Într-o lume în care securitatea digitală devine la fel de crucială precum inovația în medicină, companiile farma nu mai sunt doar dezvoltatori de medicamente, ci și actori esențiali în protejarea infrastructurilor critice din sănătate. În cadrul dezbaterii DC Media Group - "HEALTH FORUM: Marile provocări din Sănătate în 2025", Livia Stan, Policy and Market Access Director la MSD România, a subliniat importanța securității cibernetice în sectorul medical și necesitatea unor investiții susținute în acest domeniu.
Livia Stan evidențiază faptul că cybersecurity în sănătate nu este doar o problemă tehnică, ci o necesitate strategică, esențială pentru protejarea pacienților, a infrastructurii medicale și a continuității serviciilor de îngrijire.
În acest context, MSD România a dezvoltat un hub de securitate cibernetică, care deservește global întregul grup MSD, având deja peste 50 de ingineri IT români specializați. Compania își propune extinderea acestei investiții și angajarea a până la 100-150 de specialiști.
De asemenea, Livia Stan a lansat o provocare Ministerului Sănătății, solicitând sprijin pentru scheme de ajutor de stat care să stimuleze investițiile în IT de înaltă performanță, inclusiv în securitate cibernetică.
Livia Stan a evidențiat succesul unor astfel de programe în trecut și a sugerat că sectorul farma ar putea deveni un nou pilon pentru dezvoltarea acestui domeniu în România.
"Companiile inovative în domeniu Farma nu aduc inovație doar în dezvoltarea de noi medicamente, pentru că suntem obligați în această eră să ne adaptăm și să colaborăm pentru a face față unor schimbări rapide în mediul acesta în care funcționăm.
La fel de frecvente precum atacurile cu dronă sunt și atacurile cibernetice.
Cybersecurity în sănătate nu este doar o măsură tehnică prin care noi ne protejăm sistemele, ci și o necesitate strategică a statului, care presupune în primul rând protejarea pacienților și a datelor acestora, infrastructurii medicale, dar și asigurarea continuității furnizării serviciilor de îngrijire. Investițiile în securitatea cibernetică, care presupun și actualizări permanente de software, criptarea datelor, dar și formarea personalului, cred că ne revine ambelor părți, nu doar statului sau doar mediului privat, ci presupun o colaborare permanentă.
Noi, la MSD, am dezvoltat recent în România un hub de securitate cibernetică care deservește întregul grup MSD. Am angajat peste 50 de ingineri de securitate IT, oameni extrem de bine pregătiți, români, care furnizează servicii pentru întreg grupul MSD.
Deservim din acest hub toate unitățile MSD la nivel mondial.
Ne dorim să creștem această investiție în cybersecurity România.
Îi adresez domnului ministru o provocare să discutăm despre modul în care putem să extindem aceste investiții pe care sectorul farma cu siguranță le poate face în România, pe lângă investițiile în studii clinice și în a aduce noi medicamente inovative.
Există în acest moment în care s-au exclus, s-au eliminat pe baze foarte solide facilitățile pentru IT-ști.
Poate ar trebui să ne uităm un pic la niște scheme de ajutor de stat care să încurajeze investițiile în IT, de înaltă performanță, cum este și securitatea cibernetică.
Aceste funcții sunt extrem de bine pregătite, dar și costisitoare în același timp și ne-am dori, împreună cu alți jucători din sistem, să continuăm investițiile.
Ne dorim să angajăm până la 100-150 de oameni în acest centru global în România.
A existat pe vremuri o schemă de ajutor de sta la Ministerul de Finanțe, pe care o cunosc foarte bine și care a încurajat astfel de investiții în România și a avut timp de 5 ani un succes deosebit, atrăgând cei mai mari jucători din domeniul IT în România.
Poate este timpul să ne uităm către alți jucători precum cei din Farma, care pot face investiții în acest în acest domeniu de securitate cibernetică", a declarat Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "HEALTH FORUM: Marile provocări din Sănătate în 2025".
Vezi întreaga dezbatere aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.