PANCREATITA. Cauze, simptome, tratament. Ce ceaiuri previn apariția sa

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pancreatita. Cauze, simptome, tratament. FOTO Freepik
Pancreatita. Cauze, simptome, tratament. FOTO Freepik

Pancreatita, inflamatia acută sau cronică a pancreasului, poate să fie fatală. 

Pancreatita reprezintă o inflamație acută sau cronică a pancreasului, care poate fi fatală dacă nu este tratată adecvat, dar mai ales, la timp. În caz de pancreatită acută, riscul de deces este unul scăzut, de 5%, însă în cazurile cronice, se produc leziuni grave și hemoragii severe, astfel că procesul inflamator nu se reduce doar la pancreas. Riscul de deces poate ajunge și la 50%, în cele mai multe cazuri, decesul este provocat de insuficiența cardiacă, pulmonară, renală sau infecție pancreatică.

Care sunt funcțiile pancreasului

Pancreasul, a doua mare glandă a sistemului digestiv, după ficat, are două funcții importante:

Funcția exocrină (secreție externă): produce sucul pancreatic, cu rol în digestia alimentelor. Sucul pancreatic este secretat în duoden.

Funcția endocrină (secreție internă): pancreasul secretă în fluxul sanguin doi hormoni importanți: insulina și glucagonul, responsabili pentru reglarea glicemiei și a surselor de energie din organism.

Cauzele pancreatitei acute

Cele mai importante cauze ale pancreatitei acute sunt:

- Litiaza biliară

- Abuzul de alcool

Alte cauze sunt:

- Tratament cu anumite medicamente: furosemid, sulfamidă, estrogen;

- Oreion;

- Infecție cu citomegalovirus;

- Nivel ridicat de trigliceride în sânge;

- Leziuni ale pancreasului ca urmare a unei intervenții chirurgicale/endoscopie;

- Traumatisme abdominale;

- Cancer de pancreas;

- Pancreatită ereditară;

- Fibroză chistică;

- Transplant de rinichi;

- Sarcină.

Cauzele pancreatitei cronice

Pancreatita cronică se instalează în decursul mai multor ani și afectează preponderent bărbații în vârstă de 35 - 45 de ani, una dintre cauzele principale fiind consumul excesiv de alcool. Alte cauze care stau la baza declanșării acestei afecțiuni sunt:

- Bolile autoimune;

- Blocaj la nivelul canalului pancreatic;

- Fibroza chistică;

- Moștenirea genetică;

- Nivelul mare de calciu în sânge;

- Nivelul mare de trigliceride.

Silimarina și beneficiile asupra FICATULUI

Simptomele celor două forme de pancreatită

Simptomul principal al pancreatitei acute este durerea abdominală puternică de la nivelul epigastrului. Aceasta poate fi însoțită și de alte simptome:

- Greață;

- Vărsături (până când pacientul nu mai are ce să elimine din stomac);

- Diaree;

- Transpirații reci;

- Febră;

- Puls crescut (100-140 bătăi pe minut);

- Dacă pancreatita este produsă de calculi biliari, durerea apare rapid și se intensifică în numai câteva minute, după care rămâne constantă și severă;

- Tuse;

- Dacă temperatura corpului inițial este normală, ea poate crește la 37,7-38,3 grade Celsius;

- Presiunea sanguină poate fi crescută în unele cazuri. Presiunea se poate stabiliza atunci când persoana se ridică în picioare, ceea ce poate duce la leșinul pacientului.

În ceea ce privește pancreatita cronică, simptomatologia acesteia se manifestă prin dureri în zona superioară a abdomenului, care se pot agrava când bolnavul mănâncă sau bea, în cele din urmă aceasta devenind constantă. Alte simptome ale pancreatitei cronice sunt:

- Greața;

- Vărsăturile;

- Scăderea în greutate;

- Diareea;

- Scaunele de culoare deschisă.

De menționat este faptul că pe măsură ce pancreatita cronică avansează, iar pancreasul își pierde din capacitatea de producere a sucurilor digestive, iar pe lângă acesta apar și alte simptome, precum: balonarea, crampele abdominale, flatulența. În cele din urmă, pancreasul nu mai poate produce insulina, fapt care determină instalarea diabetului de tip 1.

Tratamentul pancreatitei

Diagnosticarea și tratamentul pacientului cu pancreatită se face de către medicul endocrinolog. Tratamentul este unul de durată și complex, căci pe lângă calmarea durerilor, într-o primă fază, necesită schimbarea stilului de viață (renunțarea la fumat/consum de alcool), administrarea unui tratament pentru depresiei, administrarea de insulină, intervenția chirurgicală, rezecția pancreasului sau chiar pancreatectomie totală (îndepărtarea în totalitate a pancreasului).

Ceaiuri pentru pancreatita

Unul dintre cele mai bune și accesibile ceaiuri pentru pancreatită este cel de mușețel. Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, ceaiul de mușețel poate preveni deteriorarea celulelor pancreasului.

Alte ceaiuri benefice pentru pancreas sunt: ceaiul de anason, ceaiul de anghinare, ceaiul de ghimbir, ceaiul de urzică.

Vezi și: Berea, cea mai periculoasă băutură pentru ficat. Risc de STEATOZĂ, pancreatită, colecistită. Un român bea 100 de litri pe AN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel