Palpitațiile sunt bătăile neregulate ale inimii care pot deveni mai vizibile în anumite condiții, precum cele de emoție puternică sau de stres.
De cele mai multe ori nu sunt periculoase, astfel că relaxarea și eliminarea factorului declanșator pot ajuta ritmul cardiac să revină la normal, adică la 70 de bătăi pe minut.
Palpitații, cauze și factori de risc
Palpitațiile pot fi declanșate de factori care țin de stilul de viață, respectiv de factori care țin de aspectul psiho-emoțional. De asemenea, pot fi favorizate și de schimbările hormonale sau de problemele de ritm cardiac.
”Dacă ești anxios poți să ai palpitații de la stres, de la cofeină multă sau dacă este ceva hormonal, acestea sunt cauze simple. Dar majoritatea, 80% dintre palpitații sunt bazate pe stres și nu au alte cauze mai serioase”, a explicat dr. Wargha Enayati, medic cardiolog, la Vorbește lumea de la Pro TV.
Totodată, cardiologul a mai spus că inclusiv dietele serioase pot duce la apariția palpitațiilor. În opinia sa, toate aceste cauze sunt ușoare și rezolvabile.
”Celelalte 20% dintre situații sunt cauzate de boli, precum fibrilația atrială, boala cardiacă ischemică, alte cardiopatii, care se pot depista, precum și afecțiunile glandei tiroide sau diabetul, care poate să producă, de asemenea, palpitații.
Fumatul și alcoolul cresc ritmul inimii și atunci se simt aceste palpitații”, a mai spus medicul.
În ceea ce privește apariția palpitațiilor în rândul copiilor și tinerilor, cardiologul afirmă că acestea sunt firești, fiind puse pe seama creșterii, dar și a activității hormonale specifice vârstei. Însă sunt ți situații în care palpitațiile sunt strâns legate de factorul stres, destul de prezent și în rândul celor mici, la vârsta școlară.
Palpitațiile, când trebuie ajuns la medic
Având în vedere că parte dintre cauzele care duc la apariția palpitațiilor sunt date de factori care țin de stilul de viață, medicul susține că există câteva situații în care ar trebui să trecem pragul medicului de familie sau chiar al cardiologului.
”Dacă aveți în familie persoane care au boli cardiace, dacă palpitația durează de multă vreme, peste 10 minute, și nu scapi de ea, este iarăși important, dacă sufli mai greu, dacă simți o durere în piept, dar și fumatul.
Oricine care fumează și zice că are palpitații, i-aș recomanda să meargă la medic.
De asemenea, poate să fie și o problemă de echilibru electrolitic, iar asta se poate vedea prin analize de laborator”, a mai spus cardiologul.
Totodată acesta a ținut să menționeze că este nevoie de o mare atenție în privința tuturor dietelor, căci există alimente care pot duce la palpitații.
”Încep cu dietă, doamnele mai ales, și vin cu palpitații și pentru că le scade tensiunea”, a subliniat medicul.
Palpitații, diagnostic și tratament
Diagnosticarea palpitațiilor se face în urma unor teste de sânge și de urină, dar și a unor teste de imagistică, precum: electrocardiogramă (ECG/EKG), testul de efort sau ecocardiogramă (ecografie cardiacă).
De asemenea, medicul poate recomanda utilizarea unui dispozitiv Holter, pe care îl purtați timp de o zi sau mai mult pentru a înregistra activitatea inimii dumneavoastră, arată Cleveland Clinic.
Tratamentul pentru palpitațiile la inimă variază în funcție de cauza care le-a declanșat, unele având nevoie de tratament medicamentos, altele nu.
Dacă palpitațiile sunt determinate de anxietate sau stres, se poate scăpa de acestea prin abordarea unor activități care să vă calmeze, precum yoga, meditațiile sau exercițiile bazate pe mindfulness, conștientizarea și acceptarea emoțiilor și trăirilor, care se concentrează pe respirație. În plus, reducerea consumului de cafea și alte produse cu cofeină, care pot să fie factori determinați pentru palpitații.
Palpitații, prevenție
În ceea ce privește protejarea inimii, deci și a reducerii riscului de apariție al palpitațiilor, medicul susține că pentru persoanele care au palpitații fără cauze serioase, aportul de magneziu este bine venit. De asemenea, foarte important este să avem un stil de viață care să implice activitate fizică, precum și evitarea alcoolului sau au fumatului.
”Se întâmplă des la persoane care nu fac mișcare și, atunci, orice mișcare în plus faci sau stres în plus se solicită inima și aceasta reacționează mai puternic”, a mai spus medicul.
În plus, acesta a menționat câteva lucruri de care trebuie ținut cont în prevenirea nu doar a palpitațiilor, ci și a bolilor de inimă.
”Consumul de lichide, facă ești predispus la palpitații, fumat și alcool mai puțin, cafea mai puțină, băuturile carbogazoase, mai ales cele de tip cola, mai puține, să încerci să fii zen te ajută foarte mult. Trebuie și psihicul să îl analizezi, dacă acolo este o problemă, multe boli cardiace au o cauză psihosomatică și de aceea trebuie să vezi dacă și aici este totul în regulă sau nu”, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.