Pâinea se numără printre alimentele eliminate din diete, dar cu toate acestea, unii medici susțin că ea nu trebuie scoasă, pentru că este principala sursă de sațietate.
În același timp, potrivit medicului diabetolog Laura Ene, uleiul de măsline, chiar dacă e sănătos, are un aport caloric enorm.
Mai mult, medicul susține că putem mânca pâine la toate mesele.
"Mi se pare o mare problemă când oamenii renunță la pâine. Dacă o alegem integrală, de graham, cu secară, cu semințe, pâinea este din punctul meu de vedere sursa cea mai bună de sațietate. Dacă o îmbunătățim cu fibre și alegem o pâine dintr-o făină de calitate, din punctul meu de vedere ar trebui să rămână pe masa fiecăruia dintre noi.
Și dimineața, se poate și la prânz două felii, iar seara, cu o felie de pâine de obicei obținem o sațietate foarte potrivită și prietenoasă și cu silueta", a declarat medicul.
Cum gătești corect legumele, carnea și ouăle: STROPUL important care reduce aciditatea gastrică
Dieta mediteraneană, considerată cea mai sănătoasă din lume
Medicul a dat exemplul dietei mediteraneene, în care pâinea cu roșii și ulei de măsline este un preparat principal.
"Aici e problema, pentru că nu tot ceea ce e sănătos e și prietenos cu silueta noastră. Din dieta mediteraneană, sunt două alimente sănătoase care îngrașă cel mai mult. Unul este uleiul, pentru că o lingură de ulei ne costă aproximativ 100 de calorii. Este foarte mult dintr-un buget care de exemplu, pentru o femeie ar fi de 1.200-1.400 de calorii să slăbească.
Dacă scapi din greșeală la fiecare masă principală câte două linguri de ulei, se poate să se adune 300-400 de calorii pe care să nu reușești să le cheltui. Și o persoană care ține o dietă mediteraneană fără să aibă grijă la cantitatea de ulei folosită, nu reușește să slăbească", a mai spus ea.
Adevărul despre PASTE. Medic, avertisment: Atenție la pastele care se lipesc și la Carbonara
"Vorbim despre paste, pentru că așa le vede lumea, mai bune sau mai rele, în relația cu glicemia.
Acest lucru se referă la indicele glicemic și dacă pentru o mâncare sau pentru o masă indicele glicemic este mare înseamnă că ridică indicele glicemic repede și acest mecanism ajută la îngrășare.
Indicele glicemic este viteza cu care cresc pastele sau alt aliment glicemia. Viteza trebuie să fie scăzută, pentru că în acest fel, la nivelul unor procese hormonale, poate să fie mai bine pentru siluetă sau mai rău. În general, ca să fie clar, noi încercăm să ocolim mâncărurile cu indce glicemic mare.
Despre paste s-a vorbit de multe ori că ar intra în această categorie, însă nu este deloc așa, acesta este un mit. Pastele, cele albe, făcut din grâu dur și în special cele integrale nu au un indice glicemic crescut. Nu putem să le considerăm în aceeași cutiuță cum este și pâinea sau gogoșile sau alte produse din făină albă rafinată. Ele sunt mai bune, această e prima veste bună a zilei, că nu au un indice glicemic atât de mare.
Dacă știm să le alegem, niște paste din grâu dur sau niște paste integrale, este și mai bine și dacă le consumăm la o masă și cu ce trebuie, pastele devin un aliment chiar sănătos.
Putem mânca pastele și la dietă... Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.