Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
hipertensiune - FOTO: Freepik@97kasunifernando
hipertensiune - FOTO: Freepik@97kasunifernando

Sunt schimbări semnificative în modul în care vor fi tratați cardiacii.

Vezi și: Terapia CPAP reduce mortalitatea în cazul vârstnicilor. Efect în cazul apneei de somn obstructive și impact asupra sănătății cardiovasculare

Anul acesta, la Congresul Societății Europene de Cardiologie, desfășurat la Londra, au fost lansate patru noi ghiduri care marchează o schimbare importantă în practica medicală. Prof. dr. Eduard Apetrei, consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News că aceste ghiduri aduc în prim-plan o noutate esențială: medicina se concentrează mai mult pe pacient decât pe boală.

Această schimbare de paradigmă semnifică un pas înainte pentru comunitatea medicală, care trebuie să se reorienteze către nevoile și specificul fiecărui pacient. În loc să se trateze exclusiv afecțiuni precum angina pectorală sau hipertensiunea arterială, noua abordare subliniază importanța tratării pacientului ca un întreg, ținând cont de contextul său individual.

"Congresul anual al Societății Europene de Cardiologie de la Londra din acest an, s-au lansat patru ghiduri noi. Ghidurile aduc întotdeauna lucruri noi pentru că reprezintă dovada după care se face practica medicală. Medicina, practica medicală se face pe dovezi. Dovezile sunt incluse în aceste ghiduri. 

Există o noutate cuprinsă în toate ghidurile. Noutatea importantă este că ghidurile sunt centrate pe bolnavi, nu pe boală. Nu vom trata angina pectorală, ci vom trata bolnavul care are angină pectorală. Este un lucru extrem de important din două considerente.

Pentru lumea medicală care trebuie să fie orientată către bolnav", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Boala banală și ignorată care poate duce la Alzheimer. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Asta este o dovadă

Pacient cardiac - FOTO: Freepik@QuantumEdge

Tehnologia, pas înainte

Profesorul Apetrei a subliniat că, deși tehnologia a adus progrese considerabile în medicină, a existat riscul de a se pierde din vedere pacientul.

"Noi am fost de la început orientați către bolnavi, însă, ne-a luat-o rapid înainte tehnologia. Tehnologia ne-a luat bolnavii. Aceste ghiduri ne aduc cu picioarele pe pământ. Bolnavul este important. Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială", a mai explicat prof. dr. Eduard Apetrei.

Ghidurile, esențiale

Deși ghidurile au un rol esențial în practica zilnică și contribuie la standardizarea tratamentelor, ele vin și cu provocări.

"Ghidurile au un rol important în practica noastră de zi cu zi. Înainte medicii buni, faimoși erau puțini. Astăzi, medicii foarte buni sunt foarte mulți. Ei tratează conform unor recomandări. Aceasta este partea bună a ghidurilor. 

Ghidurile au o parte și mai puțin bună. Devin un fel de tratate. Sunt extrem de stufoase. Unul din ghiduri are 165 de pagini și 1590 de bibliografii. 

Ghidurile fac recomandări, dar nu sunt legi. Asta iar este o problemă. Când se face o anumită derogare de la ghiduri ești cercetat, analizat, de ce nu ai făcut conform ghidurilor. Gândirea noastră trece pe locul doi", a mai explicat prof. dr. Eduard Apetrei, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel