Palmierii fac parte dintr-o familie de plante numită Arecaceae și, deși este posibil să aveți în minte o imagine vie a unei scene clasice de plajă tropicală, poate nu știți că există de fapt peste 2000 de tipuri diferite care cresc în climatele calde din întreaga lume, de la pădurile tropicale la deșerturi.
Palmierii plantați de autoritățile locale din România în diverse localități creează controverse de fiecare dată. Ultimul exemplu vine de la București, acolo unde primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat că a plantat mai mulți palmieri și că pune plamieri la intrarea pe Autostrada Soarelui.
Negoiță va planta mai mulți palmieri la pasajul de la Pallady, la intrarea pe Autostrada Soarelui, care ar urma să fie deschis traficului în câteva săptămâni. Palmierii vor fi plantați în ghiveci.
La ce se folosesc, de fapt, palmierii
De fapt, palmierii se numără printre cele mai benefice plante din țările tropicale, datorită distribuției lor geografice largi și a numeroaselor utilizări, potrivit All About Palm Trees.
Vezi și: Tiroida Hashimoto: simptome și cauze. Semnul simplu dat de oboseală. Cum știi că ai boala de tiroidă
1. Ulei de palmier
Uleiul de palmier este un ulei vegetal comestibil utilizat pe scară largă care provine din fructul palmierului de ulei, iar utilizările sale versatile îl fac să fie adesea numit "ingredient miraculos" pentru atât de multe produse. Reprezentând o treime din producția globală de ulei vegetal, puteți găsi ulei de palmier în aproape orice, de la aluatul de pizza la detergentul de spălat. Este, de asemenea, un jucător important în produsele de înfrumusețare, inclusiv în uleiul din sâmburi de palmier pentru loțiuni de corp, sau în uleiul de palmier albit pentru săpun.
Cu toate acestea, o utilizare benefică majoră a uleiului este utilizarea sa frecventă ca bază pentru amestecarea medicamentelor, cum ar fi siropurile pentru tuse. De asemenea, a fost asociat cu un conținut ridicat de vitamina A, scăzând colesterolul din organism și reducând probabilitatea apariției unor boli majore precum bolile de inimă și cancerul.
2. Băuturi
Un exemplu ar fi vinul de palmier. Aceasta este o băutură alcoolică dulce și lăptoasă produsă din fermentarea sevei diferitelor specii de palmieri, inclusiv palmele Palmyra, palmele curmal și palmele de cocos. Cu ajutorul unui cuțit sau al unei macete, se face o incizie între sâmburii copacului, permițând sevei să se scurgă. Fermentarea începe imediat după ce seva începe să curgă, iar în doar 1-2 ore, conținutul de alcool poate ajunge până la 4%. Aceasta este doar una dintre multele utilizări uimitoare și interesante ale palmierului.
Nu numai că este o băutură gustoasă și populară în Africa, Asia și Caraibe, dar prezintă și beneficii majore pentru sănătate, de la sănătatea sporită a ochilor, datorită conținutului de vitamina C, și până la prevenirea celulelor canceroase, datorită prezenței riboflavinei (B2).
3. Construcții și meșteșuguri
Palmierii sunt utilizați în mod regulat ca material de construcție constructiv pentru pereții caselor, căpriori și acoperișuri. Lemnul fibros este desprins și împletit pentru a produce paie pentru acoperirea acoperișurilor și bușteni pentru poduri. De asemenea, fibra poate fi țesută pentru a face covoare și acoperiri de perete, precum și articole practice de uz casnic, cum ar fi mături, coșuri și chiar mobilier.
4. Ceară
Unele dintre cele mai bune ceară disponibile pentru lumânări parfumate provin din palmieri. Acest lucru se datorează faptului că ceara de palmier este o resursă complet naturală, regenerabilă și ecologică, care oferă mai multe opțiuni pentru producătorii de lumânări care doresc să comercializeze produse mai durabile. Nu numai atât, dar oferă rezultate excelente.
Palmierii, utilizări medicinale
Planta posedă multe proprietăți medicinale și farmacologice, fiind utilizată pe scară largă în antichitate în Ayurveda, sistemul indian de medicină. Este folosită pe scară largă în India ca substanță care creează dependență în scopul mestecării, după nicotină, alcool, tutun în lume.
Părțile plantei (frunze, fructe, rădăcină, semințe/nuci) conțin mulți compuși bioactivi majori, cum ar fi compuși polifenolici, alcaloizi (arecolină), flavonoide, taninuri, proteine, fibre, grăsimi etc. care are o valoare medicinală benefică pentru tratarea și vindecarea diverselor boli/disfuncții, cum ar fi diabetul, bolile gastrointestinale, prevenirea ulcerului, bolile de inimă, tulburările sistemului nervos central (depresie, convulsii) și prezintă, de asemenea, diverse activități farmacologice, printre care se numără activitatea antiinflamatorie, antiprotozoară, antioxidantă, antialergică, de vindecare a rănilor etc., iar extractul de palmier areca și de nuci este util și pentru prepararea multor produse medicinale și cosmetice naturale.
Fructul de palmier, efecte asupra sănătății
Numeroși cercetători au studiat au arătat că fructul de palmier Areca conține mulți constituenți bioactivi majori datorită prezenței acestor constituenți bioactivi este benefic pentru tratarea și vindecarea multor boli și posedă diverse activități farmacologice, cum ar fi:
- activitate antiinflamatoare
- proprietate antioxidantă
- proprietate psihoactivă
- a activitate de vindecare a rănilor, anti-îmbătrânire
- utilă pentru tratamentul diferitelor boli și afecțiuni, cum ar fi diabetul, boli cardiace, boli hepatice, prevenirea ulcerului, tumori, utilă în tratamentul hiperlipidemiei, îmbunătățirea comportamentului sexual (utilizat ca stimulent), tulburări ale sistemului nervos central precum depresia, hipertensiune arterială, notează Research Gate.
Palmierii, efect asupra mediului înconjurător. Ce beneficii vom avea să-i vedem pe drumul spre mare
Palmierii sunt, de asemenea, printre cele mai comune specii de arbori din pădurea amazoniană. În unele zone tropicale, însă, ele lipsesc cu desăvârșire.
Pădurile, în special pădurile tropicale, au un rol major în reglarea climei.
Palmierii sunt diferiți din punct de vedere evolutiv, morfologic și fiziologic de ceilalți arbori. De fapt, palmierii sunt mai strâns înrudiți cu ierburile decât cu arborii "normali".
Aceste diferențe nu numai că pot afecta estimările noastre privind absorbția și stocarea carbonului în pădurile tropicale, dar au și un impact asupra răspunsului acestor păduri la schimbările climatice, potrivit Royal Botanical Gardens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.