”Pâinea îngrașă”, ”De azi, nu mai mănânc pâine”, ”Dacă nu mâncam feliile alea de pâine azi, era mai bine” - de câte ori ți-ai spus sau ai auzit asta? Întrebarea firească care se ridică este dacă există vreun fundament real în aceste afirmații. Pentru a răspunde la această dilemă, am căutat părerea specialistului, anume Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, care ne-a oferit clarificările necesare.
”Pâinea nu îngrașă”. De ce?
foto: Freepik@garetsvisual
Nutriționistul ne-a asigurat de faptul că pâinea nu îngrașă. Ce îngrașă, de fapt, este surplusul caloric, adică atunci când mâncăm mai mult decât consumăm, mai mult decât are nevoie corpul. Indiferent de ce aliment este vorba, acesta, mâncat în exces, mai mult decât caloriile consumate, poate îngrășa.
”Pâinea nu îngrașă. Numai un surplus caloric poate să ducă la creștere în greutate. Indiferent de ce aliment vorbim, dacă consumăm mai multe calorii decât are nevoie corpul nostru, atunci vom câștiga greutate”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.
Alternative la pâine pentru persoanele cu intoleranță la gluten
Pentru cei cu intoleranță la gluten sau cu boala celiacă, pâinea tradițională nu reprezintă o opțiune. În acest sens, Nadia Eperjessy ne oferă câteva alternative sănătoase la pâine. Quinoa, hrișca, porumbul, orezul și ovăzul fără gluten sunt toate opțiuni excelente. Mai mult decât atât, ovăzul este în mod natural lipsit de gluten, dar contaminarea acestuia în fabricile care procesează alte cereale care conțin guten, poate fi un risc. În acest caz, este necesar să fim atenți la proveniența și procesarea produselor pe care le alegem.
Cu aceste alternative la îndemână, este reconfortant să știm că oamenii pot continua să se bucure de produse sănătoase și delicioase, fără a se simți limitați în alegerile lor alimentare.
”Din fericire, în zilele noastre, avem foarte multe opțiuni pentru cei cu intoleranță la gluten sau mai grav, pentru cei care au boala celiacă. Alternativele sunt quinoa, hrișcă, porumbul, orezul, ovăzul fără gluten.
Ovăzul, la bază, nu are gluten, dar pentru că, de multe ori, este fabricat în locuri în care se procesează și alte cereale care conțin gluten, atunci, poate fi contaminat.
De aceea, când alegem ovăzul, trebuie să fie fabricat într-un loc în care nu se produc și alte cereale cu gluten.
Aceste cereale le putem folosi în diverse aluaturi”, ne-a mai spus Nadia Eperjessy.
Un alt aspect important îl reprezintă calitatea ingredientelor pe care le folosim în prepararea mâncărurilor. În acest fel, ne putem asigura că ne bucurăm de o dietă echilibrată și sănătoasă în întregime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.