În cel mai literal sens posibil, palpitațiile sunt pur și simplu o conștientizare a bătăilor inimii, spune dr. William Stevenson, profesor de medicină la Brigham and Women's Hospital, afiliat la Harvard. Cel mai comun declanșator pentru palpitații este exercițiul fizic intens. Dar nu este singura cauză, mai sunt și altele:
Sari peste o bătaie
Deși frecvente, palpitațiile alarmează mulți oameni, în parte pentru că au tendința să apară în mod neașteptat. Palpitații izolate apar în mod obișnuit atunci când ai un puseu de adrenalină trece, provocând inima să bată cu mai multă forță decât de obicei. Aceste supratensiuni pot fi generate de o emoție puternică, cum ar fi excitare, teamă sau furie. De asemenea, pot să apară după consumarea unui stimulant, cum ar fi cafeina.
O altă sursă comună de palpitații este contracția prematură a atriilor. Atunci când camerele superioare ale inimii se strâng cu o fracțiune de secundă mai devreme decât ar trebui, ele se odihnesc o clipă în plus pentru a reveni la ritmul obișnuit.
Asta se simte ca și cum ai fi sărit peste o bătaie a inimii. Este adesea urmată de o contracție semnificativă, deoarece ventriculele elimină sângele suplimentar acumulat în timpul pauzei. Aceste batai premature sunt aproape întotdeauna benigne, ceea ce înseamnă că nu pun în pericol viața și nici nu sunt semnele unui atac de cord.
„Toată lumea are câteva din aceste bătăi premature din când în când. Acestea au tendința de a fi mai dese odată cu vârsta", spune dr. Stevenson.
Când trebuie să te îngrijoreze
Senzația bătăilor anormale ale inimii poate fi, de asemenea, un semn de avertizare a unei afecțiuni de ritm cardiac. Un ritm cardiac susținut și rapid sau neregulat care provine din camerele superioare sau inferioare ale inimii poate duce la simptome de stres, cum ar fi amețeli, verij sau dificultăți de respirație.
Când e vorba de cele mai serioase, aceste anomalii ale ritmului pot duce la complicații, cum ar fi accidentul vascular cerebral - AVC - și chiar moartea bruscă, dacă ventriculul se contractă atât de haotic încât sângele nu iese din inimă.
Deci, dacă începeți să aveți palpitații sau bătăi neregulate ale inimii pe care nu le-ați observat înainte, este înțelept să fiți verificați de un medic, spune dr. Stevenson. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți simptome îngrijorătoare, cum ar fi scurtarea respirației sau durere toracică.
Când vă ascultă inima, medicul dumneavoastră poate auzi un murmur sau alt sunet care sugerează o problemă cu una dintre supapele inimii, care poate provoca palpitații. De asemenea, testarea poate dezvălui un dezechilibru tiroidian, semne de anemie, potasiu scăzut sau alte probleme care pot provoca sau pot contribui la palpitații. Consultul poate include, de asemenea, electrocardiograma (ECG sau EKG) și ecocardiografia, o investigație cu ultrasunete a inimii, pentru a evalua activitatea electrică a inimii și capacitatea de pompare.
Citește și: Electrocardiograma sau EKG, cum se face și ce arată. EXCLUSIV
Cu toate acestea, deoarece palpitațiile au tendința să apară și să dispară, există riscul să nu poată fi surprinse în timpul consultului medical, iar medicul dumneavoastră poate avea nevoie să facă mai multe investigații. Un recorder ECG portabil (numit monitor Holter sau monitor de evenimente) pe care îl purtați în mod continuu de la 24 la 48 de ore sau până la o lună, în anumite cazuri, captează episoade de activitate anormală a inimii pe măsură ce vă faceți rutina zilnică. Există chiar și un tip de recorder implantabil care poate monitoriza invizibil inima pentru un an sau chiar mai mult. Acest dispozitiv poate fi necesar în cazul în care ritmurile neregulate sunt deosebit de sporadice.
Când este nevoie de tratament
Odată ce medicul excluse cauzele serioase, cei mai mulți oameni care au palpitații izolate au nevoie pur și simplu de asigurarea că nu se întâmplă nimic rău, spune dr. Stevenson. Dacă sunteți însă deranjat de palpitații inexplicabile, ca să le controlați începeți cu lucruri simple mai întâi. Spre exemplu, ccăderea nivelului de zahăr din sânge – scăderea glicemiei - poate declanșa palpitații, așa că mâncați regulat.
Consumul multor lichide și somnul suficient și odihnitor pot ajuta, de asemenea. Deoarece stresul și anxietatea sunt o sursă de palpitații pentru mulți oameni, exercițiile de respirație, meditația sau alte tehnici de relaxare pot ajuta la ameliorarea lor. Nicotina poate provoca palpitații, la fel și alcoolul și medicamentele decongestionante care conțin pseudoefedrină sau fenilefrină.
Atunci când măsurile de auto-îngrijire nu sunt suficiente, anumite medicamente cu prescripție medicală pot ajuta. Beta-blocantele care diminuează efectele adrenalinei asupra inimii pot combate cu succes cele mai multe tipuri de palpitații. Unii oameni pot primi medicamente anti-anxietate.
Dacă EKG-ul prezintă un anumit tip de ritm cardiac anormal, medicul dumneavoastră vă poate sugera o procedură numită ablație de cateter pentru a o corecta. Un tub subțire (cateter) este introdus în inimă și o tresă de energie radiofrecventă este aplicată pentru a distruge o cale electrică defectuoasă din mușchiul inimii care este responsabilă de semnalele neregulate. Pentru anomaliile ritmului potențial letale care apar în ventricule, un defibrilator cardiac implantabil care resetează aceste ritmuri poate fi un salvator de viață.
Potențiali declanșatori de palpitații pot fi:
- Stres, anxietate sau panică
- Deshidratare
- Potasiu sau magneziu scăzut
- Glicemie scăzută
- Prea mult alcool sau cofeină
- Nicotina (fumatul)
- Exercițiile intense
- Febra
- Menopauza
- Arsurile
- Drogurile cum ar fi cocaina și amfetaminele
- Medicamente, cum ar fi pastilele de dietă, unele remedii pentru tuse și răceală (precum cele 9 produse care conțin fenspiridă, proaspăt retrase de pe piață din UE: Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Pulneo, Еуреспал și Сиресп), unele antibiotice, hormoni tiroidieni, digoxina sau remedii pentru astm
- Suplimentele dietetice cum ar fi ephedra, ginseng, portocal amar, valeriană sau păducel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.