Pandemia COVID-19, la final. OMS: Rămâne printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgență

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pandemia. FOTO: Freepik @Soho A Studio
pandemia. FOTO: Freepik @Soho A Studio

Pandemia COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate la nivel mondial.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat vineri că virusul COVID-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate la nivel mondial, un pas important spre sfârșitul pandemiei care a ucis peste 6,9 milioane de persoane, a perturbat economia globală și a devastat comunitățile, transmite Reuters.

”Ieri, Comitetul de Urgență s-a întrunit pentru cea de-a 15-a oară și mi-a recomandat să declar sfârșitul urgenței de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat această recomandare. Și astfel, cu multă speranță, declar sfârșitul COVID-19 ca urgență de sănătate globală”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Comitetul de Urgență al OMS a anunțat că infecțiile COVID-19 reprezintă cel mai ridicat nivel de alertă în urmă cu peste 3 ani, la 30 ianuarie 2020.

Acest statut a contribuit la concentrarea atenției comunității internaționale asupra acestei amenințări pentru sănătate și a ajutat la întărirea cooperării pentru obținerea de vaccinuri și identificarea de tratamente.

Ridicarea acestui statut de urgență de sănătate globală reprezintă un semn al progresului reușit de lume în aceste domenii, însă COVID-19 rămâne printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgență, conform OMS.

Rata mortalității a scăzut de la vârful de peste 100.000 de decese pe săptămână în ianuarie 2021, la doar puțin peste 3.500 în cursul săptămânii trecute, conform datelor OMS.

”Însă acest lucru nu înseamnă că COVID-19 nu mai reprezintă o amenințare globală pentru sănătate”, a mai precizat Ghebreyesus.

Anul trecut, președintele american Joe Biden a declarat că pandemia s-a încheiat. La fel ca o serie de alte țări, cea mai mare economie a lumii a început să își desființeze starea de urgență internă pentru COVID, ceea ce înseamnă că va înceta să plătească pentru vaccinuri, printre alte beneficii, mai arată Reuters.

Alte regiuni au luat măsuri similare. Uniunea Europeană a declarat în aprilie anul trecut că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, iar șeful OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat în decembrie că a sosit momentul să se treacă la gestionarea de rutină a COVID pe întregul continent.

Sfârșitul urgenței ar putea însemna că eforturile internaționale de colaborare sau de finanțare sunt, de asemenea, încheiate sau își schimbă accentul, deși multe dintre acestea s-au adaptat deja pe măsură ce pandemia s-a retras în diferite regiuni.

Vezi și: Dispozitivul care descoperă un AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral. Ciurchea: În AVC NU ai timp! Dacă l-ai prins în primele 4 ore, pacientul este absolut recuperat

Coronavirusul în România

De la începutul pandemiei de coronavirus, care a fost declarată în România în martie 2020, au fost înregistrate 3.393.902 de cazuri de infectare cui SARS-CoV-2, iar 68.089 de persoane au decedat din cauza infectării cu noul coronavirus.

La nivel mondial au fost confirmate 687.600.968 de cazuri de infectare, respectiv 6.869.839 de decese din cauza COVID-19.

Long COVID, cât timp pot dura simptomele în cazul unei infecții moderate. De ce este bine să mergi la medic și după ce te-ai vindecat

Long COVID se manifestă cu probleme de respirație, ceață mental și pierderea gustului sau a mirosului. Cel mai recent studiu publicat la începutul acestui an arată că cele mai multe dintre aceste probleme se rezolvă într-un an pentru cei care au avut o infecție COVID ușoară.

"Studiul oferă cea mai lungă urmărire pe care o avem a pacienților cu COVID-19 de lungă durată și oferă un oarecare optimism că multe dintre aceste simptome – cu sprijin – se vor îmbunătăți pe parcursul a aproximativ un an", a declarat dr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical Universitar Vanderbilt din Nashville, Tenn., și director medical al Fundației Naționale pentru Boli Infecțioase. El nu are legături cu noua cercetare, potrivit MSN.

Persoanele cu long COVID se confruntă cu simptome noi, persistente sau agravante timp de mai mult de patru săptămâni de la infecția inițială cu COVID-19, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Vezi AICI care sunt sechelele long-COVID.

Vezi și: Terapiile miraculoase pentru long-COVID, un pericol costisitor pentru pacienți. Medic: Sunt expuși riscului de a fi păcăliți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel