității la nivel global, iar cea mai rapidă creștere a unei afecțiuni neurologice, în lume, o înregistrează Parkinson, o tulburare progresivă lentă care afectează mișcarea, controlul muscular și echilibrul.

În 1855, la patruzeci de ani după ce Dr. James Parkinson a descris pentru prima dată această afecțiune, aproximativ 22 de persoane de 15 milioane câte erau Anglia și Țara Galilor au murit de această boală.

În 2014, între 5.000 și 10.000 de persoane din 65 de milioane de oameni câți are Marea Britanie au murit de Parkinson.

Din 1990 până în 2015, numărul persoanelor cu Parkinson s-a dublat la nivel mondial la peste 6 milioane.

Determinată, în principal, de îmbătrânirea populației, se estimează că acest număr se va dubla din nou la peste 12 milioane până în 2040, iar factori suplimentari, inclusiv creșterea longevității, scăderea ratei fumatului și creșterea industrializării, ar putea ridica „povara" la peste 17 milioane de persoane cu Parkinson.

Până în 2040 vom vorbi de PANDEMIE

Până în 2040, vom putea vorbi cu adevărat despre o pandemie care va duce la o creștere a suferinței umane, precum și la creșterea costurilor sociale și medicale. Cum poate comunitatea să fie conștientă de acest scenariu și să implementeze schimbări în prioritățile de cercetare și programele de îngrijire pentru a diminua povara pandemiei viitoare?" a avertizat dr. Patrik Brundin, doctor în științe medicale, de la Institutul de Cercetare Van Andel, Grand Rapids, SUA, redactor-șef al revistei despre boală Parkinson.

Potrivit autorului principal, dr. Ray Dorsey, MD, de la Departamentul de Neurologie și Centrul de Sănătate și Tehnologie, Centrul Medical de la Universitatea din Rochester, New York, SUA, a spus că „valul de cazuri de Parkinson este în creștere și răspândire. Parkinson exercită o enormă presiune asupra pacienților și a celor din jurul lor. Separat, și presiunea îngrijirii medicale are consecințe adverse asupra sănătății. Costurile economice ale Parkinson sunt, de asemenea, substanțiale, pe cale să crească, cel puțin în SUA, în mod copleșitor îndreptate spre îngrijirea instituțională, ceea ce puțini își doresc".

Incidența bolii Parkinson crește odată cu vârsta, iar populația lumii îmbătrânește, deoarece numărul și proporția persoanelor peste 65 de ani crește rapid. Rezultatul combinat al acestor doi factori este o creștere fără precedent a numărului de persoane cu boală Parkinson.

Legătura îngrijorătoare cu fumatul

Independent de boala Parkinson, speranța globală de viață a crescut cu șase ani în ultimele două decenii. Acest lucru va crește probabil numărul persoanelor cu Parkinson avansat, care sunt mai greu de tratat și pot avea acces limitat la îngrijire. Numeroase studii au constatat că riscul de boală Parkinson scade în rândul fumătorilor cu aproximativ 40%.

Dacă asocierea este cauzală, fapt ce rămâne a fi determinat, scăderea ratelor de fumători ar putea conduce la rate mai mari ale Parkinson.

În cele din urmă, produsele secundare ale industrializării pot contribui la creșterea ratelor de dezvoltare a bolii Parkinson. Pesticidele specifice, solvenții și metalele grele au fost legate de boala Parkinson - expunerea la acești agenți poate fi prevenită.

În ultimul secol, societatea s-a confruntat cu succes pandemiile de poliomielită, cancer de sân și HIV, în grade diferite. În centrul succesului acestor eforturi a fost activismul neîngrădit", a spus dr. Dorsey, citat într-un material dat publicității de IOS Press.

Avem nevoie de un PACT

Urmând aceste exemple, autorii propun ca întreaga comunitate Parkinson să formeze un „PACT" pentru prevenirea, promovarea de politici inteligente, îngrijirea și tratarea bolii, prin înțelegerea cauzelor (ecologice, genetice și biologice), extinderea noilor modele de îngrijire care aduc îngrijirea de calitate pentru toți și dezvoltarea de noi terapii extrem de eficiente. Cea mai eficientă terapie (levodopa) are deja cincizeci de ani.

Sperăm că acest articol va crește gradul de conștientizare a provocării și va forma o bază pentru un răspuns al comunității în abordarea uneia dintre marile provocări de sănătate ale timpului nostru", a adaugat co-autorul și editorul asociat al „Journal of Parkinsons Disease", dr. Bastiaan R . Bloem, doctor în științe medicale, de la Centrul Medical Universitar Radboud, Institutul Donders pentru Creier, Cogniție și Comportament, Departamentul de Neurologie, Nijmegen, Olanda.

„Pandemia de Parkinson poate fi prevenită, dar nu e inevitabilă", concluzionează autorii.

Argumentația lor și studiul aferent, integrale (open acces), le puteți găsi în linkurile atașate materialului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel