Pâinea albă, mai potrivită pentru copii. Nutriționist: Avem 2, maximum 3 grame de fibre

Sonia Baciu |
Data publicării:
painea alba. FOTO: Freepik @Racool_studio
painea alba. FOTO: Freepik @Racool_studio

Pâinea albă este mai recomandată copiilor, iar explicația este una simplă. 

Dietele bogate în fibre reduc colesterolul ”rău”, iar acest lucru este benefic și pentru scăderea în greutate. Alimentele bogate în fibre sunt legumele, leguminoasele - fasolea, lintea sau mazărea, cerealele integrale. În cazul copiilor nu este necesară o dietă prea bogată în fibre.

”Nutriționiștii recomandă un consum de 25, chiar 35 de grame de fibre, zilnic.

Din ce ne luăm aceste fibre? Din fructe și legume. În compoziția lor avem peste 90% apă, fibre, vitamine și minerale.

Varianta de fructe uscate, fie că e vorba de prune sau caise, concentrează zăhărul și bine-înțels fibrele.  

În pâinea albă avem 2, maximum 3 grame de fibre. În momentul în care pâinea devine neagră, dintr-odată aportul de fibre crește la 7 grame, iar dacă pâinea este neagră-neagră, necrescută, ajungem până la 10 grame.

La capitolul cereale de mic dejun, avem mai multe fibre mai ales în fulgii de ovăz, undeva spre 10 grame de fibre acolo unde fulgii de porimb au doar 5 grame de fibre. Și da, dacă veți un aport și mai mare de fibre, în crackers, pentru că sunt uscați avem chiar 20 de grame de fibre pe suta de grame de produs”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic, la Pro TV.

Pâinea albă, mai bună pentru copii

În ceea ce privește riscul dacă vom consuma prea multe fibre, medicul afirmă că ”se accelerează mult prea mult tranzitul intestinal, și mai ales în cazul copiilor, lucrul acesta poate fi un dezavantaj. Când avem tranzit accelerat scade absorbția de minerale și vitamine, pot apărea carențe, pentru că prea multe fibre grăbesc progresia bolului alimentar. Și din punct de vedere efect mecanic, fibrele insolubile sunt cele din cereale, sunt extrem de agresive și la copii, tubul lor digestiv este incomplet dezvoltat. Ața că prea multe fibre pot avea un efect de sensibilizare și pot apărea intoleranțe digestive sau alte probleme”, a mai spus Mihaela Bilic.

Mai mult decât atât, în cazul copiilor, nutriționistul recomandă consumul de pâine albă în locul pâinii negre, iar explicația este una simplă. ”Ei se mișcă mult, nu sunt ca noi adulții, sedentari, și atunci un copil are nevoie de energie, de combustibil, ori pâinea albă are amidon care se absoarbe și furnizează energia și mai puține fibre”, a concluzionat Mihaela Bilic.

Fibrele alimentare, necesar zilnic recomandat

Specialiștii în nutriție recomandă ca aportul zilnic de fibre alimentare să arate astfel:

- copii 1 - 3 ani: 19 grame;

- copii 4 - 8 ani: 25 grame;

- fete 9 - 13 ani: 26 grame;

- băieti 9 - 13 ani: 31 grame;

- adolescente 14 - 18 ani: 26 grame;

- adolescenți 14 - 18 ani: 38 grame;

- femei sub 50 de ani: 25 grame;

- bărbați sub 50 de ani: 38 grame;

- femei peste 50 de ani: 21 grame;

- bărbați peste 50 ani: 30 grame.

Potrivit Academy of Nutrition and Dietetics, o persoană ar trebui să consume zilnic 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii consumate.

Mai exact, acest lucru înseamnă că o femeie ar trebui să consume 24 de grame de fibre/zi, iar un bărbat ar trebui să consume 38 de grame de fibre/zi.

11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului

Dacă te afli în rândul persoanelor care țin cură de slăbire sau care doresc să își mențină greutatea, cu siguranță ți-ai pregătit liste: cu alimentele pe care poți să le consumi fără probleme, pe care le poți consuma, dar nu în exces sau combinații nepotrivite, ori chiar o listă ”interzisă”.

Lista cu alimentele hipocalorice poate să își vină de ajutor atât pentru introducerea cu ușurință a acestora în meniu, dar mai ales pentru o cât mai bună alternanță a lor, astfel încât să nu se ajungă la faza în care te plictisești de același fel de mâncare sau gustare. Nutriționiștii au realizat o listă cu 11 astfel de alimente, notează EatThis.

Cele 11 alimente hipocalorice

Lista cu cele mai hipocalorice alimente este formată din:

Afinele. O gustare din aceste fructe de pădure este binevenită, oricât de des își dorești. ”Cu un conținut de aproximativ 80 de calorii pe cană, afinele proaspete nu sunt doar scăzute în calorii, ci și bogate în antioxidanți care stimulează sănătatea creierului", spune nutriționistul Lisa Moskovitz.

Studiile au arătat că afinele sunt benefice în lupta împotriva împotriva pierderii memoriei la persoanele în vârstă, având efect și asupra digestiei, prin conținutul de vitamina C, vitamina K și fibre.

Kale. ”Folosită inițial ca garnitură, kale a devenit între timp unul dintre cele mai importante superalimente. Această legumă verde cu frunze închise este o sursă excelentă de nutrienți, cum ar fi vitamina K, magneziu, calciu, fier, vitamina C și fibre. Și toate acestea cu numai 10 calorii la o porție”, mai spune Moskovitz.

Merele. Un măr de mărime medie are doar 95 de calorii, mai puțin decât un pachet de biscuiți dietetici. Însă mărul este mult mai bun pentru sănătate, eventual mâncat cu tot cu coajă, căci acolo se află cei mai mulți nutrienți, dar și fibrele necesare unei digestii bune. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Laptele cu miere, cel mai bun somnifer natural. Ce alte alimente ne induc somnul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel