Pancreatita, simptome, cauze și tratament. Ilie: Cea mai frecventă manifestare este durerea. Poate apărea febra când colecțiile sunt infectate

Monika Baciu |
Data publicării:
pancreatita - FOTO: Freepik@eddows-animator
pancreatita - FOTO: Freepik@eddows-animator

Pancreatita este o inflamație a pancreasului. Aceasta poate debuta brusc.

Pancreatita poate apărea sub formă de pancreatită acută - ceea ce înseamnă că apare brusc și durează câteva zile. Unii oameni dezvoltă pancreatită cronică, adică pancreatită care apare de-a lungul mai multor ani.

Pancreasul este o glandă lungă și plată care se află în spatele stomacului, în partea superioară a abdomenului. Pancreasul produce enzime care ajută la digestie și hormoni care ajută la reglarea modului în care organismul dumneavoastră procesează zahărul (glucoza).

Cazurile ușoare de pancreatită se ameliorează cu tratament, dar cazurile severe pot provoca complicații care pun viața în pericol.

Conf. dr. Mădălina Ilie, medic primar gastroenterologie a explicat ce sunt colecțiile în pancreatita acută și cum se tratează. 

”Colecțiile în pancreatita acută sunt complicații locale, adică inflamația pancreasului și a țesuturilor din jur ce determină autodigestia glandei și eliberarea de enzime pancreatice în circulația sangvină”, a explicat conf. dr. Mădălina Ilie, la Digi 24. 

Vezi și: Medic, dezvăluire despre diete. Ce nu ai știut până acum și care sunt cele 3 alimente care ne fac rău: Nicio dietă din lume nu este construită să funcționeze

Pancreatita acută, factori de risc

Pancreatita apare atunci când enzimele digestive se activează în timp ce se află încă în pancreas, iritând celulele pancreasului și provocând inflamații.

În cazul unor crize repetate de pancreatită acută, pot apărea leziuni ale pancreasului și pot duce la pancreatită cronică. În pancreas se poate forma țesut cicatricial, cauzând pierderea funcției. Un pancreas care nu funcționează bine poate cauza probleme de digestie și diabet.

Afecțiunile care pot duce la pancreatită acută includ:

- Calculi biliari

- Alcoolism

- Anumite medicamente

- Niveluri ridicate de trigliceride în sânge (hipertrigliceridemie)

- Niveluri ridicate de calciu în sânge (hipercalcemie), care poate fi cauzată de o glandă paratiroidă hiperactivă (hiperparatiroidism)

- Cancer pancreatic

- Intervenție chirurgicală abdominală

- Fibroza chistică

- Infecție

- Leziuni la nivelul abdomenului

- Obezitate

- Traumatism

Vezi și: Boala de care suferă 1 din 2 români. Este îngrijorător. Este recidivantă, are consecințe

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), o procedură utilizată pentru tratarea calculilor biliari, poate duce, de asemenea, la pancreatită. Uneori, nu se găsește niciodată o cauză pentru pancreatită. Acest lucru este cunoscut sub numele de pancreatită idiopatică, notează Mayo Clinic.

”Factorii de risc principali sunt reprezentați de litiaza biliară, adică prezența calculilor în colecist și căile biliare, respectiv consumul de alcool potențat de fumat. Mai sunt și alte cauze mai rare, cum ar fi consumul de medicamente, unele toxice, infecțiile, cauze metabolice, nivelul crescut al trigliceridelor sau chiar cancere se pot manifesta inițial ca pancreatita acută”, a mai precizat conf. dr. Mădălina Ilie.

Pancreatita acută, simptome

Semnele și simptomele pancreatitei pot varia, în funcție de tipul de pancreatită pe care îl experimentați.

”Cea mai frecventă manifestare clinică este reprezentată de durere, dar se mai poate asocia vărsătura, icterul, adică colorația în galben a tegumentelor, febra, atunci când colecțiile sunt infectate”, a mai subliniat conf. dr. Mădălina Ilie. 

Semnele și simptomele pancreatitei acute includ:

- Durere abdominală superioară

- Durere abdominală care iradiază spre spate

- Sensibilitate la atingerea abdomenului

- Febră

- Puls rapid

- Greață

- Vărsături

Semnele și simptomele pancreatitei cronice includ:

- Durere abdominală superioară

- Durere abdominală care se simte mai rău după ce mănânci

- Pierderea în greutate fără să încerci

- Scaune uleioase și urât mirositoare

Vezi și: Carnea cultivată în laborator, aprobată. Este durabilă și sigură din celule animale în loc de animale sacrificate

Pancreatita, diagnostic

Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea pancreatitei includ:

Teste de sânge pentru a căuta niveluri ridicate ale enzimelor pancreatice, împreună cu celulele albe din sânge, funcția renală și enzimele hepatice.

Ecografie abdominală pentru a căuta calculi biliari și inflamația pancreasului

Tomografie computerizată (CT) pentru a căuta calculi biliari și pentru a evalua gradul de inflamare a pancreasului

Imagistica prin rezonanță magnetică pentru a căuta anomalii la nivelul vezicii biliare, pancreasului și a canalelor biliare

Ecografie endoscopică pentru a căuta inflamații și blocaje în canalul pancreatic sau în canalul biliar

Teste de scaun în pancreatita cronică pentru a măsura nivelurile de grăsime care ar putea sugera că sistemul dumneavoastră digestiv nu absoarbe nutrienții în mod adecvat. 

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda și alte teste, în funcție de situația dumneavoastră particulară.

Vezi și: Ce se întâmplă când folosești folia de aluminiu la gătit. De ce să NU o mai pui niciodată în frigider. Arhire: Dacă o aplicăm pe carne sau alimente acide e nocivă

Pancreatita acută, tratament

”Tratamentul actual este cel minim invaziv. Trebuie făcut la 4 săptămâni după episodul acut atunci când colecția este încapsulată. Tehnica nouă este prin ecoendoscopie, adică o endoscopie specială ce permite vizualizarea organelor din jur și montarea unor stenturi de plastic sau metalice ce permit drenarea conținutului colecțiilor în stomac și astfel se scurge conținutul colecției și pacientul devine asimtpomatic.

Dacă tratamentul acesta nu reușește atunci putem încerca drenajul percutant, adică tot sub ghidaj ecografic inserăm tuburi speciale prin tegument cu exteriorizarea puroiului sau dacă nici această metodă nu reușește, se recurge la tratamentul chirurgical care poate fi laparoscopic sau laparotomie deschisă”, a mai explicat conf. dr. Mădălina Ilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel