Până la ce dată este valabil certificatul COVID, în România. Streinu-Cercel: E inutil! Am dat LEGE

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Până la ce dată este valabil certificatul COVID, în România - Foto: Freepick @Lifestylememory
Până la ce dată este valabil certificatul COVID, în România - Foto: Freepick @Lifestylememory

Până la ce dată este valabil certificatul COVID, în România. Adrian Streinu-Cercel ne-a oferit o informație din interior, după deciziile luate în Comisia de Sănătate.

În timp ce vaccinarea anti-COVID continuă cu cea de-a patra doză, conform anunțului Ministerului Sănătății, medicul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre certificatul COVID. 

Ministerul Sănătății din România a transmis astăzi că "administrarea dozei a 4-a de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA și ECDC.

Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de - a patra doză de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech. 

Adevărul despre anticorpii monoclonali. Streinu-Cercel: Viața bate filmul! Vreau să vă fac o mărturisire

Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze. Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Sănătății.

Ce se întâmplă cu cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson - VEZI AICI

Totul vine după ce, încă de la începutul anului, Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a cerut miniștrilor Sănătății din statele membre să se pregătească pentru administrarea dozei 4 a vaccinului anti-Covid-19 în cazul în care va fi necesar.

Guvernele din Danemarca și Ungaria au decis să demareze campania de vaccinare anti-COVID-19 cu o a patra doză încă de la începutul anului. De asemenea, autoritățile daneze au anunțat că ea va fi disponibilă persoanelor vulnerabile în fața COVID-19 în timp ce guvernul ungar a spus că toată lumea se va putea vaccina cu doza 4 după o consultație la medic.

Pe de altă parte, Marea Britanie a propus a patra doză de vaccin anti-COVID persoanelor vulnerabile, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Italia a recomandat ca persoanele cu un sistem imunitar compromis să primească un al patrulea vaccin ARNm împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 120 de zile de la rapelul anterior.

La finalul anului 2021, Israelul a devenit prima țară din lume care a început administrarea dozei 4, numită și a doua doză booster. Autoritățile israeliene au anunțat recent că vor continua vaccinarea cu a patra doză, deși studiile arată că aceasta nu împiedică infectarea cu varianta Omicron.

De ce s-a MURIT de COVID, de fapt, și care a fost cauza cazurilor grave. Streinu-Cercel: E neplăcut, dar a făcut diferența

Ce se întâmplă cu certificatul VERDE

 

Parlamentul European a sprijinit prelungirea certificatului digital COVID-19 UE, deschizând astfel calea pentru ca sistemul să fie în vigoare încă un an, informează The Journal.

Votul dă undă verde pentru ca statele membre ale UE să poarte discuții în cadrul Consiliului UE pentru a decide dacă sistemul ar trebui să continue după data actuală de 30 iunie. 

În cadrul votului, deputații europeni au votat cu 432 de voturi pentru, 130 împotrivă și 23 de abțineri, pentru a prelungi cu încă 12 luni utilizarea certificatului Covidt UE pentru cetățenii UE. 

Ei bine, medicul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre decizia României în ceea ce privește valabilitatea certificatului COVID. 

"Companiile aeriene cer încă certificatul pentru că au rămas cu obiceiul. E greu de introdus o regulă și e foarte greu de oprit.

În Comisie, a venit o cerere să prelungim valabilitatea certificatului verde până la 30 iunie 2023. Ministerul Sănătății a transmis că ei ar fi de acord până la 31 decembrie 2022.

Noi, la Comisia pentru Sănătate, am spus că este inutil să prelungim, atâta timp cât vaccinul nu te protejează împotriva acestei tulpini, Omicron. Și am dat lege și am spus că termenul trebuie să fie cel stabilit prima dată, adică 30 iunie 2022.

Acum să vedem ce se întâmplă. Că la Comisie lucrurile se mai amestecă și contextul politic este cel care decide și primească și nu cel medical, științiific", a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Certificatele digitale Covid UE au fost introduse vara trecută pentru a facilita călătoriile în siguranță și fără restricții în UE. Acestea nu mai sunt necesare pentru a călători în Irlanda și în alte câteva țări europene, dar sunt necesare pentru adulți în Portugalia, Italia și Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel