Pandemia de COVID pare să fie pe sfârșite. În condițiile în care decesele COVID sunt în scădere, directorul general al OMS spune că pandemia s-ar putea termina în curând. Asta doar dacă țările respectă metodele de prevenție, a precizat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing de presă.
"Săptămâna trecută, numărul deceselor săptămânale raportate din cauza COVID-19 a fost cel mai mic din martie 2020. Nu am fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a pune capăt pandemiei – nu suntem încă acolo, dar sfârșitul este la vedere", a spus Ghebreyesus.
OMS, set de măsuri
OMS a lansat șase scurte informări de politică cu măsuri pe care țările trebuie să le ia acum pentru a se asigura că pandemia nu se agravează, printre care testarea și vaccinarea.
"Un alergător de maraton nu se oprește atunci când linia de sosire intră în vizor. Aleargă mai greu, cu toată energia pe care o are. La fel trebuie să facem și noi. Putem vedea linia de sosire, suntem într-o poziție câștigătoare, dar acum este cel mai rău moment pentru a nu mai alerga. Dacă nu profităm de această oportunitate acum, riscăm mai multe variante, mai multe decese, mai multe perturbări și mai multă incertitudine", a adăugat Ghebreyesus, potrivit Health.
Vezi și: Băuturile acidulate, riscuri pentru organism. Cum îți afectează sănătatea
Pandemia de COVID, următoarea fază
Experții explică care ar putea fi următoarea fază a pandemiei, dacă putem ajunge acolo cu măsurile actuale de sănătate publică pe care le avem în vigoare și ce ar putea reprezenta un risc pentru planurile noastre de revenire la normalitate. Deși peste 50.000 de cazuri noi de COVID sunt încă raportate zilnic în SUA, rata mortalității covid scade și poate semnala că ajungem la o nouă fază, mai ușor de gestionat a pandemiei, notează Health.
Pentru săptămâna din 5 septembrie, OMS a raportat puțin peste 11.300 de decese la nivel mondial din cauza COVID. Decesele săptămânale cauzate de virus nu au depășit 20.000 de la jumătatea lunii aprilie, chiar dacă numărul cazurilor a crescut.
"Ne așteptăm să existe valuri viitoare de infecție, dar acest lucru nu trebuie neapărat să se traducă în valuri viitoare de decese, pentru că sunt atât de multe lucruri pe care le putem face", a declarat dr. Maria Van Kerkhove, director tehnic pentru răspunsul la COVID-19 la Organizația Mondială a Sănătății, într-un briefing de presă.
Vezi și: Palmele transpirate, cauze și remedii. Care sunt bolile de care poți suferi
Adrian Marinescu, despre gripa sezonieră: Ne apropiem de încheierea pandemiei și de un sezon așa cum aveam înainte. Să ne ferim de oamenii bolnavi
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a afirmat că se așteaptă la un sezon gripal similar cu cele dinainte de pandemie. Iar pentru a trece cu bine și de asta, susține că unele dintre măsurile pe care le-am urmat în ultimii trei ani ar trebui să fie continuate și acum, pentru a nu ne confrunta cu un ”sezon gripal mai serios”, așa cum l-a anunțat ministrul Sănătății.
”Să plecăm totuși într-o notă echilibrată, optimistă. Ne apropiem cu pași rapizi de încheierea pandemiei și atunci oamenii interacționează și atunci ne gândim la un sezon de gripă așa cum aveam și înainte de pandemie.
Nu înseamnă neapărat că nu avem virusul gripal mai agresiv, dar cred că trebuie să fim pregătiți pentru un sezon care va începe, probabil, într-o lună, și care poate să dureze inclusiv luna aprilie.
Sunt cazuri izolate de gripă, mai ales cazuri de import, și în momentul de față, dar nu au dat probleme. Ce este important de spus este cum ne pregătim pentru acest sezon”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.